Kronična utrujenost lahko nastane kot posledica dveh glavnih skupin dejavnikov. V prvo skupino lahko štejemo notranje dejavnike, o katerih v diagnostičnem laboratoriju posvečamo pozornost hormonskemu sistemu, ki v primeru nepravilnega izločanja hormonov v kri vodi v hormonsko neravnovesje. Na drugi strani pa so zunanji dejavniki, na katere imamo več vpliva, saj lahko poizkušamo jesti bolj zdravo, se izogibamo stresu in se dovolj rekreiramo.

Notranji dejavniki in hormonsko neravnovesje

Najbolj pogosto razlog za hormonsko neravnovesje so naravne telesne spremembe, ki so posledica staranja ali pa vplivov iz okolja. Težave v menopavzi npr nastanejo zaradi upadca predvsem spolnih hormonov (estrogen in progesteron). Na drugi strani imajo moški podobne težave, saj jih pesti andropavza – moška menopavza, ki pa je posledica upada testosterona.

Kako se se občuti kronična utrujenost in kako poporodna depresija, točno vedo novopečene mamice. Poporodna depresija je še ena težava, ki nastane ko pride do velikih sprememb v telesu. S porodom se z posteljico izloči iz telesa velika večina progesterona, ki ima sicer ključno nalogo za zdravo nosečnost, zato pride tudi do kronične utrujenosti in pa depresije.

Tudi žleza ščitnica je popolnoma odvisna od normalnih “zdravih” vrednosti hormonov. Ščitnica za svoje delovanje potrebuje zadostno količino hormonov, bolezni ščitnice, ki se kažejo kot visoke ali nizke vrednosti hormonov ščitnice T3, T4, in TSH, pa imenujemo hipertiroidizem in hipotiroidizem. Prav oslabljeno delovanje ščitnice (hipotiroidizem) se med drugim kaže kot kronična utrujenost, slabša prebava, pridobivanje na teži, nižji glas in tanjšanje las. K boleznim ščitnice so bolj dovzetne ženske. Dve teoriji podpirata to trditev. Prva je večja dovzetnost žensk na stres na delovnem mestu, ki povzroča kronično utrujenost (kar prikazujemo v spodnji infografiki). Nadalje stres povišuje nivo kortizola, kar lahko vodi v Cushingov sindrom. Druga pa je, da velikokrat ščitnica oslabljeno deluje prav po porodu, ko je hormonsko neravnovesje toliko bolj izrazito.

Kronična utrujenost kot posledica zunanjih vplivov

Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si, je le eden izmed mnogih pregovorov, katerega pa se drži tudi naše telo. Nekatera živila na žalost naše telo noče ali pa ne more prebavljati. Zato jih obravnava kot tujke in se proti njim bori. Za telo to predstavlja stresno situacijo. Daljša izpostavljenost stresu pa vodi v kronično utrujenost.

Zakaj je alergija na hrano in intoleranca na hrano vedno bolj pogost problem, si znanstveniki niso enotni. Po eni strani naj hrana ne bi bila več enaka in je preveč spremenjena. Hrani naj bi manjkalo esencialnih sestavin, ki se zaradi hitre proizvodnje izgubijo v postopku predelave. Primer, ki podpira to teorijo je intoleranca na mleko (oz alergija na mleko tipa II), kjer ne gre za pravo alergijo (alergija vs intoleranca) temveč gre za nezmožnost prebave mleka zaradi manjkajočega encima laktaze, ki je sicer v mleku normalno prisoten ob postopku fermentacije pa se izgubi. Posledično lahko zaradi intolerance na hrano pridobivamo na teži.

Z množično proizvodnjo hrane se v živila vnesejo tudi snovi, ki ne vplivajo dobro na naše hormone. Gre za t.i. hormonske motilce oz snovi, ki so po sestavi podobni našim hormonov in imajo zato vpliv na naše počutje (vpliv hormonov na počutje).

Na koncu je tu še stres in stresni hormon kortizol. Le tega izloča nadledvična žleza, ki se podobno kot žleza ščitnica slej ko prej ob prisotnosti hormonskih motilcev in daljšem hormonskem neravnovesju izčrpa. Kortizol nas namreč drži v stanju pripravljenosti, kar je dobro v tem trenutku. Stres na delovnem mestu na primer pa na dolgi rok drži kortizol umetno visoko. Med drugim pa so visoke vrednosti kortizola tudi te, da se znižajo ostale vrednosti spolnih hormonov, zviša se krvni tlak in dvigne se krvni sladkor. Sploh zadnji dve “tegobi” pa sta poglavitni razlog za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zanimive negativne učinke ima kortizol tudi na športnike (kortizol in testosteron pri športnikih).

Torej kako sploh razumemo stres? Na tem mestu objavljamo infografiko, ki je bila narejena podlagi ankete med obema spoloma o tem kaj je stres na delovnem mestu.

 

Skrbite torej za svoje hormone in prepoznajte prve simptome hormonskega neravnovesja, saj boste tako občutno zmanjšali vpliv, ki ga ima kronična utrujenost na vaše telo. Če menite, da trpite za hormonskim neravnovesjem se pozanimajte pri svojem zdravniku o možnostih za testiranje.

Avtor: Aleš Koščak

Viri

 

Vas kronična utrujenost še bolj podrobno zanima? Vabljeni k branju ostale vsebine