Estrogen

Estrogen je hormon, ki ga imamo v telesu tako moški kot tudi ženske. Estrogen predstavlja izraz za skupino hormonov Estradiol, Estron in Estriol. Odvisno od tega v katerem obdobju se nahaja ženska (pred menopavzo v perimenopavzi ali po menopavzi) tudi nivo hormona precej niha. Ko niha to občutimo kot hormonsko neravnovesje. Estrogen ima sicer tako dobre kot tudi neželene učinke. Pri ženskah skrbi za normalen razvoj, redne cikluse, ohranja holesterol v normalnih mejah in skrbi za močne kosti.

Na drugi strani pa ženske ob previsokih vrednostih najbolj moti estrogenska dominanca, ki nastane kot posledica stresa, slabe prehrane in nerednih ciklusov. Ta še dodatno znižuje progesteron, ki ga prične primanjkovati zato se lahko pojavijo bolj intenzivne krvavitve, močnejši je tudi PMS.

Tudi moški nismo izvzeti saj nam estrogen jemlje tisto, kar nam testosteron daje. Ob višku estrogenov se tako pojavijo maščobne obloge, zmanjša se spolne sla, poveča se tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, zaradi estrogena smo lahko neplodni, lahko se pojavijo znaki feminizacije (rast prsi).

Sicer pa je hormonsko ravnovesje precej zapleten pojem prav tako kot so tudi hormoni precej zapleteni. Zmotno je prepričanje, da je potrebno uravnotežiti le en hormon – npr zmanjšati estrogen. Potrebno je pogledati širše. V primeru suma na hormonsko neravnovesje se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom. V primeru potrjenega suma lahko opravite tudi testiranje hormonov, seveda odvisno od težave za katero presodi zdravnik, da jo je potrebno odpraviti.

V spodnji infografiki tako predstavljamo kar je potrebno vedeti o estrogenu.

 

Iz porušenih vrednosti estrogenov pa lahko izhaja tudi hormonsko neravnovesje. Najpogostejša hormonska neravnovesja izhajajo iz odstopanj v pričakovanih vrednosti estrogenov, katera pa so še druga hormonska neravnovesja pa si lahko ogledate tudi v videoposnetku na našem You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu!

 

Ste izvedeli vse kar vas je zanimalo o Estrogenu? Še več o hormonskem neravnovesju, in estradiolu testu iz sline. Če vam je bila infografika “Estrogen” všeč jo všečkajte ali delite naprej. Tako bomo tudi mi bolj motivirani da naredimo še kakšno 🙂