Ženski spolni hormoni

70,00 

Laboratorijska analiza ženskih spolnih hormonov progesterona, estradiola in testosterona iz sline

  • Imate težave v menopavzi?
  • Čutite nemoč, ste razdražljivi?
  • Se vam nabirajo maščobne obloge?
  • vzorčite doma, pošljite po pošti,
  • Opravite analizo treh hormonov
  • Primerno tudi za vse, ki še ne bi smele imeti težav z meno (kot test menopavze)

V telesu vsake ženske imajo najpomembnejšo vlogo pri zagotavljanju hormonskega ravnovesja testosteron, estrogen (estradiol) in progesteron.

Testosteron je tako ključen hormon za spolno poželenje ter normalno mišično maso. Pri moških je upad testosterona po 50. letu bolj intenziven. Pri ženskah je bolj problematičen višek testosterona, ki lahko vodi v policistične jajčnike.

Estradiol spada med Estrogene in ga je v telesu največ. Estradiol preprečuje raka na dojki, na drugi strani pa visoke vrednosti povzročijo nastajanje maščobnih oblog pri moških in ženskah.

Progesteron je glavni hormon nosečnosti, skrbi za redne periode, pri moških pa normalne vrednosti vplivajo predvsem na dobro počutje. Nizke vrednosti progesterona občutimo precej bolj, kot visoke, ki niso tako problematične in tudi manj pogoste.

S posebno občutljivo tehniko lahko izmerimo vrednosti spolnih hormonov iz sline (progesteron, estradiol in testosteron), ki za razliko od vrednosti hormonov v krvi, v slini predstavljajo prosto frakcijo (več o prostih hormonih). Ker pa vam sam izvid kaj dosti ne pove, je potrebna tudi pravilna interpretacija. Zato je poleg vseh korakov do diagnoze vključen tudi posvet pri specialistki.

Komu se priporoča testiranje?

Analizo spolnih hormonov (progesteron, estradiol in testosteron) priporočamo vsem ženskam pred menopavzo v reproduktivnem obdobju ter ženskam v menopavzalnem obdobju (test menopavze), ki imajo bolj izražene simptome hormonskega neravnovesja. Kadar je ravnovesje hormonov optimalno, tudi človek funkcionira optimalno.

Vendar v praksi žal to ni tako enostavno. Kroničen stres, nepravilna prehrana in premalo gibanja so vsak posebej, še bolj pa v kombinaciji tisti dejavniki, ki porušijo naše hormonsko ravnovesje in povzročijo 90 % bolezni sodobnega časa: srčno – žilne bolezni, rak, debelost, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni, osteoporoza, demenca.

Pravočasno odkrivanje neravnovesja ženskih hormonov lahko pozitivno vpliva na razmnoževalni sistem (npr. pravilno delovanje jajčnikov) ter ublaži simptome ob nastopu menopavze.

Kako poteka testiranje?

Z dodajanjem izdelka v košarico na dom dobiš komplet za vzorčenje ženskih spolnih hormonov iz sline. V kompletu dobiš tri vzorčevalne ampule, vprašalnik, navodila za vzorčenje ter pošiljko, v kateri vzorce pošlješ nazaj k nam v laboratorij.

V primeru rednih ciklusov menstruacije, vzorčenje opraviš 20.-23. dan ciklusa, sicer pa kadarkoli.

Kaj dobim?

Po opravljeni laboratorijski analizi pripravimo klinično veljaven izvid. Izvid prejmeš v roku 5-7 dni. Z izvidom se obrneš na svojega zdravnika oziroma ginekologa.

Na izvidu bodo podane vrednosti hormonov progesterona, estradiola in testosterona ter okvirne referenčne vrednosti za tvojo starost in spol.

 

Napotki za odvzem

Odvzem sline opravite po navodilih, ki ste jih dobili poleg kompleta za vzorčenje.