Sl – prosti testosteron

Podatki o preiskavi

Ime preiskave: Sl – testosteron

Laboratorij: diagnostični laboratorij Medicare PLUS d.o.o.

Vzorec: slina

Namen in področje uporabe: koncentracijo proste (aktivne) frakcije testosterona v slini merimo kvantitativno in vitro z encimsko imunološkim testom (kompetitivna ELISA). S pomočjo določitve koncentracije testosterona v slini se lahko diagnosticirajo motnje moških (androgenih) spolnih hormonov, kot so primarni in sekundarni hipogonadizem, zapoznela oz. prezgodnja puberteta, impotenca pri moških in hirzutizem (pospešena rast dlak) ter maskulinizacija pri ženskah. Pri ženskah s sindromom policističnih ovarijev, tumorjem na jajčnikih, nadledvični žlezi običajno zasledimo povišane koncentracije testosterona. Pri moških so povišane koncentracije testosterona povezane s tumorji na modih, kongenitalno adrenalno hipoplazijo in rakom prostate.

Način odvzema: za določitev vrednosti testosterona slino vzorčite 3-krat znotraj dveh ur v istem dnevu (npr.: 8h, 9h, 10h).

Interference:

  • Vsaj 30 min pred vzorčenjem sline ne zaužijte kakršnekoli hrane in pijače ter se izognite kajenju, žvečenju, umivanju, nitkanju zob in večji telesni aktivnosti ter jemanju zdravil.
  • Pred samim vzorčenjem lahko spijete kozarec vode, vendar počakajte vsaj 5 min, preden oddate vzorec sline.
  • V primeru poškodb in obolenj dlesni vzorčenje ni priporočljivo zaradi možnosti kontaminacije vzorca s krvjo.

 

Vsebnik: 5 mL ampula

Minimalna količina: približno 1/3 ampule oz. 2 mL sline

Čas izvedbe: 5 – 7 delovnih dni

Enote: pmol/L

Informacije: E: laboratorij@medicareplus.si ali T: 070 766 322. Dodatne informacije za testiranje testosterona za paciente.