fbpx

Zdrava nosečnost

Je želja vsake bodoče mamice. Zato smo tu mi. Pred, med in po nosečnosti.

Zdrava nosečnost

Je želja vsake bodoče mamice.  Zato smo tu mi. Pred, med in po nosečnosti.

Načrtovanje
družine

Načrtovanje družine je pomemben korak v življenju ženske, zato se ga lotimo premišljeno in s čim več informacijami. Pri tem so nam v pomoč različne laboratorijske preiskave.

 • AMH
 • Ščitnica
 • Železo
 • Folna kislina
 • Vitamin D
 • Dvojni hormonski test

Pred zanositvijo

Dobro je vedeti, kakšne možnosti imamo za zanositev, tudi, če ne nameravamo ustvarjati družine. Vse pogosteje se namreč v razvitem svetu dogaja, da se ženske zaradi kariere za družino odločajo kasneje v življenju, ko pa so seveda možnosti za zanositev precej manjše.

Pri odkrivanju te možnosti nam je v pomoč Anti Muellerjev hormon (ali AMH), ki nam pokaže našo ovarijsko rezervo. S tem podatkom ginekolog lahko oceni možnosti za zanositev in tako poda oceno plodnosti.

AMH tako daje vpogled v ovarijsko rezervo, endokrinologom pa pomaga napovedati odziv telesa na stimulacijo jajčnikov in pomaga izbrati najboljšo strategijo tudi za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Izmeri svoj AMH

Vas zanima, kakšne imate možnosti za zanositev? Z merjenjem hormona AMH dobite ocene ovarijske rezerve.

Skrbno

Načrtovanje nosečnosti

Če nosečnost načrtujete, je dobro, da prej preverite svoje splošno zdravje. Za nosečnost je ključnega pomena

 • Pravilno delovanje ščitnice
  saj ta vpliva na rast, razvij in presnovo ploda
 • Železo
  morebitne anemije povzročajo težave in slabo počutje v nosečnosti
 • Folna kislina
  je ključnega pomena za zaprtje nevralne cevi pri plodu
 • Vitamin D
  omogoča zdravo nosečnost, razvoj kosti ploda ter normalno donošenega otroka

S tem kompletom laboratorijskih preiskav enostavno odkrijete anemije, preverite svoje zaloge železa ter folne kisline in vitamina D, še preden se odločite za morebitno uživanje prehranskih dodatkov.

4581191_xl
Noseča sem!

Kaj pa zdaj?

Nosečnost lahko zelo enostavno preverimo že sami doma, z urinskimi testi nosečnosti. Vendar pa go ginekolog za potreditev nosečnosti želel še analizo krvi, v kateri bomo iskali hormon BhCG, ki zagotovo potrdi nosečnost. Prav tako pa se glede na koncentracijo tega hormona v krvi lahko sklepa o trajanju nosečnosti in celo o številu plodov.

Nekje v 8. tednu nosečnosti bo vaš izbrani ginekolog opravil prvo ultrazvočno preiskavo in s tem ugotavljal, če je nosečnost v maternici ali gre za morebitno izvenmaternično nosečnost. Določil bo število plodov in vitalnost (navzočnost plodovih srčnih utripov), dolžino ploda in s tem pričakovani termin poroda. Pregleda tudi samo maternico in oba jajčnika.

Nekje okrog 8. tedna nosečnosti pa vas bo ginekolog napotil tudi na dvojni hormonski test, s katerim se ob nuhalni svetlini ugotavljajo morebitne kromosomske nepravilnosti ploda, kot je recimo Downov sindrom, trisomija na 18. kromosomu (Edwardsov sindrom) ali trisomija na 13. kromosomu (Patau sindrom).

Če nimate izbranega ginekologa, ali pa ta ne opravlja merjenja nuhalne svetline, vam priporočamo, da si izberete enega izmed naših ginekologov po vsej Sloveniji. Seznam najdete tukaj.

Dvojni hormonski test

Za zgodnje odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda iz materine krvi.

31831193_xl
.
.