Anti Muellerjev hormon

Antimullerjev hormon opravlja različne fiziološke funkcije, proizvajajo ga reproduktivni organi. Vloga in koncentracija hormona sta odvisni od spola in starosti. Pri ženskah v rodni dobi se skupaj z drugimi hormoni (kot sta estradiol in FSH)  uporablja za ocenitev plodnosti, saj vrednost tega hormona predstavlja ovarijsko rezervo.

Svojo vrednost tega hormona je dobro poznati, saj napoveduje, kakšne imamo možnosti za zanositev danes, s čimer lahko načrtujemo svojo prihodnost, preden bo prepozno.

 

” AMH je ključnega pomena za ocenitev plodnosti in spremljanje ovarijske rezerve.

Splošno

O testiranju

Ovarijska rezerva pokaže količino foliklov, ki so na voljo za reprodukcijo ter kakovost jajčnih celic, kar igra pomembno vlogo pri zanositvi. Prav tako pa je AMH poleg vrednotenja delovanja jajčnikov uporaben še pri napovedovanju nastopa menopavze ter oceni sindroma policističnih jajčnikov. Obvezno pa se vrednost Antimullerjev hormon določa ženskam, ki so podvržene reprodukcijskim postopkom, to je oploditvi z biomedicinsko pomočjo (IVF).

Z leti je količina AMH vse manjša, saj se ovarijska rezerva prazni, kar manjša možnosti za zanositev. Po nastopu menopavze pa Antimullerjevega hormona ne moremo več določiti.

Merjenje AMH opravimo iz vzorca krvi ne glede na ciklus menstruacije in kadarkoli v dnevu, ni treba na tešče.

Merjenje AMH

 

  • Ocenitev plodnosti
  • Spremljanje ovarijske rezerve
  • Učinkovito načrtovanje zanositve
  • Napovedovanje nastopa menopavze
  • Spremljanje reprodukcijskega postopka in zdravljenja
  • Ocena sindroma policističnih jajčnikov.
  • Edini v Sloveniji opravljamo AMH+ test
AMH test

Kako opravim AMH test?

Možnosti za izvedbo AMH testa sta dve:

Prva možnost je, da pri izbranem ginekologu povprašate za AMH test, kjer lahko kri tudi oddate ali pridete (k nam) v laboratorij.

Drugi način je, da se oglasite neposredno pri nas, v našem laboratoriju, kjer opravite testiranje. Dobljene rezultate vam bo interpretiral vaš, izbran ginekolog.

Izmerite svoj AMH

Če želite vedeti, kakšne imate možnost za zanositev, preverite nivo svojega Anti Muellerjevega hormona!

Napotki za odvzem

Pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom. V primeru dvoma nas pokličite na 059-162-018 ali 070-766-322. Posebnih zahtev za AMH test ni.

Ste vedeli, da lahko nekatere preiskave opravite tudi od doma?

Nekatere laboratorijske preiskave se zaradi svojih posebnosti lahko opravljajo na daljavo, od doma, pri tem pa obisk laboratorija ni potreben!

Če želite vzorčiti doma

Si na dom naročite komplet za vzorčenje

Želite izvedeti še več? Preberite tudi članke povezane z neplodnostjo

Neplodnost

Neplodnost

Neplodnost je stanje pri katerem par ne more zanositi po več kot enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosih. Primarna neplodnost nastopi, ko pri paru še ni prišlo do zanositve, o sekundarni...

read more