Dvojni hormonski test

Downov sindrom je najbolj pogosta kromosomska napaka pri novorojenih otrocih. Večina prizadetih oseb izkazuje trisomijo kromosoma 21, katere vzrok je izpad kromosomske separacije v času meioze. Oblika sindroma pri prizadeti osebi je povezana s številom genov, ki so vključeni v napako. Tako nekatere osebe izkazujejo šibke simptome, nekatere pa kompleten sindrom.

Simptomi, povezani z Downovim sindromom, vključujejo mentalno zaostalost, prirojene srčne napake, hipotonijo (nižji mišični tonus oz. slabša mišična aktivnost pri dojenčku), nepravilnosti v imunskem sistemu, gastrointestinalne malformacije in počasen telesni razvoj. Po 35. letu starosti izkazujejo skoraj vse prizadete osebe poškodbe možganov, podobne tistim pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.

 

” Preiskava iz materine krvi, s katero ugotavljamo morebitne kromosomske napake pri plodu. “

Splošno

O testiranju

resejalni preskus materinega seruma temelji na merjenju multiplih biokemičnih označevalcev (četverni hormonski test) ali (dvojni hormonski test), ki jih uporabimo za izračun dejavnika tveganja glede na merjene parametre in materino starost. Tako lahko identificiramo ženske z visokim tveganjem rojstva otroka z Downovim sindromom in nato to potrdimo z uporabo ustrezne bolj invazivne metode. Ti presejalni preskusi ne predstavljajo dodatnega tveganja za fetus in lahko temeljijo na avtomatiziranih metodah za določitev zahtevanih biokemičnih parametrov. Zato je možno izvajanje presejalnih preskusov na populaciji žensk, mlajših od 35 let. Zanesljivost metode, ki jo uporabljamo v našem laboratoriju je višja od 95%. Se pa % zanesljivosti dvigne skupaj z nuhalno svetlino, ki jo opravi ginekolog.

Prosti ßhCG

Prosti beta humani horionski gonadotropin

PAPP-A

z nosečnostjo povezani plazemski protein A

Dvojni

hormonski test

 

  • Presejalni test za zgodnje odkrivanje kromosomskih okvar
  • Dva hormona prosti BhcG in PAPP-a
  • Vrednosti hormonov uporabi ginekolog z licenco za izračun tveganja
  • za morebitne kromosomske okvare ploda
  • Brez tveganja za splav, hitro in zanesljivo.
nosečnost

V laboratoriju Medicare PLUS opravljamo dvojni hormonski test (fBhcg in PAPP-a) na aparatu BRAHMS kriptor compact. Mesečno sodelujemo v neodvisni zunanji kontroli pri inštituciji UKNEQAS, Royal institute, Edinbrough, s čimer zagotavljamo zanesljivost naših rezultatov.

Odločite se za dvojni hormonski test

Z merjenjem dveh hormonov v materini krvi, v laboratoriju ugotavljamo morebitne kromosomske nepravilnosti pri plodu.

Napotki za odvzem

Pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom. V primeru dvoma nas pokličite na 059-162-018 ali 070-766-322. Posebnih zahtev za dvojni hormonski test ni. Če pa vas dvojni hormonski test in nuhalna svetlina zanima bolj podrobno pa vas vabimo da obiščete nuhalnasvetlina.com.

Želite izvedeti še več? Preberite tudi članke povezane z nosečnostjo