Neplodnost

“Z neplodnostjo se na žalost v Sloveniji sooča že vsak 7. par”

Paket za testiranje neplodnosti vsebuje komplet preiskav, ki izbranemu ginekologu omogočajo spremljanje hormonalnega stanja ženske, delovanja ščitnice in oceno ovarijske rezerve

Splošno

O testiranju 

FSH

Folikel stimulirajoči hormon (FSH) proizvaja hipofiza in se običajno povezuje z reprodukcijo in razvojem jajčec pri ženskah ter nastankom semena pri moških.FSH nam lahko pove o razlogih za neplodnost, boleznih povezanih z disfunkcijo ovarijev in testisov, boleznih povezanih s hipofizo, iskanju razlogov za neredne menstruacijske cikluse in potrjevanjem (prezgodnje) menopavze.

LH

Luteinizirajoči hormon (LH) določamo običajno skupaj s hormonom FSH in se povezuje z normalnim delovanjem reproduktivnih organov (ovariji in testisi). LH pri ženski znatno naraste (med ovulacijo – to je 10. – 14. dan ciklusa), ko jajčece dozori in je pripravljeno na oploditev, zato je uporaben marker za določanje ovulacije. Podobno kot FSH tudi LH tvori žleza hipofiza, zato nam vrednosti, ki odstopajo dajejo vpogled v delovanje hipofize.

Prolaktin

Tudi prolaktin nastaja v hipofizi. Glavna naloga prolaktina je vzpostavitev laktacije (proizvodnja materinega mleka) pri nosečnicah in doječih materah. Prolaktin znatno naraste med nosečnostjo in med dojenjem saj sproži in pomaga vzdrževati dovod mleka. Sicer pa je vrednost prolaktina nedoječe matere, ženske in moškega normalna (ni visoka). Vrednosti prolaktina, ki odstopajo od normalnih povezujemo s prolaktinemijo (glavoboli, zamegljen vid, spremembe v bradavici dojke), sumom na neplodnost, nerednimi menstruacijskimi ciklusi, preveč delujočo ščitnico, ledvičnimi obolenji, jetrnimi obolenji, sindromom policističnih jajčnikov, zmanjšanju libida pri moških in nizkem testosteronu pri moških.

AMH

Antimuellerjev hormon (AMH) nastaja v granuloznih celicah, ki obkrožajo folikle v jajčniku. AMH nam daje vpogled v ovarijsko rezervo, endokrinologom pa pomaga napovedati odziv telesa na stimulacijo jajčnikov in pomaga izbrati najboljšo strategijo za oploditev z biomedicinsko pomočjo. Ker se deklica rodi s približno enim milijonom folikov, ob pričetku menstruacije je teh foliklov med 300.000 in 500.000 in se z vsakim ciklusom to število foliklov še niža, je težko oceniti koliko jih je še ostalo ženski, ki je stara 30 let in bi rada zanosila. Prav za to oceno (ovarijske rezerve) je AMH neprecenljiv.

TSH

Hormon hipofize, TSH je odgovoren za uravnavanje delovanja ščitnice. Kadar ščitnica ne deluje pravilno, to lahko vodi tudi v neplodnost. TSH merimo od 9. ure naprej, za čim bolj natančne rezultate.

Vitamin D

Ženske s pomanjkanje vitamina D imajo težave z zanositvijo, prav tako pa je vitamin D pomemben za ohranjanje zdrave nosečnosti ter donošenega otroka. Ker ga nosečnice potrebujejo še več, ga že pred zanositvijo ne smejo imeti premalo.

Navodila za testiranje

Na preiskave hormonov zaradi neplodnosti običajno napoti izbrani ginekolog. Naštete preiskave pa lahko opravite tudi samoplačniško, pomembno je le, da so opravljene v pravem trenutku glede na ciklus menstruacije.

Preiskave za testiranje neplodnosti določamo iz venske krvi, ki jo lahko vzamemo kadarkoli v dnevu. Ženske z rednim menstruacijskim ciklusom naj pridejo na odvzem krvi med 2. in 4. dnem ciklusa (med krvavitvijo), sicer pa za testiranje ni potrebno biti tešč. Je pa dobro, da se odvzem krvi opravi po 9. uri, zaradi ščitnice (hormona TSH).

OSNOVNI PAKET NEPLODNOST

Zajema analizo hormonov TSH, FSH, LH, prolaktin, vitamin D in AMH. Odvzem krvi je treba opraviti med menstruacijo (nekje 2.-4. dan ciklusa).

Cena 80€

CELOTNA HORMONSKA SLIKA ZA NEPLODNOST

Zajema splošno krvno sliko (hemogram), spolne hormone progesteron, estradiol, testosteron, FSH, LH, prolaktin, Antimuellerjev hormon (AMH), SHBG in FTI indeks, vitamin D ter hormone ščitnice (TSH, fT3, fT4). Poleg izmerimo še celodnevni profil kortizola in DHEA iz sline, kar poda oceno delovanja nadledvične žleze. Kri je treba oddati dvakrat v ciklusu, torej med menstruacijo in nekje 20.-23. dan ciklusa.

Cena 200€

Preverite (ne)plodnost

Preiskave za neplodnost lahko opravimo tudi za ženske, ki jih zanima, kakšne imajo možnosti za zanositev danes.

Napotki za odvzem

Pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom, saj je odvzem kri reba opraviti v točno določenem delu ciklusa. V primeru dvoma nas pokličite na 059-162-018 ali 070-766-322.

 

Želite izvedeti še več? Preberite članke povezane z neplodnostjo

Neplodnost

Neplodnost

Neplodnost je stanje pri katerem par ne more zanositi po več kot enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosih. Primarna neplodnost nastopi, ko pri paru še ni prišlo do zanositve, o sekundarni...

read more
Policistični jajčniki

Policistični jajčniki

Policistični jajčniki oziroma sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste.  Te ciste so drobni folikli z nezrelimi celicami, ki za razliko od foliklov...

read more