Policistični jajčniki oziroma sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste.  Te ciste so drobni folikli z nezrelimi celicami, ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov (testosterona), ki se izločajo v kri.

Policistični jajčniki predstavljajo motnjo, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Zaradi oviranja biološkega izločanja ženskih spolnih hormonov v prizadetih jajčnikih ne pride do ovulacije ali pa je le-ta močno ovirana.

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo zaradi izostanka ovulacije neredne menstruacijske cikluse, lahko pa tudi znake povišanega nivoja moških hormonov (testosteron), kot so prekomerna poraščenost, nižji glas in nastanek mozoljev. Zaradi menstruacijskih ciklusov brez ovulacij pa lahko pride do neplodnosti. Poleg tega pa so ženske s sindromom policističnih jajčnikov veliko bolj podvržene tveganju  za nastanek bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni.

Čeprav vzroki za nastanek tega sindroma še niso popolna pojasnjeni, strokovnjaki opažajo, da sindrom policističnih jajčnikov pogosteje prizadene ženske z družinsko anamnezo te motnje in sladkorne bolnice.

Kdaj posumimo na sindrom policističnih jajčnikov?

Za to boleznijo trpi približno sedem odstotkov žensk. Sindrom policističnih jajčnikov pa je tudi najpogostejši vzrok za neplodnost žensk. Ob tem sindromu se pojavljajo naslednji simptomi:

 • značilna stalna utrujenost,
 • čezmerna poraščenost na predelih brade, zgornje ustnice, prsih in trebuhu
 • čezmerna telesna masa,
 • neredne ali celo izostale menstruacije,
 • težave s kožo in izrazite akne,
 • različne oblike razpoloženjskih motenj.
 • inzulinska rezistenca
 • pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen

Kakšno je hormonalno stanje ob sindromu policističnih jajčnikov?

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo visoko raven luteinizirajočega hormona (LH), povišana pa je tudi raven estrogenov in androgenega hormona, testosterona. Značilno je tudi pomanjkanje progesterona, zato je hormonsko neravnovesje ob visokem estrogenu in testosteronu ter nizkem progesteronu še toliko večje.

Kako pridemo do diagnoze policističnih jajčnikov?

Če pri sebi opažate zgoraj naštete simptome ali imate težave z zanositvijo, se odpravite k ginekologu. Da lahko govorimo o sindromu policističnih jajčnikov, morata biti izpolnjena dva od treh kriterijev:

 • tipična ultrazvočna slika policističnih jajčnikov, ki jo opravi ginekolog
 • laboratorijska hormonska analiza (povišan LH,  visok nivo testosterona, nivo krvnega sladkorja, holesterola)
 • motnje menstruacijskega ciklusa

Kako sindrom občuti pacientka, kaj mi vidimo v laboratoriju iz vaše krvi ter kaj bo na ultrazvoku ob sindromu PCOS videla ginekologinja, si lahko ogledate tudi v našem videoposnetku na You Tube kanalu #mojLaboratorij. Vabljeni k ogledu!

Kako poteka zdravljenje sindroma?

Ker še ni popolnoma jasno kaj točno povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v lajšanje in odpravljanje simptomov in ne v zdravljenje samega sindroma. Zmanjševanje stranskih učinkov sindroma vodi v izboljšano stanje kože, boljše počutje in povečanja možnosti zanositve. Normalna vrednost progesterona je namreč ključna za zdravo nosečnost.

Zdravljenje se lahko izvaja preko oralne kontracepcije, kar pomaga vzpostaviti hormonsko neravnovesje ter skozi inzulinsko zdravljenje, kar pomaga odpravljati težave, povezane z inzulinsko rezistenco, inzulin pa je tudi v veliko pomoč pri uravnavanju ovulacije in menstruacije. Težave, povezane z visoko vsebnostjo testosterona, se zdravijo z antiandrogenimi zdravili. Hujša oblika sindroma zahteva  kirurški poseg, ki je sicer dokaj enostaven, vendar drobna igla pusti brazgotinico na jajčnikih, kar lahko vpliva na plodnost.

Težave s sindromom policističnih jajčnikov lahko povzroča tudi prekomerna telesna teža. Zato lahko že za samo 5% nižja telesna teža ponovno vzpostavi ovulacijski cikel. Normalna telesna teža pomeni tudi manj težav s prekomernim holesterolom, lipidi in inzulinom.

Kako si lahko pomagamo sami?

Odgovor lahko iščemo tudi v ustrezni prehrani. S predelano hrano namreč zaužijemo veliko dodatkov in kemikalij, zaradi česar ima veliko ljudi težave s hormonskim neravnovesjem. O živilih in vsakdanjih snoveh iz gospodinjstva, ki lahko motijo naše naravno hormonsko neravnovesje smo že govorili, zato poskušajte uživati ekološko pridelana živila.

To je še posebej pomembno pri ženskah, ki se borijo s prekomerno telesno maso. Prednost naj imajo živila z nizkim glikemičnim indeksom. V vsakodnevne obroke je potrebno vnesti tudi veliko prehranskih vlaknin. Mednje sodi zelenjave, stročnice, oves, ječmen, kvinoja. Vsa ta živila so učinkovita pri odstranjevanju presežka estrogena iz našega telesa.

Ključno je tudi zmerno ali minimalno uživanje alkohola, saj ta zmanjšuje raven cinka, železa in vitamina B6 v telesu, te snovi pa so zelo pomembne za zagotavljanje in ohranjanje hormonskega ravnovesja.

Hkrati s pravilno prehrano zmanjšujemo raven inzulina v krvi, prav tako pa vzpostavljamo normalno telesno maso, kar močno poveča možnost zanositve. Ustrezna prehrana pa lahko pomaga tudi pri prekomerni poraščenosti in lepši koži, kar je zagotovo težnja vsake ženske.

Policistični jajčniki še v infografiki

Policistični jajčniki infografika

Policistični jajčniki

Kako hormoni vplivajo na sindrom policističnih jajčnikov?

Kot omenjeno, je pri 40-60% oseb z sindromom policističnih jajčnikov serumska koncentracija testosterona visoka. Primanjkuje tudi progesterona, in ker ima običajno oseba normalne vrednosti estrogenov, to vodi v estrogensko dominanco (estrogenov je relativno več kot progesterona). Policistični jajčniki in estrogenska dominanca sta tipična predstavnika hormonskega neravnovesja.

Ker je hormonsko neravnovesje eden izmed pogojev za policistične jajčnike priporočamo, da obiščete osebnega ginekologa in se pogovorite o možnostih zdravljenja in testiranja. Testiranje treh ženskih spolnih hormonov (progesteron, estradiol in testosteron) lahko enostavno opravite tudi iz sline. Laboratorijski izvid, pa vam bo interpretirala ena izmed ginekologinj s katerimi sodelujemo več pa na tem naslovu Hormoni v meni in posvet. Policistični jajčniki so lahko tudi vzrok za neplodnost pri ženskah, več o tem pa tudi na naši spletni strani nuhalnasvetlina.com. 

Avtor: Aleš Koščak

Viri:

Vas sindrom policističnih jajčnikov zanima bolj podrobno? Preberite še: