V Sloveniji smo z vidika števila neplodnih parov nekje v evropskem povprečju. Z neplodnostjo se sreča vsak 7. par v Sloveniji, o neplodnosti pa lahko govorimo takrat, ko par po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne more zanositi in donositi. Po tem obdobju lahko začnemo govoriti o neplodnosti in takrat pridejo v uporabo laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti. Laboratorijski testi so običajno pogoj za nadaljnje postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki postajajo vedno bolj učinkoviti in pacientkam prijazni. 

Neplodnost in statistika 

Če ostanemo pri odkrivanju neplodnosti, so razlogi za neplodnost naslednji:

 • 1/4 razlogov zaradi nje 
 • 1/4 razlogov zaradi njega
 • 1/4 razlogov zaradi obeh
 • preostale četrtine razlogov ne odkrijemo

Pri tem ob pojavnosti neplodnosti ostaja Slovenija na ravni Evrope. Z neplodnostjo se sreča:

 • vsak 7. par
 • sicer pa do 30. leta vsak 10. par
 • do 40. leta vsak 4. par
 • v enem letu med 40.000 in 60.000 parov

V Sloveniji so trenutno trije centri, ki se ukvarjajo z neplodnostjo. UKC Maribor, UKC Ljubljana in ZC Dravlje. 

Kako običajno poteka odkrivanje neplodnosti?

Neplodnost se obravnava stopenjsko. Najprej par obišče ginekologa oziroma strokovnjaka za neplodnost, kjer se postavi anamneza. Na podlagi te se par napoti v laboratorij. Odvisno od anamneze laboratorij obišče partnerica, partner ali oba. 

Najpogosteje se pri partnerici opravi naslednji spekter laboratorijskih preiskav za odkrivanje neplodnosti: folikel stimulirajoči hormon (FSH), luteinizirajoči hormon (LH), prolaktin (PRL), TSH in antimuellerjev hormov. Po presoji zdravnika se včasih določa še estradiol (E2) , vitamin D in progesteron. 

Pri tem je potrebno vedeti, da na raven hormonov vpliva dan mesečnega ciklusa, zato so priporočljivi dnevi za odvzem krvi med menstruacijo (1.-4. dan ciklusa) za hormone FSH, LH, PRL, AMH, ter 20.-24. dan ciklusa za hormona E2 in Progesteron. 

Na TSH hormon in vitamin D ciklus ne vpliva, je pa dobro da se odvzem za TSH opravi med 9. in 16 uro zaradi vpliva cirkadianega ritma na hormon TSH. 

Partnerica je po potrebi pregledana še na prisotnost protiteles IgG na spolne prenosljive bolezni (trihomona, klamidija). Po potrebi se opravi UZ v sredini menstruacijskega cikla. 

Partner bo po potrebi oddal vzorec semena, in oddal kri za hormone.

Laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti, ki jih opravljamo v diagnostičnem laboratoriju Medicare PLUS

V nadaljevanje preberite katere teste opravimo za ugotavljanje neplodnosti, vsebino pa si lahko ogledate tudi na našem You Tube kanalu #mojlaboratorij. Vabljeni k ogledu!

FSH

Folikel stimulirajoči hormon (FSH) proizvaja hipofiza in se običajno povezuje z reprodukcijo in razvojem jajčec pri ženskah ter nastankom semena pri moških. 

FSH nam lahko pove o razlogih za neplodnost, boleznih povezanih z disfunkcijo ovarijev in testisov, boleznih povezanih s hipofizo, iskanju razlogov za neredne menstruacijske cikluse in potrjevanjem (prezgodnje) menopavze. 

Pri moških nam vrednost FSH daje vpogled v razloge za nizko število semenčič v semenski tekočini, nizki mišični masi ter zmanjšanem libidu. 

FSH določamo iz venske krvi, ki jo lahko vzamemo kadarkoli v dnevu. Ženske z rednim menstruacijskim ciklusom naj pridejo na odvzem krvi med 1. in 4. dnem ciklusa (med krvavitvijo), sicer pa za testiranje ni potrebno biti tešč. Moški lahko kri odda kadarkoli. 

LH

Luteinizirajoči hormon (LH) določamo običajno skupaj s hormonom FSH in se povezuje z normalnim delovanjem reproduktivnih organov (ovariji in testisi). LH pri ženski znatno naraste (med ovulacijo – to je 10. – 14. dan ciklusa), ko jajčece dozori in je pripravljeno na oploditev, zato je uporaben marker za določanje ovulacije. Podobno kot FSH tudi LH tvori žleza hipofiza, zato nam vrednosti, ki odstopajo dajejo vpogled v delovanje hipofize. 

Pri moških nam vrednost LH daje vpogled v razloge za neplodnost, predvsem v povezavi s kakovostjo in številom semenčič. 

LH določamo iz venske krvi, ki jo lahko vzamemo kadarkoli v dnevu. Ženske z rednim menstruacijskim ciklusom naj pridejo na odvzem krvi med 1. in 4. dnem ciklusa (med krvavitvijo) – v primeru neplodnosti; oziroma po navodilu zdravnika. Sicer pa za testiranje ni potrebno biti tešč. Moški lahko kri odda kadarkoli.

Prolaktin

Tudi prolaktin nastaja v hipofizi. Glavna naloga prolaktina je vzpostavitev laktacije (proizvodnja materinega mleka) pri nosečnicah in doječih materah. Prolaktin znatno naraste med nosečnostjo in med dojenjem saj sproži in pomaga vzdrževati dovod mleka. 

Sicer pa je vrednost prolaktina nedoječe matere, ženske in moškega normalna (ni visoka). 

Vrednosti prolaktina, ki odstopajo od normalnih povezujemo s prolaktinemijo (glavoboli, zamegljen vid, spremembe v bradavici dojke), sumom na neplodnost, nerednimi menstruacijskimi ciklusi, preveč delujočo ščitnico, ledvičnimi obolenji, jetrnimi obolenji, sindromom policističnih jajčnikov, zmanjšanju libida pri moških in nizkem testosteronu pri moških. 

Na prolaktin ciklus ne vpliva. So pa vrednosti najvišje takoj, ko zjutraj vstanemo. Na prolaktin lahko vpliva stres, strah pred iglami in podobno. Najbolje je, če se kri za prolaktin vzame 4 ure po tem, ko smo vstali. 

V primeru, da je prolaktin visok, se zdravnik na podlagi ene meritve ne bo odločil za ukrepanje, temveč bo naročil preiskavo prolaktin ritem. 

Prolaktin ritem je preiskava, pri kateri pacientki 3x vzamemo kri znotraj časovnega obdobja ene ure. Pacientka običajno počiva in se jo poskuša čim manj vznemirjati z odvzemom, zato praviloma nastavimo kanal. Na ta način izločimo zunanje dejavnike, ki bi lahko vplivali na povišanje prolaktina.

Antimuellerjev hormon (AMH)

Antimuellerjev hormon (AMH) nastaja v granuloznih celicah, ki obkrožajo folikle v jajčniku. AMH nam daje vpogled v ovarijsko rezervo, endokrinologom pa pomaga napovedati odziv telesa na stimulacijo jajčnikov in pomaga izbrati najboljšo strategijo za oploditev z biomedicinsko pomočjo. 

Ob rojstvu imajo dečki znatno višje vrednosti AMH-ja kot deklice, zato velja da je AMH hormon tisti, ki določi spol pri otroku. 

Ker se deklica rodi s približno enim milijonom folikov, ob pričetku menstruacije je teh foliklov med 300.000 in 500.000 in se z vsakim ciklusom to število foliklov še niža, je težko oceniti koliko jih je še ostalo ženski, ki je stara 30 let in bi rada zanosila. Prav za to oceno (ovarijske rezerve) je AMH neprecenljiv. 

Nizke vrednosti AMH-ja kažejo na nižjo ovarijsko rezervo in pričakovano nižjo ovarijsko odzivnost. Nizek AMH je lahko posledica višjega FSH-ja, ki preveč zori folikle.

Na drugi strani tudi visok AMH ni zaželen, saj so vrednosti nad 22 ng/ml običajno povezane s sindromom policističnih jajčnikov. 

Odvzem krvi za AMH se lahko opravi kadarkoli v dnevu in kadarkoli v ciklusu. Vrednosti znotraj in med posameznimi cikli torej nihajo minimalno (do 20%). Potrebno pa je vedeti, da na AMH vpliva jemanje kontracepcije, ki praviloma vrednost zniža. Za testiranje se opravi odvzem venske krvi, ni pa potrebno biti tešč.

Laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti

Laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti – AMH

TSH

TSH je hormon, ki ga proizvaja hipofiza, uravnava pa delovanje ščitnice. Med laboratorijske teste za odkrivanje neplodnosti sodi TSH predvsem zato, ker so previsoke vrednosti (ščitnica deluje premalo – hipotiroza) ter prenizke vrednosti (ščitnica deluje preveč – hipertiroza) povezane z slabšim oz. neuspešnim odzivom telesa na oploditev z biomedicinsko pomočjo. 

Pričakovane vrednosti za TSH so med 0,27 in 4,2 mIU/mL, pri čemer vrednosti TSH-ja nad 3 mIU/mL že nakazujejo določene spremembe na ščitnici, na katere bo zdravnik pozoren. 

Obstaja tudi možnost, da je TSH normalen, vendar pa sta izven meja druga dva hormona, ki jih ščitnica dejansko izloča. Tiroksin (T4) in trijodtironin (T3) se zato vedno določata, ko je TSH nizek ali visok, ter v primeru, da zdravnik posumi na avtoimuno obolenje (najpogostejše obolenje je Hashimotov tiroiditis, pri katerem dostikrat najdemo normalne vrednosti TSH, in odstopajoče vrednosti t3, t4 in praviloma prisotnost ščitničnih protiteles). 

Ker na ščitnico vpliva veliko dejavnikov, med drugim tudi cirkadiani ritem, je priporočljiv čas za odvzem krvi za ščitnico med 9. in 16. uro. Vzorčenje pred tem (npr ob 7. na tešče) lahko vodi v lažne rezultate in je potrebno v takem primeru testiranje ponoviti. 

Na hitro o oploditvi z biomedicinsko pomočjo

Potem, ko je partnerka opravila testiranje hormonov in je partner oddal v pregled svoje seme, preidemo v fazo, kjer je paru potrebno pomagati z biomedicinsko pomočjo. 

Intrauterina inseminacija – je postopek, ki ga poizkusijo 3-6 krat in je uspešen v 10-15% v prvem poizkusu. Med ovulacijo se partnerki vnese partnerjevo seme, nato pa se spremlja morebitno oploditev. 

Zunaj telesna oploditev – je učinkovita v 30-40%. V normalnem zdravem mL semena naj bi našli vsaj 1 milijon semenčič. 

Na uspešnost zunaj telesne oploditve vplivajo

 • starost
 • ovarijska rezerva
 • kakovost spolnih celic
 • receptivnost endometrija

Zunaj telesna oploditev poteka tako, da jajčece (materino ali darovano) oplodijo v posebnem laboratoriju. Oplojeno jajčece nato zori (s trenutnim znanjem in tehnologijo do 7 dni). Pri zorenju spremljajo morebitne kromosomske nepravilnosti. Nato oplojeno jajčece vstavijo nazaj v maternico (matere ali nadomestne matere). 

Kot lahko vidimo, so laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti nepogrešljivo orodje ginekologov in embriologov pri odločanju o načinih in učinkovitosti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. 

O AMH pa lahko izeste tudi iz videoposnetka na našem You Tube kanalu #mojlaboratorij. Vabljeni k ogledu!

Najpogostejši laboratorijski testi za odkrivanje neplodnosti so FSH, LH, prolaktin, Antimuellerjev hormon in TSH. Z vidika laboratorija je pomembno, da upoštevate navodila, ki ste jih prejeli od ginekologa, ki je opravil anamnezo. Običajno to pomeni, da pridete med 1. in 4. dnem ciklusa, med 9. in 16. uro, saj na ta način ugodimo vsem kriterijem, podanim v prejšnjih odstavkih. Sicer pa za testiranje ne rabite biti tešč.

Za konec: Neplodnost je morda še vedno tabu tema in o njej ne radi govorijo pari, ki so v postopku in pari, ki so že starši zdravim otrokom, ki so bili spočeti z biomedicinsko pomočjo. O razlogih za neplodnost morda kdaj drugič, za konec pa še podatek: V Sloveniji se letno na zgoraj opisan način rodi okrog 6% vseh otrok. 

In tudi med spremljanjem nosečnosti je vloga laboratorija pomembna. V diagnostičnem labnoratoriju Medicare PLUS za ta namen opravljamo dvojni hormonski test (FBHCG in PAPP-a), ki ga določamo kot pomoč pri odkrivanju kromosomskih nepravilnosti pri pregledu nuhalne svetline.

Če vas področje laboratorijski tisti za odkrivanje neplodnosti zanima bolj podrobno, smo za vas na voljo na spodnjih telefonskih številkah in preko elektronske pošte: laboratorij@medicareplus.si

Aleš Koščak, teh. lab. biomed.

Viri