Nad ledvicami leži nadledvična žleza. Simptomi nepravilnega delovanja adrenalne žleze so podobne tem z visokim ali prenizkim kortizolom ter DHEA-jem. Ob resnejših zapletih so simptomi slabšega delovanja nadledvične žleze tudi bolj intenzivni in vodijo do nastanka Addisonove bolezni in pa Cushingovega sindroma.

Nadledvična žleza

Nadledvična žleza, nadledvičnici oz adrenalna žleza kot že samo ime pove, leži nad ledvicami. Velja za glavni organ, ki skrbi za sproščanje hormonov v telo kot odziv na stres. Stres je tu mišljen v širšem pomenu besede, saj je stres za naše telo tudi, ko se na primer urežemo. Nadledvična žleza v tem primeru sprosti v kri različne hormone. Med njimi so najpomembnejši kortikosteroidi (kortizol, kortizon, aldosteron) kot tudi kateholaminov (adrenalin, noradrenalin, dopamin). Ti naše telo pripravijo v stanje pripravljenosti, kar nam omogoča spoprijemanje z vsakdanjimi obveznostmi. Vendar pa imajo ti hormoni tudi neželene učinke, saj pospešijo bitje srca, poviša se krvni tlak, poveča se krvni sladkor, upočasni se tudi prebava.

Nadledvična žleza težave

Ker je samo delovanje hormonov precej kompleksno, objavljamo v spodnji sliki poenostavljen proces. Kot lahko vidimo se vse prične v hipotalamusu, ki do hipofize sprosti kortikotropin. Hipofiza nato do korteksa nadledvične žleze sprosti adenokortikotropni hormon (ACTH), del ACTH pa se sprosti v kri. ACTH, da nato signal nadledvični žlezi, ki v svoji skorji prične proizvajati kortizol, adrenalin in ostale hormone. Vsi hormoni se sprostijo v kri. Med drugim pospešijo bitje srca, povečajo krvni tlak, upočasnijo prebavo, zelo pa vplivajo tudi na imunski sistem, saj je imunski odziv precej bolj blag. Hormoni zavirajo delovanje bazofilcev, ki jih povezujemo z raznimi oblikami alergij.

Nadledvična žleza simptomi in učinki na telo

Glavna hormona, ki vplivata predvsem na naše počutje sta kortizol in pa DHEA. Oba imata različne funkcije pri čemer je za naše telo bolje, da vrednosti kortizola niso previsoke, medtem ko si želimo, da ostanejo vrednosti DHEA-ja višje čim dlje. Kortizol tako velja za stresni hormon, katerega vrednost naraste ko je telo izpostavljeno obremenitvi – npr stres na delovnem mestu, sindrom izgorelosti, depresija. Na drugi strani so visoke vrednosti DHEA-ja značilne za puberteto, ko ima hormon tudi negativne učinke – npr mastna koža in akne, vendar pa so visoke vrednosti DHEA izmerili pri ljudeh, ki se “boljše starajo”.

Na drugi strani pa so tudi nizke vrednosti kortizola lahko usodne. Gre za obliko premajhnega delovanja nadledvične žleze. Ta je lahko posledica poškodbe v skorji nadledvične žleze ali pa posledica premajhnega nivoja ACTH, ki stimulira delovanje žleze. V obeh primerih pa stanje imenujemo Addisonova bolezen (je redka, pojavnost 1 na 100.000 ljudi)

Kortizol in DHEA tako vplivata na presnovo ogljikovih hidratov. Visok kortizol sicer upočasni prebavo hrane v črevesju, zato da ostane več energije v obliki glukoze za celice. Oslabi se tudi imunski odziv, kar je včasih dobro – v primeru alergij in neželeno v primeru okužb z bakterijami in virusi. Visok kortizol zniža testosteron, kar je še posebej nezaželeno pri intenzivnem športu (testosteron in kortizol pri športu), saj se posledično zmanjša tudi mišična masa. Ker se zaloga energije shranjuje v maščobnih celicah se pričnemo debeliti na področjih, kjer je več maščevja (okoli pasu, v zadnjici). Slab vpliv ima kortizol tudi na druge hormone npr inzulin katerega je zaradi višjega nivoja sladkorja v krvi, potrebno vedno več, podoben slab vpliv pa ima tudi na delovanje ščitnice. Po nekaterih raziskavah naj bi bil zaradi kortizola slabši še spanec, kognitivne sposobnosti in zmožnost razstrupljanja, ker kortizol vpliva tudi na naša jetra.

Nadledvična žleza zdravljenje

Če se soočate z omenjenimi simptomi: slabše delovanje ščitnice, kronična utrujenost, stres na delovnem mestu, težave v menopavzi ali trpite za hormonskim neravnovesjem se pri svojem osebnem zdravniku pozanimajte o možnih korakih za izboljšanje vašega počutja. Načinov za reševanje težav je več. Morda je potrebno zelo malo, da bi prišlo do sprememb npr: kako dvigniti dober holesterol, naravna pomoč pri menopavzi ali pa potrebujete resno zdravljenje pod nadzorom zdravnika npr zdravljenje z antidepresivi. Načini zdravljenja nadledvične žleze pa so opisani tudi pri Addisonovi bolezni in Cushingovem sindromu.

V pomoč pa so vam lahko tudi hormonski testi iz sline. S analizo celodnevnega profila kortizola in DHEA-ja lahko iz sline natančno in enostavno ocenimo delovanje nadledvične žleze.

Avtor: Aleš Koščak, lab. teh.

O nadledvični žlezi vam s primeri več povemo tudi v videoposnetku na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij. Vabljeni k ogledu!

 

Viri:

Če vas nadledvična žleza simptomi in problematika zanimajo še bolj priporočamo da si preberete tudi: