Kaj je DHEA?

DHEA ali dihidroepiandrosteron. V medicini še niso poznani vsi pozitivni učinki tega hormona, znano pa je, da je ključnega pomena za optimalno zdravje. Med drugim dehidroepiandrosteron vpliva na imunski sistem, energijo in kakovost spanca in ublaži sindrom kronične utrujenosti. Pomaga tudi preprečevati srčna obolenja, osteoporozo, raka prostate pri moških in raka dojke pri ženskah.

Nastaja v nadledvični žlezi, spolnih žlezah, možganih in koži. V ženskem telesu se ustvarja tudi v jajčnikih. Največ ga je v najstniških letih, ko je po količini najobilnejši steroidni hormon v telesu. Raven hormona pa z leti nenehno upada.

DHEA_raven_skozi_življenje

V telesu se pojavi v šestem letu starosti, najvišjo raven doseže v dvajsetih letih. Že pri štiridesetih se ta vrednost zmanjša za polovico, med 60. in 80. letom pa ga je le še za 10-20% glede na raven pri dvajsetih letih. Ker tako zmanjševanje pri drugih hormonih ni prisotno, DHEA velja za kazalnik staranja, saj ljudje z najvišjo ravnijo tega hormona živijo najdlje.

Pri ljudeh, ki so precej pod stresom, se raven hormona sčasoma še zniža. Razlog je v tem, da se nadledvična žleza izčrpa, zato proizvajata premalo tega hormona. Ljudje, ki so pod stresom nenehno, imajo poleg pomanjkanja tega hormina običajno tudi premalo progesterona.

DHEA deluje kot protiutež kortizola. Njegovo gibanje skozi dan tako sledi giabnju kortizola. Največ hormona nadledvični žlezi izločita v jutranjem času, nato pa vedno manj, podobno kot pri kortizolu. Pričakovane vrednosti dopoldanskih vrednosti dihidroepiandrosterona so 2x višje od vrednosti popoldne.

Pri izčrpanju nadledvične žleze prične primanjkovati tudi ostalih hormonov. Del spolnih hormonov kot so progesteron, testosteron in estradiol nastaja tudi v nadledvični žlezi. Če je žleza izčrpana to pomeni manj kapacitet za proizvodnjo spolnih hormonov.

DHEA je tudi pomemben del imunskega sistema. Preprečuje oksidacijo slabega (LDL) holesterola. Je predhodnik estrogena in testosterona, zato pomaga blažiti oblivanje vročine.

Morda vas poleg DHEA zanima tudi: