Laktozna intoleranca

 

Laktozna intoleranca pomeni nezmožnost prebave mlečnega sladkorja, ki ga imenujemo laktoza.

 

Kaj je laktoza

Laktoza je sestavljen mlečni sladkor (disaharid*), ki se nahaja v mlečnih izdelkih. Za presnovo laktoze v telesu je odgovoren encim laktaza, ki razgrajuje lakotozo na monosaharida glukozo in galaktozo. Če telo laktoze ne razgradi na ta dva dela, se ta ne more absorbirati, kot rečeno pa je za razgradnjo nujno potreben encim laktaza.

 

Zakaj laktozna intoleranca povzroča težave

 

Če nimamo dovolj encima laktaze, ki bi presnovil laktozo, ostane mlečni sladkor neprebavljen in tak tudi prehaja v debelo črevo. Tam ga začnejo presnavljati bakterije črevesne mikroflore, ob čemer nastajajo plini in drugi presnovki. To povzroča napihnjenost in vetrove, pojavi pa se lahko tudi boleče napenjanje,  pretakanje, ropotanje po črevesju in driska.

 

Laktozna intoleranca ni enako intoleranca na mleko

 

Laktozna intoleranca pomeni nezmožnost telesa, da presnovi mlečni sladkor laktozo, bodisi zaradi pomanjkanja encima, ki je za to nujno potreben ali zaradi drugih genetskih dejavnikov.

Na drugi strani pa intoleranca na mleko pomeni preobčutljivost na mlečne beljakovine (recimo kazein in sirotka) in ne samo nezmožnost presnove le teh. Intoleranca na mleko je lahko tudi prehodne narave in se z začasnim izogibanjem mlečnim beljakovinam lahko celo odpravi. Intoleranca na mleko je ena izmed najpogostejših prehranskih intoleranc, več o intolerancah in testiranju pa lahko preberete tukaj.

Ker pa mleko vsebuje tako mlečne beljakovine, kot mlečni sladkor in so si simptomi obeh težav lahko tudi podobni, se obe stanji med seboj včasih zmotno zamenjuje.

Mleko in mlečni izdelki pa lahko poleg zgoraj omenjenih težav povzročijo tudi alergijo, ki je pogosto prisotna pri mlajših otrocih. Prav tako med seboj ne gre zamenjevati alergij in intoleranc, saj gre za dve različni stanji.  To pojasnimo v tem članku.

 

Laktozna intoleranca –  simptomi za testiranje 

  • Napihnjenost, napenjanje in vetrovi
  • Preobčutljivost na mleko in mlečne izdelke
  • Preobčutljivost na sladice, čokolado
  • Kronična vnetna črevesna bolezen
  • Driska in napadi driske
  • Mastno in smrdeče blato
  • Sum na laktozno intoleranco

Test laktozne intolerance

V primeru malabsorpcije mlečnega sladkorja ta prehaja neprebavljen v debelo črevo, kjer delovanje bakterij črevesne mikroflore povzroči izločanje vodika, ki sicer v telesu zdravega človeka ni prisoten. Ta vodik se absorbira skozi stene črevesja in prehaja v krvni obtok, nato pa s krvjo potuje v pljuča, kjer se izloči z izdihanim zrakom.

Laktozna intoleranca se za razliko od intolerance na mleko tako ne meri iz krvi, ampak gre za dihalni test, pri čemer merimo vsebnost vodika v izdihanem zraku.

Dihalni test velja za zlati standard pri odkrivanju slabe presnove laktoze ter laktozne intolerance, opravite pa ga lahko tudi v našem laboratoriju.

S pomočjo testa lahko odkrijemo težave pri presnovi laktoze ali pa prav intoleranco na laktozo.  Povečana koncentracija vodika v izdihanem zraku (zaradi neprebavljene laktoze) kaže na malabsorpcijo laktoze. O slabi presnovi laktoze govorimo, kadar ni prisotnih nobenih kliničnih znakov in simptomov težav s presnovo laktoze. Kadar pa so poleg merljive količine vodika v izdihanem zraku med testiranjem prisotni tudi klinični znaki (bolnik recimo poroča o abdominalnih bolečinah, vetrovih, napenjanju), se postavi diagnoza laktozne intolerance.

Bi radi preverili, če laktozna intoleranca muči tudi vas?

 

Za naročanje na testiranje pokličite na 070-766-322, da se dogovorimo za termin obiska.

Če vam laktozna intoleranca povzroča težave, se opravi dihalni test, kjer se meri količina vodika v izdihanem zraku.

V izdihanem zraku zdravega človeka v mirovanju ni vodika, saj ga človeški organizem ne proizvaja. Če torej v izdihanem zraku vseeno najdemo vodik, ta izvira iz anaerobnih bakterij iz črevesja, saj ga le te proizvajajo. Izmerjena količina vodika tako kaže na količino in metabolno aktivnost (presnovo sladkorjev) anaerobnih bakterij v črevesju. Čas, v katerem narašča izmerjena koncentracija vodika v izdihanem zraku pa nakazuje na to v katerem delu črevesja se dogaja fermentacija.

Ker je vodikov dihalni test enostaven in neinvaziven za pacienta, predstavlja najbolj osnovno diagnostično metodo za odkrivanje funkcionalnih črevesnih nepravilnosti.

__

Opombe:

*Disaharid je ogljikov hidrat, ki nastane s tvorbo glikozidne vezi med dvema monosaharidoma. Kot monosaharidi so tudi disaharidi enostavni ogljikovi hidrati, dobro topni v vodi. Med bolje poznane disaharide spadajo saharoza (laično sladkor), maltoza (sladni sladkor) in laktoza (mlečni sladkor).

 

 

Viri in literatura:

  • Lab test Online; Lactose Tolerance Tests (labtestsonline.org.uk)
  • M. Ledochowski, Hydrogen Breat Tests
  • Henz F. Hammer et al., European guideline on indications, performance, and clinical impact of hydrogen and methane breath test in adult and pediatric patients