Alergije in intoleranca na hrano
Ni vsaka pikica alergija, lahko vas muči le preobčutljivost za določeno živilo. Zato smo tu mi, da odkrijemo ali vas mučijo alergije ali intoleranca na hrano.
Alergija ali intoleranca?
Ker so si znaki prave alergije in intolerance na hrano lahko zelo podobni, je včasih težko vedeti, kaj predstavlja težavo.
Pri nas lahko testiramo alergije in odkrijemo skrite intolerance.
Oreščki
Živalska dlaka
Mleko
Pelodi
Pšenica
Jajca
Preobčutljivost ali
Intoleranca na hrano
Preobčutljivost (nutritivna intoleranca ali intoleranca na hrano) je stanje, ki ga opazimo pri polovici populacije. Gre za pretiran odziv telesa na določen alergen (običajno beljakovino v živilu), kar ljudje občutimo kot izpuščaj, srbečico, glavobol, utrujenost, napihnjenost, prebavne težave in zaspanost. Simptomi se pokažejo v 4-72 urah po zaužitju živila, pozitivno pa je to, da ko živilo odstranimo iz jedilnika, tudi simptomi običajno izginejo.
Testiranje intolerance na hrano priporočamo pacientom, ki se srečujejo s spodaj naštetimi znaki, ljudem s sindromom razdražljivega želodca in ljudem z nepojasnjenimi izpuščaji.
“Z odkrivanjem problematičnih živil lahko ublažimo ali odpravimo simptome intolerance na hrano.”
Najpogostejše intolerance
Intoleranca na hrano je zelo razširjena, saj zadeva kar 60% populacije. Veliko ljudi s prehransko intoleranco ima več kot le en simptom, kar pa lahko oteži identifikacijo vzroka za naše težave.
Prav tako ni lahko sam ugotoviti katera živila so problematična, saj se v nasprotju s simptomi prehranskih alergij, simptomi intolerance pojavijo šele čez nekaj ur ali celo dni. Ali še veste kaj vse ste predvčerajšnim pojedli?
%
Oreščki
%
Mleko
%
Gluten
%
Žita
Intoleranca na hrano
- Pojavi se 4-72 ur po zaužitju hrane
- Testiramo lahko različne nabore živil
- Testiranje deluje na osnovi identifikacije specifičnih IgG protiteles
- Analizo opravimo iz vzorca krvi
- Razumljiv izvid v dveh dneh
Simptomi obsegajo
- napihnjenost
- driska ali zaprtje
- prebavne težave
- glavoboli
- nepojasnjeni izpuščaji
Test intolerance na hrano 24+ živil
Imate kakšno intoleranco?
To lahko odkrijemo tudi brez obiska laboratorija že iz nekaj kapljic kapilarne krvi.
Testiranje
Intolerance na hrano
Da bi čim lažje ugotovili katera živila vam povzročajo intoleranco na hrano, smo sestavili komplete živil. S tem lahko naenkrat testiramo večjo količino živil in tako poskušamo odkriti, kaj povzroča težave. V kompletih so zajeta najpogosteje uživana živila v redni prehrani, intoleranco namreč največkrat povzročajo živila, ki jih uživamo redno in pogosto. Sezname živil, ki jih testiramo v posameznih panelih, si oglejte s klikom na spodnje zavihke.
Seznam živil 20 alergenov
Mlečne beljakovine, kokošje celo jajce, gluten, pšenica, koruza, riž, soja, pekovski kvas, svinjina, goveje meso, ribe mix, raki mix, paradižnik, krompir, jabolko, banana, kivi, kava, kakav, oreški mix. Cena 60€.
Seznam živil 24 alergenov
Jabolko, banana, korenček, krompir, kazein, kivi, česen, breskev, rž, zelena, gorčica, soja, paradižnik, pšenica, jajce mix, ribe mix, meso mix, zelenjava mix, žita mix, žita mix 2, začimbe mix, mleko mix, oreščki mix, sadje mix. Cena 60€.
Seznam živil 88 alergenov
Ananas, janež, jabolko, marelica, pekovski kvas, banana, bazilika, hruška, cvetača, brokoli, ajda, Camembert sir, indijski orešček, koper, pira, grah, jagoda, arašidi, postrv, Gouda sir, pomelo, zeleni fižol, kumara, oves, lešnik, slanik, malina, proso, piščanec, polenovka, kamilični čaj, korenje, krompir, kazein, višnje, kivi, česen, repa, kokos, solata, morski rakci, mleko, kumina, losos, jagenjček, por, leča, lovorjev list, koruza, skuša, mandlji, mango, muškatni orešček, pomaranča, paprika, peteršilj, meta, breskev, sliva, šampinjoni, redkvica, riž, govedina, rž, brstični ohrovt, ovčje mleko, črni poper, svinjina, zelena, gorčica, soja, šparglji, špinača, rumenoplavuti tun, timijan, paradižnik, grozdje, puran, vanilija, kokošje jajce, oreh, beli fižol, pšenica, kozje mleko, cimet, limona, bučke, čebula. Cena 150€.
Seznam živil 184 alergenov
Meso: Divji prašič, Govedina, Jagnjetina, Piščanec, Puran, Račje meso, Srnjad, Svinjina, Teletina – kuhana, Zajčje meso
Morska hrana: Trska (Th. chalcogramma), Sled, Jastog, Kozice, Krap, Losos, Modra klapavica, Morski list, Ostriž, Romb, Rumenoplavuti tun, Sardele, Skuša, Šarenka, Ščuka, Trska (Gadusmorhua)
Sadje: Ananas, Avokado, Banana, Borovnica, Breskev, Brusnica (Vacciniumvitisi.), Češnje, Datelj, Fige, Grenivke, Grozdje, Hruška, Jabolko, Jagoda, Kivi, Kosmulja, Limona,Brusnica, Maline, Mandarina, Mango, Marelica, Nektarina, Papaja, Pomaranča, Pomelo, Rdeči ribez, Robide, Sladka melona, Slive
Zelenjava: Amarant – Ščir, Artičoke, Beli fižol, Beluši, Blitva, Bob, Brstični ohrovt, Buče, Bučke, Cvetača, Čebula, Česen, Čičerika, Drobnjak, Endivija, Grah, Hren, Jajčevec, Janež, Kitajsko zelje, Koleraba, Koromač, Korenje, Kreša, Krompir, Kumare, Leča, Motovilec, Ohrovt, Paprika, Paradižnik, Pesa, Peteršilj, Por, Redkvica, Regrat, Rukola, Solata, Špinača, Švedska repa, Zelena, Zelene olive, Brokoli, Stročji fižol, Zelje
Žita: Ajda, Divji riž, Gluten, Ječmen, Kamut pšenica, Koruza (sladka, vložena), Koruza (moka), Oves, Pira, Proso, Pšenica, Riž, Rž, Sezam, Soja
Mlečni izdelki/Jajčni izdelki: Alfa-laktalbumin, Beta-laktoglobulin, Kazein, Kokošje jajce, Kozje mleko, Kravje mleko – surovo, Ovčje mleko, Sir Camembert, Sir Gouda
Zelišča in začimbe: Pekoča paprika, Cikorija, Cimet, Curry, Gorčica, Gumi iz zrn rožičevca, Hmelj, Ingver, Kardamom, Konoplja, Koper, Kumina, Kurkuma, Lovorjev list, Majoram, Muškatni orešček, Nageljnove žbice, Origano, Poper – črn, Poprova meta, Rožiči, Rožmarin, Koriander, Bazilika, Vanilija, Timijan, Laneno seme, Beli volčji bob, Žajbelj, Kajenski poper
Oreščki: Ameriški oreh, Arašid, Brazilski orešček, Indijski orešček, Kokos, Kostanj, Lešnik, Oreh, Mandlji, Pinjole,Sončnično seme
Razno: Parazit (Ascarissuum), Aspartam – sladilo, Gliva (Candidaalbicans), Cvetni prah, Črni čaj, Glutamat, Guar gumi, Kakav, Kamilice, Kava, Lipov čaj, Pekovski kvas, Pivski kvas, Ječmenov slad, Šampinjon, Zeleni čaj, Lisičke, Kvinoja. Cena 245€.
Alergija na živila ali inhalatorne alergene
Alergija so vse pogostejša težava sodobne družbe. Gre za pretiran odziv telesa na določen alergen, ki ga zaužijemo ali pa pridemo v stik z njim preko kože. Simptomi klasične alergije se običajno pojavijo takoj po stiku ali zaužitju alergena in lahko variirajo od bolj blagih, recimo draženja kože, srbečice, izcedka iz nosu do hujših, izpuščaji po celem telesu, zatekanje jezika, grla in podobno.
Simptomi za testiranje
Testiranje priporočamo pacientom, ki se srečujejo s spodaj naštetimi znaki in ljudem z nepojasnjenimi izpuščaji.
- Zatekanje jezika, ustnic
- praskanje v grlu, dušenje
- nepojasnjeni izpuščaji (tudi atopijski dermatitis)
- glavoboli in migrene
- srbečica
- izcedek iz nosu
- kihanje, draženje nosne sluznice
- solzenje, pordečitev oči
Imate kakšno alergijo?
Najpogostejše so alergije na oreščke, lupinarje, jagode, sojo in mlečne izdelke ter plesni, pršice in živalsko dlako
Splošno
O testiranju
V našem laboratoriju alergije odkrivamo iz krvi in ne preko kožnih vbodnih testov. Iščemo prisotnost specifičnih protiteles IgE, ki so v krvi prisotna ob atiku s problematičnim alergenom. Da bi čim lažje odkrili za katero alergijo gre, ponujamo različne pakete, pri čemer lahko izbirate ali želite odkriti alergije na hrano, inhalatorne alergije ali pa kombinacijo obojega.
Jajca
Alergijo pri otrocih lahko povzročajo jajca, predvsem beljak
Trave in pelodi
Eno najpogostejših alergij povzroča cvetni prah in trave
Školjke
Alergijo pogosto povzročajo školjke in lupinarji
Oreščki
Alergijo pogosto povzročajo arašidi in tudi nekateri drugi oreščki
Živalska dlaka
Pogosta alergija je tudi mačja in pasja dlaka ter konjska žima
Plesen
Tudi več vrst plesni lahko povzroča alergijo