Intoleranca na hrano
Preobčutljivost (nutritivna intoleranca ali intoleranca na hrano) je stanje, ki ga opazimo pri polovici populacije. Gre za pretiran odziv telesa na določen alergen (običajno beljakovino v živilu), kar ljudje občutimo kot izpuščaj, srbečico, glavobol, utrujenost, napihnjenost, prebavne težave in zaspanost. Simptomi se pokažejo v 4-72 urah po zaužitju živila, pozitivno pa je to, da ko živilo odstranimo iz jedilnika, tudi simptomi običajno izginejo.
Da bi čim lažje ugotovili katera živila vam povzročajo intoleranco na hrano, smo sestavili komplete živil. S tem lahko naenkrat testiramo večjo količino živil in tako poskušamo odkriti, kaj povzroča težave. V kompletih so zajeta najpogosteje uživana živila v redni prehrani, intoleranco namreč največkrat povzročajo živila, ki jih uživamo redno in pogosto.
Na voljo imamo različne komplete za testiranje, glede na njapogostejše alergene, ki povzročajo intoleranco na hrano.
INTOLERANCA NA HRANO
20+ alergenov- mlečne beljakovine
- kokošje jajce
- pšenica, koruza, gluten, riž, soja, pekovski kvas
- svinjina, govedina
- ribe, raki
- paradižnik, krompir
- banana, kivi, jabolko
- kava, kakav
- oreščki
INTOLERANCA NA HRANO
24+ alergenov- mleko mix
- kazein
- jajce
- pšenica, soja, rž
- meso mix
- ribe mix
- paradižnik, zelena, česen, korenje, krompir, gorčica
- banana, kivi, jabolko, breskev
- oreščki mix
- sadje mix
- začimbe mix
- žita mix
- žita mix 2
- zelenjava mix