Učinki testosterona na telo

Testosteron predstavlja najpomembnejši androgeni hormon pri moških. Vendar  to ne pomeni, da ga ženske ne izločajo. Vrednosti testosterona v serumu pri moških so nekje 3-5x višje od vrednosti testosterona pri ženskah. Učinki testosterona na telo so tako negativni kot pozitivni. Vendar za razliko od žensk, ki upadanja hormona ne poznajo, ta pri moških po 30. letu starosti prične upadati 2-3% na leto.

Testosteron se tvori v testisih in v jajčnikih pri ženskah. Pri obeh spolih ga majhen del izloča nadledvična žleza. Testosteron je odgovoren za povečanje mišične mase, povečanje moči, zmanjšanje maščobnega tkiva in izboljšanjem libida.

V krvnem obtoku je testosteron vezan na molekule imenovane SHBG (sex hormone binding globuline) in tako običajno neaktiven. Skupen testosteron je vsota prostega in vezanega. Posledično je visoka vrednost testosterona lahko zaradi nizkega SHBG-ja in obratno.

Učinki testosterona na telo so zelo različni in kompleksni. Ko je testosteron visok je visok tudi libido, oseba ima več energije, povečana je zaščita pred osteoporozo, rakom na prostati. Prav tako pomeni večja koncentracija boljše kognitivne sposobnosti – spomin in pozornost. Padec ravni testosterona pri športnikih (testosteron in kortizol pri športu) je mogoče povezati s simptomi, kot so: zmanjšana spolna želja, erektilna disfunkcija, anemije, osteoporoza, zlomi in depresija.

Ker je upad testosterona značilen za moške le te zanima kako povečati testosteron. K sreči se testosteron lahko poveča tudi s pravilno prehrano o kateri smo že pisali (testosteron in kortizol pri športu)

Ker pa so učinki testosterona na telo različni od spola do spola v spodnji infografiki objavljamo nekaj zabavnih dejstev o testosteronu.

Učinki testosterona na telo so v večini primerov pozitivni, zato ni dobro, če nam tega hormona primanjkuje. Na srečo pa si nivo testosterona v telesu lahko dvignemo tudi sami, na čisto naraven način. Kako, si poglejte naslednjem videoposnetku na You Tube kanalu #mojLaboratorij. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih videoposnetkov pa obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!

Ker pa to niso vsi učinki testosterona na telo vas vabimo, da si preberete še: