Hormonsko neravnovesje je izraz za nenormalne vrednosti hormonov v telesu. V našem telesu srečamo veliko bolj ali manj pomembnih hormonov, v tem članku pa se bomo osredotočili na glavne tri spolne hormone (progesteron, estrogene in testosteron) ter DHEA. Ko so ti hormoni v neravnovesju to občutimo kot PMS, težave v menopavzi, moško menopavzo, neredne menstruacije, smo neplodni itd.

Najbolj poznana hormonska neravnovesja so estrogenska dominanca, menopavza, PMS, pomanjkanje progesterona in estrogenov, pomanjkanje androgenih hormonov (testosterona in DHEA) in presežek androgenih hormonov.

Članek temelji na obširni raziskavi, v katero so bile vključene ženske, ki trpijo za PMS-jem, ženske v perimenopavzi in ženske v post-menopavznem obdobju. Namen raziskave je bila vpeljava nadomeste hormonske terapije (HRT – hormone replacement therapy) ter primerjava uspešnosti in učinkov zdravljenja z sintetičnimi hormoni v primerjavi z bioidentičnimi hormoni.

Ozadje

V zadnjih 100 letih se je pričakovana starost ženske skoraj podvojila. Leta 1900 je na primer pričakovana starost znašala 47 let, leta 2005 pa 80 let. To pomeni skoraj 4 desetletja življenja po menopavzi. Naše telo se mora tem spremembam nekako prilagoditi, saj evolucijsko gledano 100 let ne pomeni veliko. Zato se je v ZDA zbrala skupina ljudi, ki so se pričeli zavzemati, da bi lažje razumeli hormonsko delovanje ter kako lahko njegovo uravnoteženje vpliva na dolgi rok.

Najpomembnejši hormoni ki vplivajo na nas so: Estrogeni, Progesteron, Testosteron, DHEA in KortizolTi hormoni vsak zase, še bolj pa v kombinaciji en z drugim vplivajo na delovanje mnogih procesov v telesu. Zato je težko iskati vzrok za težave v le enem hormonu. Ko so vsi hormoni v ravnovesju, je tudi počutje dobro in šele takrat lahko govorimo o hormonskem ravnovesju. Na začetku je tako dobro poznati funkcije, ki jih imajo hormoni na naše telo.

Estrogen

Estrogen hormon oz. bolje rečeno skupina estrogenov, katerih glavna naloga je rast, imajo preko 400 funkcij na telo. Tiste, ki zanimajo nas pa so:

 • razvoj spolnih značilnosti
 • estrogen predstavlja zalogo maščob, ki predstavljajo vir energije za telo
 • zmanjšuje delovanje ščitnice s tem da povečuje vsebnost ščitničnih globulinov
 • stimulira GABA receptorje v možganih, zaradi katerih se boljše počutimo
 • stimulira razvoj mešička
 • stimulira rast tkiva dojk
 • spodbuja obnavljanje tkiva nožnice
 • ohranja nivo kolagena v koži in ostalega veznega tkiva
 • povečuje izločanje serotonina
 • pomaga pri transportu glukoze v krvi

Tri vrste estrogenov

Estron (estrone) Estradiol (Estradiol) Estriol (Estriol) Skupaj tvorijo skupino estrogenov. Po funkcijah se precej razlikujejo, kot bomo videli v nadaljevanju.

Estron (E1)

Estron je 50-70 % manj biološko aktiven kot estradiol. Tvori se v jajčnikih in perifernih tkivih. V obdobju po menopavzi prevzame vlogo glavnega estrogena in nadomesti estradiol. Ima tudi to sposobnost, da se lahko pretvori tako v estradiol kot tudi estriol.

Estradiola (E2)

Izmed vseh estrogenov predstavlja najbolj biološko aktivni estrogen. Proizvaja se v jajčnikih ter v obrobni skorji. Tu nastaja iz testosterona s pomočjo aromataze kjer nastane Estradiol. Kemično se nato ne pretvarja več in se izloči v urin kot metabolit v podobni obliki kot Estron. Večina Estradiola v krvi je vezanega na SHBG (globulin, ki prenaša hormone) in zato neaktivnega. Okrog 2% aktivnega Estradiola najdemo tako v krvi kot tudi v slini in urinu.

Estriol (E3)

Ima najšibkejše delovanje izmed vseh treh. Pravimo mu tudi estrogen nosečnosti. V nenosečih ženskah Estriol nastaja iz Estrona in Estradiola. So pa estrogenski receptorji najbolj občutljivi prav na Estriol. Dolgo časa je veljalo prepričanje, da Estriol ni pomemben, saj nastaja iz ostalih dveh estrogenov. Po mnenju dr. Desaulniers je to napačno, saj Estriol v menopavzi dobro blaži simptome in zmanjšuje nočno potenje, preprečuje suhost vagine in preprečuje inkotinenco.

Estrogen kvocient (EQ)

Ker poznamo tri vrste estrogenov, so pri ženskah, ki poročajo za simptomi menopavze spremljali vrednosti estrogenov. Ugotovili so, da obstaja t.i. Kvocient estrogena, ki ga lahko uporabljamo za spremljanje učinkovitosti hormonske terapije. Na podlagi raziskave, ki je bila narejena v Labrixu v ZDA obstaja večja verjetnost za nastanek raka na dojkah pri osebah, ki so imele nižji kvocient od 1. Izračunamo ga po spodnji formuli, kar potrjuje pozitiven učinek Estriola na telo. Poleg manjšega tveganja so pozitivni učinki tudi na imunski sistem in manjše tveganje na nastanek degenerativnih obolenj kot je osteoporoza in autoimune bolezni multiple skleroze. Enostavno povedano višji kot je EQ bolje je (več o estradiol testu iz sline). Estrogen kvocient pa naj bi dobili po naslednji formuli:

EQ = E3/(E1+E2)

EQ > 1, povezane z manjšim tveganjem

EQ > 1.5 je optimalno

Xenoestrogeni

So umetne kemikalije, ki zaradi podobne kemične strukture delujejo kot estrogen v telesu. Žal imajo tudi neželene lastnosti. Lahko se nahajajo v mesu perutnine. Dodajajo jim živalim, saj so na ta način pomagali ohraniti tekočine živali pred zakolom. Polnomastna živila, kot na primer mleko vsebujejo estrogen. Tudi določeni pesticidi imajo podobno molekularno strukturo kot estrogen. Se pa Xenoestrogeni nahajajo še v plastiki in pa kozmetiki.

Progesteron

Progesteron nastaja v ovarijih z viškom v lutealni fazi med ovulacijo. Obdobje ovulacije predstavlja okno možnosti za zanositev in nastane 12-14. dan periode (prvi dan predstavlja dan, ko pride do krvavitve). Majhen del progesterona pa se tvori še v nadledvični žlezi. Progesteron se sicer razlikuje od Progestinov, saj imajo ti drugačno obliko. Zaradi tega imajo tudi drugačen efekt kot na primer bioidentičen progesteron oziroma naravni progesteron. Progestini sicer predstavljajo sintetični nadomestek progesterona, vendar pa imajo precej stranskih učinkov. V zadnjem času farmacija precej energije posveča izdelavi naravnega progesterona.

Nizka raven progesterona je lahko glavni razlog, da imajo ženske težave z zanositvijo, poleg tega pa je tudi glavni krivec za spontani splav. V nosečnosti je nizka raven progesterona kriva za jutranjo slabost (ki jo povzroča estrogen). Med normalno nosečnostjo progesteron v krvi naraste 10-20x nad najvišjo vrednostjo v menstruacijskem ciklusu. Več o tem kako merimo progesteron v slini.

Progesteron deluje zdravilno na krvne žile, menstrualne migrene, preprečuje pa tudi krče arterij. Progesteron je tudi “naravni antidepresiv” saj spodbuja dobro počutje. Najpomembnejša lastnost pa je preprečevanje raka dojke, jajčnikov in črevesja.

Najbolj pomembne funkcije progesterona:

 • promotor spanca (pomirjajoč učinek na možgane)
 • znižuje holesterol
 • ščiti pred hiper-aktivnostjo
 • diuretik
 • spodbuja izkoriščanje glukoze in izboljšuje inzulinsko odpornost
 • spodbuja delovanje ščitnice
 • izboljšuje receptorje za estrogen
 • nasprotuje učinkom estrogena v prsih, možganih in tkivu
 • povečuje gostoto las
 • pomaga pri porabljanju maščob
 • naravni antidepresiv
 • stabilizira endometrijske spremembe
 • bistvenega pomena za ohranitev nosečnosti
 • promovira diferenciacijo celic
 • omogoča normalno smrt celice (apoptozo)

Zanimivo je tudi to, da je drastičen upad vrednosti progesterona po porodu glavni krivec za poporodno depresijo.  Zakaj nekateri imenujejo progesteron hormon dolgega zdravja izveste tukaj.

Testosteron

Testosteron je primarno moški spolni hormon kar pa še ne pomeni, da ga ženske ne izločajo. Vrednosti testosterona v serumu so 3-5x višje od ženskih. Vendar pa pri moških še posebej po 30. letu testosteron prične upadati za nekaj odstotkov na leto, medtem ko tega trenda ni pri ženskah. Pri moških ga izločajo Leydigove celice testisov pri ženskah pa jajčniki – pri obeh spolih pa ga majhen del izloča nadledvična žleza. Testosteron je odgovoren za povečanje mišične mase, povečanje moči, zmanjšanje maščobnega tkiva in izboljšanjem libida.

V krvnem obtoku testosteron prenašajo molekule imenovane SHBG (sex hormone binding globuline) in vse dokler je testosteron vezan na njih je neaktiven. Skupen testosteron je vsota prostega in vezanega. Posledično je visoka vrednost testosterona lahko zaradi nizkega SHBG-ja in obratno.

Vloga testosterona v telesu je zelo kompleksna. Ko je nivo testosterona visok je tudi libido, oseba ima več energije, povečana je zaščita pred osteoporozo, rakom na prostati. Prav tako pomeni večja koncentracija boljše kognitivne sposobnosti – spomin in pozornost. Padec ravni testosterona pri športnikih (testosteron in kortizol pri športu) je mogoče povezati s simptomi, kot so: zmanjšana spolna želja, erektilna disfunkcija, anemije, osteoporoza, zlomi in depresija.

Lastnosti testosterona

 • Proizvaja se v jajčnikih in nadledvični žlezi
 • Preko aromataze se pretvarja v estrogene
 • Izboljšuje delovanje možganov tako da pomaga pri sintezi nevrotransmiterjev
 • Izboljšuje spanec
 • Izboljšuje počutje in vitalnost
 • Bistvenega pomena za libido, vzburjenost in orgazem
 • Zavira kopičenje maščob
 • Izboljša gostoto kosti
 • Ima anaboličen efekt – kuri maščobo

Zanimivo je tudi to, da moške bolj zanima kako povečati testosteron. Povečamo ga lahko z uživanjem rdečega mesa, nekaterih rib in vrst zelenjave. Več o vplivu testosterona na telo pa v članku testosteron in kortizol pri športu. Na drugi strani imajo ženske praviloma težave s previsokim testosteronom saj vpliva na poraščenost najdemo pa ga tudi pri policističnih jajčnikih.

DHEA

DHEA ali dehidroepiandrosteronje še precej neraziskan hormon. Vsi pozitivni učinki tega hormona še niso raziskani, znano pa je, da je ključnega pomena za optimalno zdravje. Med drugim DHEA vpliva na imunski sistem, energijo in kakovost spanca in ublaži sindrom izgorelosti. Pomaga tudi preprečevati srčna obolenja, osteoporozo, raka prostate pri moških in raka dojke pri ženskah.

Nastaja v nadledvični žlezi, spolnih žlezah, možganih in koži. V ženskem telesu se ustvarja tudi v jajčnikih. Največ ga je v najstniških letih, ko je po količini najobilnejši steroidni hormon v telesu. Raven DHEA pa z leti nenehno upada, zato mu nekateri pravijo tudi hormon mladosti, saj imajo ljudje, ki se bolje starajo višje vrednosti tega hormona. Hormon DHEA lahko merimo v slini skupaj s kortizolom, še več o DHEA-ju pa tudi tukaj.

Funkcije DHEA

 • Pomemben hormon za libido in vzburjenje
 • Dobro počutje in motivacija
 • Izboljšanje delovanja imunskega sistema
 • Podaljšuje REM fazo spanja
 • Izboljšuje spomin
 • Po menopavzi skoraj ves Estrogen nastane iz DHEA preko aromataze

DHEA vs DHEA-S

DHEA je predhodnik DHEA-s, ki ima na sebe vezano še molekulo žvepla. DHEA-S ima dodan neaktivni pol in zato poredko prehaja v slino. V osnovi gre za različne oblike shranjevanja, potrebno pa je tudi vedeti da je DHEA-S prekurzor DHEA-ja. Nivo DHEA-S predstavlja neaktivno količino tega hormona v krvi, ki je bil proizveden strani nadledvične žleze. V krvi kot v slini se nahajata obe obliki vendar merjenje DHEA-s v slini ni priporočljivo, saj je molekula precej velika.

Hormonsko neravnovesje

Sedaj ko poznamo estrogene, progesteron, testosteron, DHEA in funkcije teh hormonov bomo v nadaljevanju pogledali kako ti hormoni vsak zase oziroma v kombinaciji drug z drugim vplivajo na naše telo. Tako ženske kot moški s starostjo doživljajo spremembe v ravni hormonov. Pogosto so spremembe bolj subtilne, toda vseeno pomembno vplivajo na naše splošno zdravje.

Prevelike ali premajhne količine hormonov, ki so v telesu prisotne predolgo, povzročijo veliko škode in zdravstvenih težav pri posamezniku. Kadar se stanje prevesi v kronično, postane hormonsko neravnovesje očitno tudi v razpoloženju in obnašanju. Včasih te spremembe povzročijo neprijetne simptome, ki zahtevajo pozornost.

V nadaljevanju lahko preberete o najpogostejših hormonskih neravnovesjih, lahko pa si ogledate tudi videoposnetek na to temo na našem You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih videoposnetkov pa obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!

Poznamo naslednje vrste hormonskih neravnovesij:

Estrogenska dominanca

Predstavlja stanje v nivoju hormonov, ki mu lahko rečemo hormonsko neravnovesje. Pomeni pa visok nivo estrogenov v primerjavi s progesteronom. Obdobje je pogosto pri ženskah v reproduktivnem obdobju, pri težavah z PMS in pri hormonskih terapijah (predoziranje, slabo razmerje E/P). Se pa obdobje estrogenske dominance poslabšuje še z: okoljem, ki spodbuja izločanje estrogenov, slabo presnovo estrogenov in inzulinsko odpornostjo (diabetesom).

Progesteron, Estrogen razmerje P/E2

200‐600 za ženske

200‐300 za moške

Razmerje ugotovimo tako, da izmerimo nivo hormonov. Več o testiranju ženskih spolnih hormonov.

Znaki in simptomi estrogenske prevlade (visokega estradiola in primankljaj progesterona)

 • Pospešeno staranje
 • Anksioznost
 • Napihnjenost
 • Povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov
 • Povečano tveganje za nastanek raka na dojkah
 • Povečano tveganje za nastanek žolčnih kamnov
 • Povečano tveganje za poporodno depresijo
 • Nepravilne menstruacije
 • Nihanje razpoloženja
 • Ciste na jajčnikih
 • Pridobivanje teže
 • Občutljivost dojk
 • Zmanjšan libido
 • Ciste na dojkah
 • Glavoboli
 • Neredna menstruacija
 • Zvišani trigliceridi

Vzroki estrogenske prevlade

Pred menopavzno obdobje:

 • Neredna ovulacija ali pomanjkanje lutealne faze
 • Stres (nadledvična utrujenost)
 • Slaba prehrana

Perimenopavza:

 • Pomanjkanje ovulacije
 • Neredni cikli
 • Nihanje estrogena zaradi pomanjkanja nivoja progesterona

Drugi:

 • Pomanjkanje joda (pomanjkanje joda v tkivih poveča občutljivost receptorjev za estrogen, še najbolj pa se to pozna v prsih)
 • Xenoestrogeni (okoljska izpostavitev estrgenom podobnim spojinam prelisiči telo, da mislijo da je to estrogen)

Jod & tkiva dojk

Pomanjkanja joda vodi do displastičnih sprememb. Pomanjkanja joda zaostruje karcinogenezo, povezano z DMBA izpostavljenostjo. Zaradi nezmožnosti absorbcije joda so znanstveniki dokazali, da prihaja do strukturnih sprememb v mlečnih žlezah miši vključno z nastankom fibrocističnih bolezni. Dodajanje joda pri teh bolezni se je pokazalo v izboljšanju pri 72% primerov.

PMS

PMS (predmenstrualni sindrom) je bil kot bolezen potrjen leta 1981. Prizadene ženske med 9 in 55 letom starosti. Pri PMS gre za fizične in psihične motnje, ki se redno pojavljajo med ovulacijo in menstruacijo. Značilnost simptomov je da se pojavljajo dosledno in imajo resen a predvidljiv učinek na menstruacijo.

Simptomi PMS:

 • Utrujenost
 • Napihnjenost
 • Depresija
 • Razdražljivost
 • Občutljivost dojk
 • Boleči sklepi
 • Akne
 • Glavoboli

Vzroki za PMS

Na splošno gre za posledico estrogenske dominance, vendar lahko vplivajo še drugi dejavniki:

 • Slabo delovanje nadledvične žleze
 • Pomanjkanje mineralov

PMS lahko enostavno zdravimo z uravnoteženo prehrano in prilagoditvijo življenjskega sloga. K uravnoteženju PMS-ja lahko pripomore tudi zvišanje progesterona.

Kako ublažiti simptome PMS?

 • Zmanjšamo vnos alkohol, kofeina, sladkorja, živalskih beljakovin
 • Povečamo vnos sadja, zelenjave, stročnic, oreškov, rib, semen in lanu
 • Organiziramo redno vadbo
 • Pričnemo z obvladovanjem stresa

Perimenopavza

Obdobje nerednih ciklov, ki traja do nekaj zadnjih menstruacij. Pri ženskah traja različno dolgo (od 1-5 let) in se pojavlja med 45. in 55. letom starosti. Perimenopavza se konča z zadnjo menstruacijo, potem sledi obdobje pomenopavze. Značilnosti menopavze:

 • Ne gre za stikalo, ki vklaplja ali izklaplja cikle
 • Obdobje lahko traja tudi 6-12 let, v povprečju pa kar 5 let
 • Prihaja do nerednih ciklov
 • Čas intenzivnih čustev
 • Stres potencira obdobje
 • Tudi nepravilna hrana ter življenjski slog slabšata situacijo
 • Obstajajo precej različni vzorci menopavze

Menopavza

Menopavza – mena – klimakterij. To so zadnje menstruacije, ki jih ženska še ima. Značilno je, da je hormonski odziv  različen od primera do primera. Ženske so stare med 45 in 60 let, zanimivo pa je, da se povečuje razpon. Tako imamo ženske, ki preidejo v menopavzo že pred 45 kot tudi tiste pri katerih je to 15 let kasneje. Dejstvo pa je, da moderna ženska preživi kar pol življenja brez menstruacije.

Premalo Estrogenov in Progesterona

Obstajajo primeri, pri katerih primanjkuje obeh hormonov. V primeru pomanjkanja estrogena in progesterona bolj do izraza pridejo negativni učinki testosterona. Simptomi so naslednji:

 • Bolečine v sklepih
 • Zamegljeno razmišljanje
 • Depresija
 • Suhi lasje in suha koža
 • Utrujenost
 • Glavoboli
 • Razbijanje srca
 • Vročinski oblivi
 • Slabši kratkoročni spomin
 • Inkontinenca
 • Nočno potenje
 • Izgube kostne mase
 • Moten spanec
 • Slaba volja
 • Suhost vagine

Premalo Testosterona in DHEA

 • pomanjkanje motivacije
 • telesne bolečine
 • duševna prizadetost
 • Zmanjšan libido, spolna občutljivost in užitek
 • Zmanjšanje mišične mase in vzdržljivosti
 • Slabše psihološko počutje
 • Depresivno razpoloženje
 • Inkontinenca
 • Fibromialgija
 • Povečano tveganje za nastanke srčno-žilnih obolenj
 • Povečano tveganje za artritis
 • Utrujenost
 • Osteoporoza
 • Tanjšanje kože
 • Suhost vagine
 • Kratkotrajne izgube spomina
 • Moten spanec
 • Vročični oblivi

Preveč testosterona in DHEA

 • Depresija
 • Moten spanec
 • Visoke ravni trigliceridov
 • Povečano tveganje za raka dojk
 • Povečano tveganje za srčne bolezni
 • Povečano tveganje za nastanek metabolnih bolezni
 • Povečanje maščobnih oblog okrog trebuha
 • Povečanje poraščenosti po obrazu in telesu
 • Akne
 • Razdražljivost
 • Izpadanje las
 • Povečano tveganje za sindrom policističnih jajčnikov
 • Pojav cist na jajčnikih

Bioidentični hormoni

Hormonska terapija pomeni razumevanje delovanja vseh hormonov in spremljanje celotnega panela. Zdravljenje na primer samo pomanjkanje progesterona in ne spremljanje ostalih ni primer dobre prakse. Vsi hormoni so med seboj v interakciji, vsi pa se potem naprej še izločajo v obliki metabolitov. Hormonsko terapijo naj predpiše usposobljena oseba (zdravnik). Terapijo običajno predpisujejo za:

 • Lajšanje simptomov hormonskega neravnovesja
 • Preprečevanje izgube spomina
 • Izboljšanje zdravja srca
 • Izboljšanje zdravja kosti in posledično preprečevanje osteoporoze
 • Kot sredstvo pomlajevanja (antiaging)

Bioidentičen hormon pomeni telesu enak (molekulsko) hormon. Besedna zveza bioidentičen hormon v tem pomenu tako nima povezave z izvorom – ali gre torej za živalski, rastlinski ali sintetičen hormon. Najlažje si to predstavljamo na primeru. Inzulin je hormon, ki v telesu znižuje sladkor. Pri diabetikih bodisi trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, bodisi se receptorji v celicah slabše odzivajo. Inzulin je torej potrebno nadomeščati.

V preteklosti so tako inzulin pridobivali iz prašičev. Šlo je torej za hormon biološkega (živalskega) izvora, ki pa ni bil bioidentičen (malenkostno drugačna molekulska formula in zato dodatne lastnosti). Dandanes uporabljamo sintetično izdelan inzulin, ki je bioidentičen.

Dostava Bioidentičnih hormonov:

 • transdermalna uporabe (kreme)
 • podjezična
 • oralna
 • svečke, ko je to primerno

Katere bioidentične hormone poznamo:

 • estradiol – obliži, kreme, tablete; poznane blagovne znamke: Climara, Vivelle, Estraderm, Esclim, Estrace
 • DHEA oralno; pri tem hormonu je potrebno paziti, saj se pretvarja v Estradiol, sploh pri ženskah s prekomerno telesno težo, saj Estrogeni sunkovito narastejo.
 • progesteron – v zadnjem času je v lekarni na recept na voljo tudi naravni progesteron, ki ga zdravniki predpisujejo za različne namene.

Uporaba bioidentičnih hormonov torej nikakor ni škodljiva  in nedopustna, vendar le, če je pod ustrezno kontrolo. Še vedno pa je težko priznati, da je in mora biti hormonsko zdravljenje izrazito individualno, torej prilagojeno posamezniku. Nujno potrebno je spremljanje zdravljenja, tako klinično kot laboratorijsko. Določanje nivoja hormonov v telesu je nujno potrebno tako pred uvedbo zdravljenja kot tudi kasneje, ko se odločamo o morebitni spremembi odmerka zdravila. (Polona Podnar, spec. gin. dr. med.)

Sklepi

Zdrava prehrana in redna vadba igrata veliko vlogo v uravnavanju hormonov. Učinki se kažejo tudi z regulacijo inzulina in zmanjšanjem odpornosti na inzulin. Ublažitev stresa in pozitivno delovno okolje prav tako pripomoreta k hormonskem ravnovesju in skrbita za uravnoteženje kortizola. Nadalje lahko redni vnos vitaminov in mineralov pravilno uravnavata hormone.

Hormonsko zdravljenje z bioidentičnimi hormoni lahko predstavlja varno alternativo ostalim hormonskim terapijam in ima dokazano manj stranskih učinkov. Potrebno pa je zagotoviti ustrezno doziranje ter nadzor in merjenje, kar lahko dosežemo z hormonskimi testi iz sline. Nadzor nad terapijo naj ima usposobljen zdravnik. V laboratoriju imate možnost, da poleg testiranja spolnih hormonov izberete tudi posvet pri ginekologinji – hormoni v meni.

Aleš Koščak

Hormonsko ravnovesje pa lahko porušijo tudi snovi, ki jih uporabljamo vsekodnevno in so prisotne v vsakem gospodinjstvu. Za katere snovi gre preverite v videoposnetku na našem You Tube kanalu!

Morda vas zanimajo še ostali hormoni:

Reference & literatura

 • Slim, Sane and Sexy; pocket guide to natural bioidentical hormone balancing – by Jay H Mead MD and Erin Lommen ND
 • What your Doctor May not have told you about Premenopause – by John Lee, MD
 • What your Doctor May Not Have Told You About Menopause – by John Lee, MD
 • Before the Change: Taking Charge of your Perimenopause – by Ann Louise Gittleman, MS, CNS
 • Women’s Encyclopedia of Natural Medicine – by Tori Hudson, ND
 • The Wisdom of Menopause – by Christiane Northrup, MD
 • The China Study – by Colin Campbell, PhD
 • The Hormone of Desire – by Susan Rako, MD
 • Iodine: Why you need itWhy you can’t live without it. – David Brownstein, MD