Endometrioza je ena najpogostejših bolezni pri ženskah v reproduktivnem obdobju in prizadene vsako deseto žensko. Endometrioza je bolezen, pri kateri se pojavi tkivo (podobno sluznici maternice) izven maternice ter povzroča neplodnost in bolečine. Pojavlja se pri 20-40% neplodnih žensk.

Zaradi endometrioze so ogrožene ženske vseh starosti. Simptomi se lahko začnejo že v puberteti, najpogosteje pa prizadene ženske med 25. in 40. letom starosti. Če je endometrioza prisotna v družini, imate lahko večje tveganje za razvoj bolezni.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze:

  • Peritonealna oblika endometrioze je oblika, pri kateri so prisotna povrhnja endometriotična žarišča na potrebušnici. Z ginekološkim pregledom ali ultrazvočno preiskavo rodil je ne moremo ugotoviti, lahko pa jo ugotovimo z laparoskopijo.
  • Druga oblika je ovarijska endometriozas prisotnimi endometriomi  v jajčnikih. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino, ki je po izgledu podobna vroči čokoladi. Zato imenujemo endometriome tudi čokoladne ciste. Za razliko od peritonealne lahko ovarijsko ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdimo pa jo z ultrazvočno preiskavo rodil.
  • Tretja oblika endometrioze je  globoka infiltrativna endometrioza, za katero so značilni čvrsti vozliči endometrioze v vezeh maternice, črevesju, mehurju, sečevodih in nožnici. Definirana je kot endometrioza, ki vrašča v globino več kot 5 mm pod potrebušnico in je zelo pogosto povezana s kronično bolečino.

 

Simptomi endometrioze:

Kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, boleče menstruacije (dismenoreja), boleči spolni odnosi, neplodnost. V primeru, ko so endometriotični vozliči pri globoki infiltrativni endometriozi razširjeni po drugih organskih sistemih, se pojavljajo tudi krvavitve iz črevesa ali krvav urin ob menstruaciji, črevesni krči, težave pri odvajanju blata.

Endometrioza – Kako jo odkrijemo?

Za zgodnjo diagnozo je pomembno, da zdravnik natančno prisluhne pacientki in opravi natančen pregled. Čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi znaša kar 8 let, saj je endometrioza pogostokrat podcenjena.

Endometrioza – kako jo zdravimo?

Endometrioza je zahrbtna bolezen in nekatere ženske se z njo bojujejo več let. Endometriozo se lahko odpravi z laparoskopijo, ki odpravi večino simptomov. Na splošno pa je pomembno, da okrepimo imunski sistem tako, da povečamo raven dobrih prostaglandinov in zmanjšamo vrednost estrogena. Jetra razgrajujejo prevelike količine estrogena, zato je pomembno da so jetra zdrava in dobro opravljajo jetrne funkcije. K preprečevanju endometrioze lahko veliko storimo tudi sami s pomočjo prehrane, ki zmanjšuje estrogen. Ta živila so: stročnice (grah, fižol, leča), ingver, česen, korenje, zelje, por, čebula, zeleni čaj, semena, kvinoja, proso, rjavi riž, temno listnata zelenjava, sadje, ipd. Izogibati se je potrebno alkoholu, kofeinu, ocvrti in mastni hrani ter zmanjšati vnos mlečnih izdelkov.

Endometrioza se lahko tudi po kirurški odstranitvi ponovi, po podatkih iz različnih študij v 20 do 60 %. Vzroki za ponovitev so različni: imunološki, genetski, predvsem pa so ponovitve odvisne od kakovosti prve operacije, ki je najpomembnejša. Po nepopolni odstranitvi endometrioze ostajajo bolečine, spontanih zanositev je manj, zato je uspeh najbolj odvisen ravno od prve operacije.

V kolikor se soočate z zgoraj naštetimi simptomi je nujen pregled pri vašem ginekologu.

Viri:

 

Avtor:

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Vas endometrioza zanima bolj podrobno? Potem preberite še: