Ker so hormoni močno odvisni od ciklusa menstruacije, je potrebno testiranje hormonov temu prilagoditi. To pomeni, da je odvzem krvi za posamezne hormone treba opraviti na točno določen del ciklusa, saj so le na ta način vrednosti natančne in v pomoč zdravniku pri interpretaciji izvida.

Kdaj torej oddati  kri za merjenje hormonov?

Hormoni, ki sodelujejo pri plodnosti

Gre za folikel stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH), ki ju sprošča hipofiza. Ker sta ta dva hormona bistvena v začetnem delu ciklusa, saj sodelujeta (predvsem LH) pri nastopu ovulacije, je kri treba oddati med menstruacijo. Priporoča se odvzem krvi med 2. in 4. dnem ciklusa menstruacije, pri čemer za prvi dan štejete dan nastopa menstruacije. Za normalno dolžino ciklusa pa velja 28 dni.

Običajno v odkrivanju neplodnosti pomerimo še hormone prolaktin, AMH, TSH in vitamin D, včasih pa tudi še kortizol in DHEA. Ti pa so neodvisni od ciklusa.

Hormoni, ki sodelujejo pri estrogenski dominanci in splošnem hormonskem neravnovesju

Gre za hormona progesteron ter estradiol, ki sta ključna za določanje hormonskega neravnovesja ter morebitne estrogenske dominance. Progesteron je hormon, ki ga najpogosteje primanjkuje, njegov vrh se pojavi v koncu ciklusa, zato je merjenje smiselno med 20. in 23. dnem, takrat pa merimo tudi estradiol, saj na ta način najlažje določimo prisotnost hormonskega neravnovesja oziroma estrogenske dominance.

Poleg progesterona in estradiola običajno merimo še testosteron in pa recimo kortizol, DHEA ali SHBG, pri katerih pa ciklus ni pomemben za odvzem krvi.

Celotna hormonska slika

Celotna hormonska slika zajema širok nabor hormonov najpomembnejših žlez v telesu. Da so vrednosti čim bolj natančne, je torej kri treba oddati dvakrat v ciklusu. Najprej med menstruacijo (2. – do 4. dan ciklusa), nato pa še proti koncu ciklusa (20.-23. dan).

Oglasite se torej, ko boste v primernem oknu za merjenje hormonov, za preiskave ni treba biti tešč. Naročanje TUKAJ.