Progesteron – hormon dolgega zdravja

Progesteron v telesu lahko deluje na več načinov, običajno pa pozitivno. Predstavljamo vam nekaj koristi tega hormona, ki neposredno vplivajo na daljše življenje tako pri moških, kot pri ženskah.

Anti-estrogen

Progesteron je najbolj znan kot hormon, ki ima sposobnost, da blokira škodljive učinke estrogena. Estrogen in Progesteron namreč skupaj tvorita najpomembnejše ženske spolne hormone. Iz skupine estrogenov jih ima največ negativnih estradiol. Ko je progesteron uravnotežen z estradiolom lahko preprečuje menstrualne krče, občutljivost dojk in PMS pri ženskah, ki še imajo menstruacijo. Poleg tega odpravlja tudi druge težave, ki nastajajo zaradi estrogena, vključno z astmo in migrenskimi glavoboli ter jutranjo slabostjo pri nosečnicah.

Z vidika podaljševanja življenja progesteron  pomaga preprečiti vsa rakava obolenja, ki jih povzroča estrogen, vključno z rakom dojk, maternice, jajčnikov, materničnega vratu, debelega črevesa in prostate. Ženske z nizko ravnijo progesterona, torej tiste, ki uporabljajo hormonske kontracepcijske tablete, so bolj dovzetne za nastanek fibroz, endometrioze in sindroma policističnih jajčnikov (PCOS – več o tem).

Anti-inzulin

Drugo večje področje koristi progesterona je učinek, ki ga ima na inzulin. Inzulin je hormon, ki je tesno povezan z nastankom debelosti in sladkorne bolezni tipa II, kot tudi z veliko zapleti sladkorne bolezni. Inzulin dviguje krvni pritisk in je hormon, ki ustvarja maščobne obloge v predelu trebuha. Nekatere raziskave so pokazale, da progesteron blokira receptorje inzulina na celicah, kar pripomore odpraviti padec sladkorja v krvi (hipoglikemija). Kot rezultat, preprečuje zaspanost med tretjo in četrto uro popoldne, po obroku ali med vožnjo. Sposobnost progesterona, da blokira učinke inzulina pomaga tako pri izgubi teže kot pri življenjski dobi. Inzulin je v samem vrhu med hormoni, ki pospešijo staranje skozi proces imenovan glikacija; progesteron pa je lahko pomemben dejavnik pri spreminjanju tega procesa.

Anti-adrenalin

Tretje večje področje koristi progesterona je, da ne samo, da blokira delovanje adrenalina, ampak tudi preprečuje prekomerno proizvodnjo tega zelo močnega hormona. Adrenalin je poznan tudi kot bori se-beži hormon (angl. Fight or flight) zato presežne vrednosti lahko ustvarijo jezo, bes ob prometu na cesti pa tudi nespečnost, sindrom nemirnih nog in škrtanje z zobmi. Porast jeze v nas lahko privede do depresije, anksioznosti, fibromialgije, sindroma razdražljivega črevesja in številnih drugih težav. Kot nevrotransmiter v možganih, lahko adrenalin povzroči beganje misli, kar lahko povzroči težave s koncentracijo, v najhujših primerih celo ADHD.

To stanje pripravljenosti v telesu lahko v realnem času opazujemo tudi skozi kortizol v krvi, ki se poveča. Pri daljši izpostavljenosti je tudi kortizol povišan, kar na dolgi rok lahko vodi v izčrpanost nadledvične žleze. Progesteron v tem primeru pomaga zmanjšati vpliv stresa na telo.

Adrenlin prav tako povzroča nujnost odvajanja pri odraslih, kot tudi močenje postelje pri otrocih. Poleg tega je ta hormon visoko med vzroki za nepojasnjeno pridobivanje teže. Nočni krči v nogah so tudi lahko posledica adrenalina. Mazanje s progesteronsko kremo na mestu, kjer zagrabi krč, lahko le tega sprosti že pol minute po nanosu. Obstaja pa tudi močna povezava med adrenalinom in stresom. Stres je znan kot velik dejavnik tveganja za nastanek nekaterih vrst raka in srčnega napada. Progesteron tako pomaga krotiti adrenalin in stres, s čimer neposredno vpliva na daljšo življenjsko dobo.

Druge koristi

Zaradi dejstva, da progesteron pomaga zniževati tako inzulin, kot tudi adrenalin, ima pomemben vpliv tudi na zniževanje krvnega tlaka in telesne teže.  Progesteron lahko neplodnim ženskah pomaga zanositi, hkrati pa tudi prepreči ali zdravi poporodno depresijo. Ker ima anti-inzulin učinek, je zelo koristen tudi za lajšanje nevropatije.

Z enostavno hormonsko analizo boste izvedeli svoje ravni tega pomembnega hormona, s tem pa lahko pravočasno ukrepate. Zato nikar več ne odlašajte in sprejmite svoje počutje, izgled in zdravje v svoje roke! Progesteron test iz sline lahko opravite posebej, lahko pa opravite testiranje skupaj s posvetom – hormoni v meni.

Morda vas zanima še