Hormoni ščitnice (TSH, FT3, FT4)

Hormoni ščitnice obsegajo nabor biokemijskih označevalcev oziroma hormonov, ki jih ščitnica potrebuje za svoje delovanje oz jih izloča. Na ta način nam laboratorijska diagnostika, poleg ultrazvoka ščitnice lahko pomaga opredeliti funkcijsko stanje žleze ščitnice in morebitne bolezni ščitnice. Test ščitnice opravljamo iz polne krvi.

TSH je v serumu osnovni parameter, ki ga določamo v laboratoriju. Normalne koncentracije razen v redkih primerih pomenijo normalno funkcijsko stanje ščitnice – evtirozo. Zvišane vrednosti najdemo pri hipotiroidizmu, znižane pa pri hipertiroidizmu.

Osnovna produkta folikularnih celic ščitnice sta tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). Določamo ju vedno, kadar je koncentracija TSH izven referenčnega območja. V značilnih primerih je vsebnost ščitničnih hormonov v serumu pri hipotiroidizmu zmanjšana, pri hipertiroidizmu pa zvečana.

Čezmerno delovanje ščitničnih hormonov lahko nastopi zaradi čezmerne stimulacije žleze, ko je povečana ščitnica, zaradi čezmernega izplavljanja shranjenega hormona in zunanjih hormonov (vneseni hormoni, jod). Klinična slika je odvisna od starosti bolnika.

Za več podobnih videoposnetkov pa obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!

Simptomi povečane ščitnice

Najprej opazimo izgubo telesne teže kljub normalnemu ali povečanemu teku. Zaradi povečanega metabolizma se nekoliko zviša telesna temperatura; koža je topla in vlažna. Prisotne so motnje srčnega ritma, bolniki so čezmerno utrujeni, nervozni in razdražljivi. Pri ženskah so lahko prisotne motnje v menstrualnem ciklusu, zmožnost zanositve je zmanjšana.

Simptomi zmanjšanega delovanja ščitnice

Zmanjšane koncentracije ščitničnih hormonov so lahko posledica nezadostnega delovanja ščitnice, kljub visoki stimulaciji (velika koncentracija TSH). V serumu lahko ugotovimo porušeno razmerje tiroksina in trijodtironina. Splošni znaki so brezvoljnost, zaspanost, pozabljivost, apatija. Koža je suha in zadebeljena. Gibanje in govor se upočasnita. Prisotne so motnje menstrualnega ciklusa.

Normalne vrednosti ščitničnih hormonov:

  • TSH = 0,27 – 4,20 mIU/mL
  • pT3 = 3,1 – 6,8 pmol/L
  • pT4 = 12 – 22 pmol/L

[spacer height=”40″]

Bolezni ščitnice in vrednosti ščitničnih hormonov

Funkcijsko stanje Koncentracija TSH Koncentracija pT4 Koncentracija pT3
Evtiroza Normalna Normalna Normalna
Hipotiroza Povišana Normalna ali znižana Normalna ali znižana
Hipertiroza Znižana Normalna ali zvišana Normalna ali zvišana

Viri:

  1. Ivetić V., Kersnik J. Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo. Ljubljana: Zavod za razvoj družinske medicine, 2007.
  2. Osredkar J. Izbrana poglavja iz klinične kemije. Ljubljana: Fakulteta za farmacijo, 2008.

Morda vas zanimajo tudi ostale bolezni ščitnice