Celotna hormonska slika

V celotno hormonsko sliko so zajete tri najpomembnejše žleze v telesu in hormoni, ki jih proizvajajo: Ščitnica, nadledvična žleza ter spolne žleze. Poleg tega pa pregledamo tud hemogram oziroma splošno krvno sliko. Interpretacijo izvida opravljajo specialisti ginekologije, ki se ukvarjajo s hormoni.

Glavni spolni hormoni so progesteron, testosteron in estrogen (estradiol), ki skupaj tvorijo spolne hormone. Primarna vloga spolnih hormonov je v normalnem delovanju reproduktivnega sistema. Žal pa nihanje hormonov vpliva tudi na druge procese, predvsem pa na naše počutje. Najbolj poznana hormonska neravnovesja so PMS in menopavza.

Testosteron je tako ključen hormon za spolno poželenje ter normalno mišično maso. Pri moških je upad testosterona po 50. letu bolj intenziven. Pri ženskah je bolj problematičen višek testosterona, ki lahko vodi v policistične jajčnike.

Progesteron je glavni hormon nosečnosti, skrbi za redne periode, pri moških pa normalne vrednosti vplivajo predvsem na dobro počutje. Nizke vrednosti progesterona občutimo precej bolj, kot visoke, ki niso tako problematične in tudi manj pogoste.

Estradiol spada med Estrogene in ga je v telesu največ. Estradiol preprečuje raka na dojki, na drugi strani pa visoke vrednosti povzročijo nastajanje maščobnih oblog pri moških in ženskah.

Testiramo tudi kortizol, ki ga proizvaja nadledvična žleza. Nenormalne vrednosti kortizola zaznamo v ob znakih izgorelosti, stresu na delovnem mestu tako na psihološkem kot čustvenem področju. Kortizol izmerimo 4x v dnevu in tako dobimo vpogled v gibanje kortizola. Pri zdravih ljudeh naj bi bil jutranji nivo najvišji, nato pa naj bi kortizol padal.

DHEA je ključni hormon za optimalno zdravje. Vpliva na imunski sistem, energijo in kakovost spanca. Po potrebi se lahko sintetizira v ostale hormone, njegova vrednost z leti pada podobno kot testosteron pri moških. Nekateri DHEA poimenujejo tudi hormon mladosti.

S pomočjo kortizola in DHEA-ja dobimo vpogled v delovanje nadledvične žleze. V primeru, da je žleza zaradi stresa, nepravilne prehrane in načina življenja izčrpana se vrednosti hormona močno znižata.

Žleza ščitnica je ena izmed najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem. Igra pomembno vlogo v celotnem hormonskem ravnovesju v telesu in pomembno vpliva na osnovne funkcije: rast, razvoj in presnovo. Oceno delovanja ščitnice opravljamo s pomočjo analize hormonov TSH, fT3 in fT4.

Hemogram ali osnovna krvna slika poda informacijo o številu in obliki krvnih celic, iz česar lahko sklepamo o splošnem zdravstvenem stanju posameznika.

Po želji pa lahko pri nas poleg naštetih preiskav za doplačilo naročite tudi posvet pri specialistu.

Celotna
hormonska slika

Preiskavo celotne hormonske slike si lahko prilagodite po meri, glede na področje, ki  vas zanima:

Splošna

Splošna krvna slika, spolni hormoni : progesteron, estradiol, testosteron, Kortizol celodnevni profil + DHEA iz sline, Ščitnica: TSH, fT3, fT4, Spolni hormoni iz seruma: LH, FSH, PRL.

Neplodnost

Splošna krvna slika, spolni hormoni iz seruma: progesteron, estradiol, testosteron, LH, FSH, PRL, AMH, Kortizol celodnevni profil + DHEA iz sline, Ščitnica: TSH, fT3, fT4.

Moški

Splošna krvna slika, spolni hormoni iz seruma: estradiol, testosteron, SHBG; testosteron – slina, Kortizol celodnevni profil + DHEA iz sline, Ščitnica: TSH, fT3, fT4, Vitamin D.

Menopavza

Splošna krvna slika, spolni hormoni iz seruma: progesteron, estradiol, testosteron, Kortizol celodnevni profil + DHEA iz sline, Ščitnica; TSH, fT3, fT4, vitamin D, holesteroli.

Ginekologov

Zdravstveni domovi

Zasebnih ambulant

Ste vedeli, da lahko nekatere preiskave opravite tudi od doma?

Nekatere laboratorijske preiskave se zaradi svojih posebnosti lahko opravljajo na daljavo, od doma, pri tem pa obisk laboratorija ni potreben!

Če želite vzorčiti doma

Si na dom naročite komplet za vzorčenje

Posvete za nas opravljajo