S praizvornega  stališča je estrogen mnogo starejši od testosterona. Estrogen je endokrini hormon, katerega nastajanje uravnava žleza hipofiza. Estrogen pri moških nastaja v modih, v možganih pa tudi v maščobnem tkivu. V telesu ga izmerimo v komaj opaznih količinah.

Moški brez estrogena ni moški, čeprav estrogen že desetletja velja za ženski hormon. Hormon estrogen pri moškem skrbi predvsem za energijo, ravnovesje in vzdržljivost.  Kadar omenjamo estrogen imamo praviloma v mislih estradiol, obliko estrogena.

Estrogen pri moških je pomemben v več oblikah:

  • Estrogen pri moških skrbi za plodnost.
  • Odločilen je za gibljivost semenskih celic. Manj, ko moški premore estrogena, slabša je gibljivost spermijev.
  • Nevarnost obolenj srca in krvnega obtoka se pri normalni vrednosti estrogena zmanjša.
  • Estrogen pri moškem bistveno vpliva na izgradnjo kosti in podpira njegova prizadevanja, da bi se izognil osteoporozi.

Več, ko ima moški maščobnih tkiv, več estrogena proizvaja, kajti ta tkiva vsebujejo večje količine encima aromataze, ki pretvarja testosteron v estrogen. Iz tega sledi: debelejši ko je moški, večja je nevarnost, da se bo »poženščil«. Če se ravnotežje med testosteron in estrogenom poruši, nastopijo težave: nasilnost, izbruhi močnega potenja ali motnje v spanju. Če moškemu primanjkuje estrogena, je tudi manj vzdržljiv.

Estrogen pri moških = potenca

Estrogen ima pri spolnosti zelo pomembno nalogo: poleg testosterona in DHEA je eden od pomembnih hormonov za moško spolno zmožnost. Moški, ki ima sicer visok nivo testosterona, vendar nižjo raven DHEA in estrogena, ima izrazit libido in velikansko potrebo po spolnosti, vendar odpove pri dejanju samem. O podobnih težavah včasih poročajo tudi športniki, pri katerih je nivo testosterona višji, nivo estrogena pa nižji, saj imajo običajno tudi manj maščob. Več o tem pa v članku kortizol in testosteron pri športu.

Estrogen je v spolnosti nujno potreben kot energijsko izhodišče. Testosteron pa sproži željo po spolnosti in je odgovoren za libido. Za spolno moč in vztrajnost pa je estrogen najmanj tolikšnega pomena kot testosteron. Več o estrogenu in učinkih, ki jih ima na telo, pa v članku učinki estrogena na telo.

V primeru, da občutite simptome nizkih ali visokih vrednosti hormonov lahko trpite za eno izmed oblik hormonskega neravnovesja. V tem primeru vam svetujemo, da se o svojih težavah pogovorite z zdravnikom. Vrednosti hormonov pa lahko preverite tudi tako da opravite hormonski test v slini.

Avtor:

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

Vas Estrogen pri moških zanima še bolj? Preberite še: