ANDROPAVZA – MOŠKA MENOPAVZA

Andropavza ali moška menopavza je stanje pri moških starih med 45 in 55 letom. Simptomi so precej podobni ženski menopavzi in so običajno občutek nemoči, izpadanje las in upad spolne sle. Razlog za andropavzo  so posledice upada testosterona, katerim se telo poizkuša prilagoditi. Zato nas v takrat najbolj zanima kako ohraniti ali povečati testosteron v normalni meji.

Ali imajo tudi moški menopavzo?

Beseda andropavza izvira iz grške besede »andros« (moški) in »pausis« (konec). Andropavza, znana tudi pod pojmom moška menopavza, je rezultat postopnega padca testosterona.

Pomanjkanje testosterona se ne zgodi kar naenkrat. Proces se začne že takoj po končani puberteti, ko raven testosterona v krvi počasi upada, in brez resnejših posledic traja do 30. leta starosti, ko se testosteron v krvi že zmanjšuje za odstotek letno, po 40. letu starosti pa je upad že kar za 1,6 odstotka. V času abrahama se že lahko začnejo kazati večja odstopanja v koncentracijah.

V nedavnem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je poudarjeno, da raven androgenih hormonov (moških spolnih hormonov) postopoma upada s starostjo. V tej študiji so ugotovili, da je raven testosterona pri 70. letniku le še 10 % ravni, ki je značilna za 25. letnika. Ko preidejo moški v srednja leta (40 – 55 let) se lahko soočajo s težavami, podobnimi tistimi pri ženski menopavzi.

Spodnja slika prikazuje upad testosterona pri moških od 20. – 70. leta.

andropavza_upad_testosterona

Andropavza in upad testosterona

O andropavzi si lahko ogledate tudi prispevek na našem You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih videoposnetkov pa obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!

Kaj sploh je testosteron?

Testosteron je moški spolni hormon. Največji delež testosterona (> 95 %) se pri moških tvori v modih. V 3-5x manjših količinah se tvori tudi pri ženskah, in sicer v jajčnikih in v posteljici, pri obeh spolih nastaja pa tudi v nadledvični žlezi in celo v koži. Sintezo testosterona uravnavata hipotalamus in hipofiza.

Koncentracija testosterona v krvi niha – najvišje koncentracije doseže proti jutru, najnižje pa zvečer.

98% testosterona v plazmi je vezanega:

 • 60% na SHBG – Sex Binding Hormone Globulin (močna vezava),
 • 38% na albumine.

[spacer height=”10″]V vezani obliki je testosteron najmanj aktiven.

Le 2% testosterona v plazmi je prostega – hormonsko aktivni prosti testosteron (biotestosteron). Testosteron lahko v tarčnih tkivih deluje direktno na receptor, lahko ga 5α reduktaza (5AR) pretvori v dihidrotestosteron (DHT) ali pa se s pomočjo aromataze pretvori v estradiol. DHT ima 10 krat močnejši učinek kot testosteron.

Pri moških igra testosteron ključno vlogo pri razvoju moških spolovil, kot so moda in obsečnica, nastanku sekundarnih spolnih znakov, na primer prirast mišične mase, kosti ter rast dlak po telesu. Nadalje je pomemben za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter pri preprečevanju osteoporoze. Enako vlogo ima testosteron tudi pri ženskah. Nizke vrednosti testosterona niso zaželjene pri moških saj zelo vplivajo na počutje. Na drugi strani so pri ženskah problematične visoke vrednosti, saj je testosteron lahko vzrok za policistične jajčnike.

Moška menopavza – simptomi

Simptomi se pojavljajo na različnih nivojih, odražajo se tako na čustvenih, psiholoških in vedenjskih spremembah. Moški pogosto opazijo:

 • izgubo energije,
 • izgubo mišične mase,
 • povečanje telesnega maščevja,
 • izgubo libida,
 • zmanjšano zbranost,
 • tesnobo in depresijo,
 • erektilno disfunkcijo,
 • težave z nespečnostjo,
 • izpadanje las,
 • neplodnost (pri moških, več o tem),
 • nočno potenje.

Simptomi moške menopavze so večkrat pogojeni s stresom, kakovostjo hrane, količino telesne vadbe in strupenimi snovmi v okolju, katerim smo vsakodnevno izpostavljeni.

Pomoč pri andropavzi – kako povečati testosteron

 • Pri lajšanju težav zaradi andropavze si lahko veliko pomagate tudi sami. V jedilnik vključite živila, ki vsebujejo cink in vitamin B6, saj pomagata pri tvorbi testosterona. Najdemo ju v žitaricah, bučnih semenih, sezamu, leči, morskih ribah, morskih sadežih in piščančjem mesu. Večje količine cinka najdemo v puranjem mesu. Banane, avokado, čičerika, krompir in tuna pa zagotavljajo dnevne potrebe po vitaminu B6.
 • Vsekakor pa je potrebno zmanjšati vnos nasičenih maščob in povečati vnos beljakovin. Uživajte sveže sadje in zelenjavo (vitamina C in B1 ter železo in kalcij varujejo moč in zdravje). Dnevno zaužijte veliko tekočine (najbolje vodo), izogibajte se kajenju in alkoholu ter se veliko gibajte.
 • Izogibajte se stresu – vsakodnevni stres na delovnem mestu lahko vodi do prvih znakov izgorelosti, pri katerih ima pomembno vlogo hormon kortizol. Kortizol zviša krvni sladkor in drži telo v stanju pripravljenosti. Vendar pa predolgo stanje pripravljenosti negativno vpliva na raven testosterona in ga zniža. To je še posebej očitno pri športnikih in intenzivnih treningih, kjer predolg trening naredi več škode kot koristi (testosteron in kortizol pri športu)
 • Obstajajo različne oblike sintetičnega testosterona. Nadomeščanje moškega spolnega hormona ima lahko tudi neželene stranske učinke, kot so prepogoste in predolge erekcije, slabost, bruhanje, rdečica, otekline sklepov, patološki  jetrni testi, srčnožilni zapleti, povečanje prostate,…Vsi ti zapleti so izjemno redki, dokler je nadomestno zdravljenje po strogo kontrolo zdravnika ali terapevta in nivo hormona v fizioloških mejah.

V primeru, da se soočate s podobnimi težavami andropavze ali pa si želite preventivno preveriti vaš nivo spolnih hormonov vas vabimo, da se testirate in tako naredite nekaj dobrega zase pa tudi za svoje bližnje (testosteron test iz sline)

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

 1. https://www.bodylogicmd.com/for-men/andropause
 2. http://www.uroweb.si/index.php?menu=starostni_hipogonadizem_loh
 3. http://urologija.si/ed/andropavza/
 4. http://www.dr-flis.si/Tudi_moske_pesti_klimakterij
 5. http://urologija.si/ed/zdravljenje-andropavze/

Testosteron pa je omenjen tudi v spodnjih člankih: