Dehidroepiandrosteron (okrajšano DHEA) velja za hormon moške moči. Kot vsi hormoni iz skupine steroidov, DHEA nastane iz holesterola. Dhea pri moških najdemo v slini in serumu, medtem ko je DHEA-S oblika, ki ima nase vezano še žveplo, je večja molekula in zato v slino težje prehaja.

Prisotnost DHEA pri moških se v telesu kaže na več tipičnih načinov. K njegovim najpomembnejših lastnostim sodi, da lahko prepreči nastajanje kortizola v telesu. DHEA lahko kot naravni nasprotnik kortizola prepreči njegov negativni učinek s tem, da se veže na kortizolske receptorje in na ta način varuje telo pred nepotrebno izgubo energije. Ker kortizol zavira tudi uporabo glukoze, ki sicer dviga raven sladkorja v krvi, zaradi česar se nato izloča inzulin, DHEA potem ne deluje le aktivno proti stresu in njegovim nezaželenim posledicam na telo, temveč tudi zavira proces staranja. Za povrh kortizol razgrajuje tkivo in tako neugodno deluje na kosti, mišice in kožo, kar pa DHEA prav tako uspešno preprečuje.

Kadar telo moškega proizvaja premalo DHEA, bo kortizol z vsemi svojimi slabimi stranmi za organizem prevladal. Kot pomemben parameter v okviru staranja je torej odločilno razmerje med kortizolom in DHEA.

Učinki DHEA pri moških

Več moči in energije

DHEA z zaviranjem proizvodnje kortizola zmanjšuje nepotrebno potrošnjo energije v telesu. Moški z visokim nivojem DHEA ne le, da izžarevajo več energije in moči, temveč nevrotropni (v živčni sistem usmerjeni) učinek DHEA krepi in koristno vpliva tudi na njihove umske sposobnosti, kot so sposobnost zaznavanja, zmožnost pomnenja in druge kognitivne sposobnosti.

Manj obolenj srca in ožilja

Tveganje za razvoj obolenj srca in ožilja se pri normalnem ali povišanem nivoju DHEA zmanjša.

Telesna teža ni presežena ali pa je samo neznatno večja

DHEA v telesu podpira razgradnjo maščobnih tkiv.

Izboljšana imunska funkcija

DHEA krepi imunsko odpornost.

Zavira stres

DHEA zadržuje izločanje stresnega hormona kortizola, ki požene v višino krvni tlak in utrip. Večina testosterona pri moških sicer nastaja v modih. Vendar pa se del testosterona sintetizira iz DHEA. Testosteron glavni moški hormon ima običajno zaželene učinke na moško telo.

Kako nastaja DHEA pri moških in ženskah?

Tako kot njegov “nasprotnik” kortizol, večji del DHEA nastaja v nadledvični skorji. Njegovo nastajanje sprošča in vodi isti hormon kot pri kortizolu, in sicer hipofizni hormon ACTH (adrenokortikotropni hormon). V kolikšni meri lahko ACTH deluje pa je odvisno od t.i. cikličnega AMP-ja (adenozinmonofosfata) v funkciji sekundarnega posrednika. Več o delovanju nadledvične žleze.

Izločanje DHEA je večje, kadar je tudi raven cikličnega AMP-ja povišana oziroma v območju zdravega stanja. Če v nadledvični skorji nastaja ustrezna raven cikličnega AMP-ja, se začne prva stopnja nastanka DHEA v telesu. Pri tem pride do sproščanja holesterola iz nadledvične žleze.

Ta prosti holesterol se pomika k posamičnim celicam in prodira v mitohondrije – v celične »generatorje«. Tam po vrsti reakcij nazadnje nastanejo pregnenoloni – vmesna stopnja pri nastanku steroidov, ki se lahko takoj pretvorijo naprej v tri različne hormone: v progesteron, v kortizol in v DHEA.

Vzrok za zmanjšano proizvodnjo DHEA v naraščajoči starosti je gotovo upad cikličnega AMP-ja, ki sploh omogoča nastajanje DHEA. Kadar ciklični AMP upade, lahko nanj pozitivno vplivamo tako, da spodbudimo proizvodnjo dobrih eikozanoidov, kar najenostavnejše dosežemo že, če zmanjšamo vnos kalorij. Ob vsem tem pa je pomembno, da uživamo tiste snovi, ki so predpogoj za nastanek eikozanoidov, in sicer nenasičene maščobne kisline (na primer ribje in olivno olje).

Kako deluje DHEA pri moških?

Moški in ženska različno predelujeta DHEA. Visoka koncentracija tega hormona v organizmu je po vsem sodeč pogojena s tem, da v telesu sintetizira testosteron in estradiol. Pri ženski se DHEA v tkivu večinoma pretvori v moški hormon testosteron, pri moškem je ta postopek ravno obraten: iz DHEA večinoma nastaja estrogen.

Preiskave francoskih znanstvenikov kažejo, da visoka raven DHEA pri starejših moških pripomore k temu, da se bistveno zmanjša tveganje za nastanek obolenj srca in ožilja. Razlog je v tem, da v moškem organizmu iz DHEA nastaja večja količina estrogena, ki deluje varovalno na ožilje. V organizmu ženske pa iz DHEA nastaja večja količina testosterona, ki nima tega zaželenega učinka.

Test kortizola in DHEA pri moških za oceno delovanja nadledvične žleze

Včasih nadledvična žleza ne deluje tako kot bi morala. To se kaže v presežkih/primanjkljaju hormonov – predvsem kortizola, kar ima negativne posledice na organizem. Skrajna primera sta dve obliki bolezni – addisonova bolezen (nizek kortizol) in cushingov sindrom (visok kortizol).

V primeru suma na obolenje nadledvične žleze svetujemo, da se o možnostih testiranja pozanimate pri osebnem zdravniku, več informacij o testu za oceno delovanja nadledvične žleze pa dobite tudi pri paketu kortizol in DHEA.

Avtor:

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

  • Siegfried M., Markus M., Kindel G. Moški za tretje tisočletje. Ljubljana: Prešernova družba d.d., 2001.
  • Lab tests online – DHEA-s

Vas DHEA pri moških še bolj zanima. Preberite še: