Merjenje hormonov iz sline prinaša veliko prednosti

Najbolj izstopajoča prednost merjenje hormonov iz sline je dejstvo, da odražajo nevezano, prosto frakcijo hormonov v danem trenutku. Steroidni hormoni (progesteron, estrogeni in testosteron) v krvi so v glavnem vezani na prenašalne proteine (testosteron npr na SHBG) in so tako večinoma nedostopni celicam v telesu. Testiranja iz sline z določanjem biodostopne frakcije hormonov prikazujejo koncentracijo hormonov v tkivu v danem trenutku vzorčenja.

Merjenje hormonov iz sline v danem trenutku omogoča preiskavo trenutnih vzorcev delovanja endokrinih tkiv, kar praktično ni mogoče s serumom. Endokrina tkiva imajo začasne vzorce. Analize teh vzorcev pri nadledvični žlezi, epifizi in ostalih žlezah predstavlja funkcionalno integriteto endokrinih tkiv. Motnje teh vzorcev in odsotnost dnevnih nihanj pri postmenopavznih ženskah sta ključna znaka hormonskega neravnovesja.

V primeru hormonske terapije lahko s pravilnim doziranjem hormonov obnovi dnevni profil in omili simptome povezane z motnjami dnevnega ritma, kot sta nespečnost in kronična utrujenost. Večkratno vzorčenje in merjenje koncentracij hormonov omogoča primerno opazovanje ženskega hormonskega stanja v obdobju menopavze z zaznavanjem fluktuacij.

Dodatne prednosti testiranj iz sline podpirajo tovrstne preiskave. Neinvazivna narava vzorčenja ne poveča stresnega odziva ob vzorčenju, kot v primeru odvzema krvi z iglo, obenem pa omogoča enostavno zbiranje večjega števila vzorcev ne glede na čas in prostor.

Način prenašanja hormonov v slino

Prenos analitov iz plazme v slino je odvisen od njihovih fizikalno-kemijskih lastnosti. Majhna molekulska masa in velika topnost v maščobah navadno pripomorejo k hitrejšemu prenosu. Koncentracija posameznih hormonov v slini je odvisna od afinitete in skupne vezavne kapacitete različnih vezavnih proteinov v plazmi. Med prehodom krvi skozi žleze slinavke, prosti “nevezani” in šibko vezan hormoni difundirajo preko epitelija žlez v slino. Prehod skozi membrano je pasiven za večino snovi in poteka v obe smeri, uravnavan pa je s strani transmembranskega koncentracijskega gradienta.

Raven hormonov v slini odraža koncentracijo prostih hormonov v krvi v odsotnosti vezanih proteinov z visoko afiniteto in kapaciteto, kar prestavlja najbolj očitno prednost pred klasičnimi serumskimi testiranji. Večina steroidnih hormonov v krvi (95 – 99 %) je namreč vezanih na prenašalne proteine in tako večinoma nedostopnih celicam v telesu.

Marko Kranjc univ. dipl. biolog

Merjenje hormonov iz sline v našem laboratoriju

Kako točno pa je videti, ko v laboratoriju opravljamo merjenje hormonov iz sline? To vam predstavljamo v videoposnetku na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij, vabljeni k ogledu!

Za več video vsebin iz področja osebne laboratorijske diagnostike pa obiščite You Tube kanal #mojLaboratorij!

Več o testiranju hormonov