Intoleranca na hrano in pridobivanje teže v infografiki.

Intoleranca na hrano in pridobivanje teže sta dva različna simptoma, ki pa ju na prvo žogo ne povezujemo. Objavljamo novo infografiko o intoleranci in prekomerni teži. Toda najprej nekaj več o prvem problemu. Zanimivo je kaj intoleranca na hrano lahko povzroči v našem telesu. Med drugim živila, ki jih težje prebavljamo povzročijo zastajanje vode v telesu, težje iztrebljanje, občutek napihnjenosti posledično pa se lahko tudi zredimo.

Zanimivo je tudi to, da sta za večino ljudi intoleranca na hrano in alergija na hrano enaka pojma. Zato so statistično najbolj pogoste alergije še vedno: alergija na mleko, alergija na oreščke in alergija na pšenico (in druga žite). Resnica pa je da je alergija na hrano redek pojav, medtem ko je intoleranca na hrano bolj pogosta. Najlažje ju ločimo po intenziteti simptomov saj je prava alergija hujša, simptomi pa se pojavijo takoj. Bolj podrobno o razliki med nutritivno intoleranco in alergiji pa najdete v naših vsebinah.

Intoleranca na hrano tako poenostavljeno pomeni, da v telo vnašamo živila, ki telesu ne odgovarjajo bodisi zaradi notranje biološke flore, pomanjkanja encimov, preobremenjenega črevesja, raznih oblik bolezni. Ker telo ne more normalno predelati vnešenih snovi, pričnejo te zastajati in povzročati prebavne in druge težave.

Tipičen primer intolerance na hrano je laktozna intoleranca, ki je največkrat zamenjana z alergijo na mleko. Gre za pomanjkanje encima laktaze, ki razgrajuje mlečni sladkor laktozo. Intoleranca na mleko je tako lahko posledica predelanega mleka, spremenjenega načina prehranjevanja, bolj pogosta pa je tudi pri ljudeh, ki redko uživajo mleko.

Torej če ste neuspešno poizkusili že veliko metod za hujšanje je morda vredno poizkusiti odkriti tudi hrano oziroma živila, ki vam povzročajo neprijeten občutek v trebuhu in so kriva za intoleranca na hrano in pridobivanje teže.

 

Test za ugotavljanje preobčutljivosti na živila lahko izvedete tudi v našem laboratoriju. Če pa vam je bila infografika intoleranca na hrano in pridobivanje teže všeč jo všečkajte ali delite. Tako bomo tudi mi z veseljem objavili novo.

Problematika intoleranca na hrano pa je opisana tudi