Preobčutljivost na hrano

Ob vse večji ozaveščenosti o zdravi prehrani in pomembnosti le te za naš organizem, se povečuje tudi raznovrstnost hrane, ki jo zaužijemo. Že naše babice so govorile, da bomo zdravi, če bomo zdravo jedli.

Kaj pa, kadar se hrana “zaroti” proti nam?

Preobčutljivost na hrano ali skrita alergija je stanje, ki ga danes opažamo že pri polovici populacije. Gre za pretiran odziv imunskega sistema na določen alergen (običajno beljakovino v živilu), kar pomeni, da je naše telo preobčutljivo za to živilo, ki ga lahko uživamo dnevno, občasno ali redkeje.

preobčutljivost na hrano

Preobčutljivost na hrano

Kakšni so simptomi za preobčutljivost na hrano?

Nutritivna intoleranca se kaže kot:

  • izpuščaji na koži,
  • srbečica,
  • glavobol,
  • utrujenost,
  • napihnjenost,
  • razdraženo črevesje
  • zaspanost.

Simptomi se pokažejo v 4-72 urah po zaužitju živila.

Sindrom razdražljivega črevesja

Sindrom razdražljivega črevesja

In če ne odkrijem skritih alergij na hrano?

Če intolerance ne odkrijemo, sčasoma to vodi v nespečnost, kronično utrujenost, zaprtost, diarejo in kolitis. Pri napadu na kostni sistem ne gre izključiti razvoja artritisa in poliartritisa. Če ti procesi potekajo dlje, imunski sistem oslabi, človek pogosto zboli, slabost in bolečine pa postanejo stalnica.

Po zadnjih raziskavah alergologov lahko kronično vnetje, ki ga izzove nutritivna intoleranca, povzroči razvoj bolezni srčno-žilnega sistema.

Pozitivno pa je to, da ko enkrat živilo odstranimo iz jedilnika, tudi simptomi običajno izginejo.

Torej, če vas mučijo kateri izmed naštetih simptomov, enostavno preverite ali ste morda nevede preobčutljivi za določeno živilo na vašem jedilniku. Želim izvedeti več o preiskavi.

Preobčutljivost na določena živila pa lahko povzroča tudi napihnjenost, ki je eden izmed bolj zoprnih znakov intolerance na hrano. Za napihnjenost pa poleg preobčutljivosti obstaja še kar nekaj vzrokov, več o tem in kako si lahko pomagamo pa si oglejte na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij. Vabljeni k ogledu!

Več o nutritivni intoleranci