Sindrom razdražljivega črevesja (IBS = irritable bowel syndrome) je najpogostejša funkcionalna motnja prebavil. Gre za motnjo v gibanju črevesja, preiskave pa ne pokažejo nobenih sprememb. Bolečine v črevesju nastanejo zaradi raztegnitve črevesne stene, poškodbe sluznice ali ishemije.

Sindrom razdražljivega črevesja lahko uvrščamo med bolezni sodobnega časa, saj največkrat nastopi pri izpostavljenosti stresu ter pri ljudeh, ki jih mučijo depresije in druge notranje stiske. Pri ženskah se pojavlja trikrat pogosteje kot pri moških. Vzrok za pogostejšem pojavljanju bolezni najbrž leži v hormonskem neravnovesju.

Značilnosti sindroma razdražljivega črevesja

Za razdražljivo črevo je značilna bolečina in neugodje v trebuhu, ki se po iztrebljanju zmanjša. Bolniki čutijo nenehno napenjanje, pogosto jih pritiska na blato. Iztrebljanje je lahko pogostejše – več kot trikrat dnevno, ali pa redkejše – manj kot trikrat tedensko. Običajno se izmenjujejo obdobja zaprtosti in pogostejšega odvajanja. V blatu se lahko pojavi sluz. Običajno ženske tožijo zaradi zaprtosti, moški pa zaradi driske.

Pogosto sindrom razdražljivega črevesja spremljajo še druge telesne in duševne težave. Lahko se pojavlja utrujenost, zgaga, bolečine v mišicah in sklepih, glavoboli, bolečine v hrbtu, težave s sečili in motnje spolne funkcije. Lahko pa je sindrom povezan s pravo boleznijo prebavil.

Sindrom razdražljivega črevesja je kronična bolezen, kar pomeni, da traja dolgo časa, celo več let. Vendar pa se lahko simptomi pojavijo in izginejo.

Na motnjo lahko posumite v primeru:

  • Kadar se vam težave pojavljajo vsaj trikrat v mesecu (v obdobju zadnjih treh mesecev),
  • da so se vaše težave prvič pojavile pred najmanj šestimi meseci.

Kljub temu, da lahko sindrom razdražljivega črevesja povzroča bolečine, to ne vodi do drugih zdravstvenih težav ali poškodb prebavnega trakta.

Vzroki nastanka sindroma IBS

Zdravniki še vedno niso natanko prepričani kaj je vzrok nastanka sindroma razdražljivega črevesja. Toda raziskovalci preučujejo naslednje možne vzroke:

  • Med signali, ki povezujejo možgane in živce v črevesju se lahko pojavijo težave, ki povzročijo nastanek simptomov IBS (bolečine in neugodje).
  • Mišice črevesja, del debelega črevesja, ne delujejo normalno. Lahko se pojavita driska ali zaprtje.
  • Živci v črevesju so zelo občutljivi, kar lahko povzroča bolečine in neugodje.
  • Tudi anksioznost in depresija lahko povzročata simptome IBS. Najpogostejši vzrok nastanka IBS je stres, ki povzroči večjo občutljivost živcev v črevesju in tako povzroča neugodje in čustvene stiske.
  • Bakterijska okužba prebavil lahko pri nekaterih ljudeh povzroči nastanek IBS.
  • Nekaterim ljudem se po zaužitju hrane bogate z ogljikovimi hidrati, preveč začinjeni ali premastni hrani ter zaužitju kave in alkohola pojavijo simptomi, ki lahko nakazujejo IBS. Vendar pa ljudje, ki so občutljivi na določeno hrano, običajno nimajo kliničnih znakov za alergijo na hrano. Sindrom IBS se lahko razvije kot posledica preobčutljivosti na oz nutritivne intolerance na hrano.

 

Sindrom razdražljivega črevesja – zdravljenje

Zdravljenje se razlikuje od bolnika do bolnika. Lahko poskusimo z dieto in sicer z izogibanjem mlečnim izdelkom (laktozna intoleranca), alkoholu, kavi, mastnim jedem in zelenjavi, ki povzroča vetrove. Uživajmo hrano z veliko vlakninami (polnozrnati pekovski izdelki in polnozrnate testenine), suho sadje (marelice, datlji, rozine, suhe slive), jabolka, hruške, jagodičevje, semena (laneno, bučno, sezamovo, sončnično) ter oreščke (mandlji, orehi in lešniki). Pijmo veliko vode, izogibajmo se gaziranim pijačam.

Pomembno je ugotoviti, kaj bolezen povzroča in kdaj je za bolnika najbolj moteča. Večinoma je pri bolnikih prisoten strah pred resno boleznijo, zato je potrebno bolnika najprej pomiriti in nato iskati vzroke samega stanja, ki so pa pri vsakem bolniku različni. Pri zdravljenju je zelo pomemben strokovni posvet.

Včasih je težko odkriti katera živila nam povzročajo težave, saj so simptomi velikokrat zapozneli – se pojavljajo več ur do nekaj dni po zaužitju nekega živila. V primeru da sami ne odkrijete katera živila vam povzročajo zgoraj omenjene simptome se pri osebnem zdravniku pozanimajte o testiranju za intoleranco na hrano.

Avtor:

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

 

Vas sindrom razdražljivega črevesja zanima bolj podrobno? Preberite še: