Zagotovo ste že ugotovili, da tudi moškim niha razploženje. Včasih celo tako intenzivno in v intervalih, da posumimo da gre za moški PMS. Moški nihanje testosterona občutijo kot iritabilen moški sindrom (IMS) ki je stanje hormonskega neravnovesja pri moških. Od 30 do 50 % moških trpi za IMS, ki povzroča podobne simptome kot predmenstrualni sindrom (PMS) pri ženskah.

IMS tako nastane ko je nihanje testosterona bolj intenzivno. Najpogostejši razlog hormonskega neravnovesja so vsakodnevne obremenitve (stres) in nezdrav življenjski slog (premalo gibanja, nezdrava prehrana). Pomembno pa je poudariti, da se IMS ne pojavlja mesečno tako kot se pri ženskah PMS ampak se pojavlja v odvisnosti od drugih dejavnikov (npr. stresa, strah pred neuspehom v službi, itd.).

V splošni rabi se pogosto uporablja izraz »moški PMS«, ki pa je zgolj pogovorni izraz za iritabilen moški sindrom (IMS). Večina znanstvenikov pa si je enotna, da »moški PMS« ne obstaja, saj je nesmiselno govoriti o predmenstrualnem sindromu pri moških. Menstruacija lahko le posredno vpliva na moške, ko se njihove partnerice soočajo s simptomi, ki jih povzroča PMS in menstruacija. Toda tudi to dejstvo ne opravičuje uporabo izraza »moški PMS«.

Nihanje testosterona po 40. letu

Testosteron je glavni moški hormon, ki ga proizvajajo Leydigove celice. Odgovoren je za krepitev moških lastnosti (moč, energija, spolnost, zdravje). Poskrbi za izgradnjo mišic, razgradnjo maščobe ter zavira kostno razgradnjo. Testosteron se pri moških začne povzpenjati v času pubertete, ob zaključku pubertete pa se hormon količinsko izrazito povzpne. Simptomi pomanjkanja testosterona se največkrat pojavijo med štiridesetim in petinpetdesetim letom starosti. Sovpadajo še z enim pojavom – andropavzo.

Simptomi IMS, ki nastopijo zaradi padca hormona testosterona, vključujejo:

 • socialni umik,
 • jeza,
 • preobčutljivost,
 • razdražljivost,
 • tesnobnost,
 • nihanje v razpoloženju,
 • depresija,
 • pomanjkanje libida,
 • vročinski oblivi,
 • glavoboli,
 • napetost,
 • prepirljivost,
 • nestrpnost, itd.

Simptomi lahko čez dan variirajo. Običajno se najbolj izrazijo zjutraj, čez dan pa se nekoliko umirijo. Pojavljajo se v odvisnosti od tega kako je nihanje testosterona v telesu intenzivno. Raven testosterona se v eni uri lahko štiri ali celo petkrat zviša in zniža. Najvišja raven testosterona se pojavlja zjutraj, zvečer pa so vrednosti nižje. Vsekakor pa normalne variacije hormona ne povzročajo simptomov. Običajno nek zunanji dejavnik poruši hormonsko ravnovesje in najpomembnejši ter najpogostejši dejavnik je stres. Drugi dejavniki so: nekatera zdravila, ki lahko vplivajo na proizvodnjo in/ali funkcijo testosterona, določene vrste bolezni, nekakovostna prehrana, prekomerno uživanje alkohola, operacija in pomanjkanje spanja.

Vzroki IMS

Iritabilen moški sindrom je prvič omenil škotski zdravnik, dr. Gerald Lincoln, ko je opazoval ovne. Ugotovil je, da ovni spreminjajo svoje vedenjsko razpoloženje v odvisnosti od nihanja moškega spolnega hormona.

Čeprav iritabilen moški sindrom (IMS) v večini primerov nastopi kot posledica visoke in/ali nizke koncentracije testosterona, IMS lahko nastopi tudi kot posledica visoke koncentracije estrogena zaradi česar moški postane razdražljiv. Glavni vir hormonskega neravnovesja pa je vsekakor nihanje testosterona, ki ga je z leti vse manj in ga povezujemo s staranjem ter andropavzo (moška mena). Ob nastopi andropavze moški pogosto pridobivajo maščobne obloge okrog trebuha. Maščobne celice nastanejo zaradi estrogena, ki se pretvori iz testosterona. Večja kot je raven estrogena in nižja raven testosterona, bolj moški postanejo razdražljivi. Poleg tega pa visoke koncentracije stresnega hormona kortizola sprožijo tudi nihanje razpoloženja pri moških. Neravnovesje hormonov lahko sprožijo tudi nekatera zdravila.

O sindromu pa si lahko ogledate tudi v našem videoposnetku na You Tube kanalu #mojLaboratorij.

Zdravljenje

Moški, ki doživljajo sindrom IMS, so pogosto v zanikanju in za svoje težave pogostokrat obtožujejo druge. Poleg tega težko odkrito govorijo o svojih težavah in simptomih, ki bi lahko nakazovali na IMS. Velikokrat je zmotno mišljenje, da imajo le ženske težave s hormonskim neravnovesjem. V današnjem času se tudi moški vedno bolj soočajo s težavami, ki so posledica nihanja hormonov. Pozitivno pri tem pa je, da jim strokovnjaki lahko pomagajo, in jim hormonsko sliko povrnejo v stanje zdravega človeka. Nizka koncentracija testosterona pomembno vpliva na kakovost življenja.

Prvi korak, ki ga moški lahko opravijo sami je testiranje spolnih hormonov. Če laboratorijski izvid pokaže odstopanje hormonov od pričakovanih vrednosti, obiščite zdravnika. Najboljši način za zdravljenje sindroma IMS je hormonsko zdravljenje (v kolikor vam ga predpiše zdravnik), zdrava prehrana in redno gibanje.

Avtor: Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

 • Iritabilen moški sindrom dosegljivo tukaj
 • Moški PMS, dosegljivo tukaj

Vas nihanje testosterona zanima bolj podrobno? Preberite še: