Popust ob svetovnem dnevu kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB)

19. maj obeležuje svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni – KVČB, zato smo se odločili, da vam v mesecu maju ponudimo popust na testiranje kalprotektina iz blata, ki pomaga pri odkrivanju teh bolezni. Če testiranje kalprotektina naročite v mesecu maju, vam  priznamo 10% popusta.

Kaj je kronična vnetna črevesna bolezen?

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je bolezen prebavil, za katero je značilen kroničen in običajno doživljenjski potek z akutnimi poslabšanji in vmesnimi mirnimi obdobji (remisijami). Kronična vnetna črevesna bolezen označuje tri skupine obolenj: ulcerozni kolitis (UK), Crohnovo bolezen (CB) in intermediarni kolitis.

Najpogostejše oblike kroničnih vnetnih črevesnih bolezni

Kot že ime bolezni pove, gre za bolezni črevesja. Ker je črevesje odgovorno za prebavo hrane, vsrkavanje hranilnih snovi ter izločanje odpadnih snovi, te bolezni oziroma vnetja to onemogočajo. Posledično se lahko pojavijo simptomi, med katerimi so najpogostejši bolečine v trebuhu in izmenjavanje driske ter zaprtja. Več o simptomih, lokaciji vnetja ter potencialnih zapletih KVČB preberite v spodnji infografiki

KVČB

KVČB v infografiki

Diagnostika kronične vnetne črevesne bolezni

 

Včasih simptomi KVČB spominjajo na simptome intolerance na hrano. Ker ima kronična vnetna črevesna bolezen praviloma bolj izrazite težave in zaplete, ki lahko nastanejo, če bolezni ne zdravimo, je razlikovanje še toliko bolj pomembno. Zapleti z intoleranco na hrano so praviloma posledica sindroma razdražljivega črevesja, medtem ko gre pri KVČB za širši spekter dejavnikov.

Na KVČB moramo pomisliti pri vsakem bolniku, ki ima kronično drisko z ali brez primesi krvi, bolečine v trebuhu in sistemske znake bolezni. Ker bolezen poteka v zagonih, so običajne laboratorijske preiskave (krvna slika, CRP) neznačilne in so odsev trajanja bolezni, njene razširjenosti, krvavitve, intenzivnosti vnetja in malabsorbcije. Za potrditev ali izključitev vnetnih procesov v črevesju pa lahko v novejšem času v blatu določamo vrednost kalprotektina, kar lahko pomerite tudi pri nas.

Kalprotektin je beljakovina, ki jo pretežno izločajo nevtrofilci in monociti. Kalprotektin v blatu je pokazatelj neoplastičnih in vnetnih bolezni prebavil.

Pogosto je težko razlikovati med sindromom razdražljivega črevesja in kronično vnetno črevesno boleznijo. V mnogih primerih to vodi v obsežne in nepotrebne kolonoskopske preiskave. Test s kalprotektinom omogoča jasno razlikovanje med obema skupinama bolnikov in nam je v pomoč za spremljanje aktivnosti bolezni KVČB.

Test kalprotektina se lahko odredi takrat, kadar simptomi kažejo na vnetje prebavil ali v primeru, če zdravnik želi razlikovati med kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) in ne-vnetno črevesno boleznijo. Povečanje kalprotektina je prisotno pri kronični vnetni črevesni bolezni, pri bakterijskih okužbah, nekaterih parazitskih okužbah in kolorektalnem raku.

Preberite podrobnejši članek o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih, kjer vas bomo oborožili z še več informacijami.