Hormoni v slini predstavljajo za porabnika prijazen, neboleč in enostaven način oddaje vzorca. Hormoni v slini za zdravnika predstavljajo hiter, zanesljiv merjenja prostih vrednosti hormonov z dodano vrednostjo, saj je možno vrednosti določiti tudi takrat, ko odvzem krvi ni mogoč.

Področja, kjer se hormoni v slini največkrat uporabljajo:

  • stres nadledvične žleze,
  • hormonsko ravnovesje,
  • medicina dela,
  • psihološke raziskave,
  • endokrinologija,
  • medicina športa.

Stres nadledvične žleze

Stres oziroma izgorelost nadledvične žleze je splošni izraz za skupek simptomov, ki kažejo kako se telo spopada s stresom.

Hormoni v slini med katere spadata tudi kortizol in dhea predstavljajo način za merjenje izčrpanosti nadledvične žleze.

Hormoni v slini med katere spadata tudi kortizol in dhea predstavljajo način za merjenje izčrpanosti nadledvične žleze.

Stres zajema vse vrste telesnega, duševnega ali čustvenega pritiska na organizem. Vse se začne v hipofizi s proizvodnjo hormona ACTH (adrenokortikotropni hormon). ACTH aktivira proizvodnjo drugih stresnih hormonov, kot sta kortizol in DHEA v nadledvični žlezi, ki se nahaja tik nad ledvicami. Njihova naloga je uravnovešenje s stresom povezanih hormonov in urejanje različnih telesnih funkcij, Dolgotrajen stres posledično povzroči znižanje koncentracije stresnih hormonov.

Stresni hormon kortizol pomaga oceniti odziv na stres, medtem ko hormon DHEA, kot naravni nasprotnik kortizola, preprečuje negativne učinke stresa. Neravnovesje nadledvične žleze je lahko dejavnik številnih sorodnih kliničnih stanj, vključno s fibromialgijo, hipotiroidizmom, sindromom kronične utrujenosti in depresijo.

Hormoni v slini in hormonsko ravnovesje

Hormoni so celični glasniki oz. snov, ki sporoči celici, kako naj se odzove na neko situacijo. Ker imamo v telesu mnogo različnih hormonov je tudi vpliv hormonov na počutje zelo različen. Pravilno hormonsko ravnovesje je ključ do dobrega zdravja; obravnavati je potrebno vsak presežek ali pomanjkanje hormonov, drugače se pojavijo resne zdravstvene težave.

Merjenje hormonov iz sline ponuja veliko prednosti. V slini lahko merimo le proste vrednosti hormonov, torej koliko biološko aktivnega hormona je na voljo. V kolikor se izkaže, da vrednosti hormonov odstopajo od priporočenih vrednosti, je morda potrebno hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), vendar šele po priporočilu zdravnika. Hormoni v slini nam povedo tudi o učinkovitosti zdravljenja, saj lahko nivo hormonov spremljamo in prilagodimo dozo zdravila.

O hormonih v slini ter kako se opravi analiza hormonov iz sline si lahko ogledate tudi videoposnetek na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij. Poredstavljamo vam zakaj je slina uporabna za določanje hormonov in kako v laboratoriju pridemo od vzorca do izvida. Vabljeni k ogledu!

 

Medicina dela

Medicina dela, veja klinične medicine, najbolj aktivno sodeluje na področju zdravja pri delu. Njen cilj je spodbujanje in vzdrževanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja delavcev v vseh poklicih.

Izgorelost

Nedavne raziskave kažejo, da je vse več menedžerjev zaskrbljenih zaradi stresa, ki ga doživljajo na delovnem mestu. Preprečevanje stresa na delovnem mestu, je ravno tako pomembno kot preprečevanje nesreč na delovnem mestu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opisala stres, kot »enega od največjih groženj 21. stoletja«. Zaradi tega je vedno več zdravnikov in inštitutov vključenih v raziskovanje in merjenje bioloških parametrov, ki lahko razkrivajo psihološko in fiziološko stanje posameznikov. Tudi v tem poglavju ima kortizol pomembno vlogo, saj je ključen hormon pri odzivu telesa na stres. Prekomeren stres na dolgi rok pa vodi v izgorelost.

Motnje spanja

Med poklicne bolezni sodijo tudi motnje spanja, ki se pojavljajo predvsem pri delavcih, ki opravljajo večizmensko delo in ravno tako lahko doživljajo fizični in psihični stres. Pri tej problematiki se priporoča ocenjevanje cirkadianega ritma, v kombinaciji z meritvami melatonina in kortizola.

Hormoni v slini nam lahko pomagajo odpraviti motnje spanja, če poznamo vrednosti in vzroke za odstopanje pri kortizolu in melatoninu.

Hormoni v slini nam lahko pomagajo odpraviti motnje spanja, če poznamo vrednosti in vzroke za odstopanje pri kortizolu in melatoninu.

Melatonin je ključni hormon, ki spodbuja nočni spanec; čez dan so njegove vrednosti zelo nizke, intenzivno naraste okrog 23. – 24. ure ponoči (takrat so njegove vrednosti 10 – 20 krat višje kot podnevi). Normalna koncentracija kortizola v človeški slini je čez dan zelo dinamična. Najvišji vrh kortizola običajno nastopi v zgodnjih jutranjih urah. Vrednosti kortizola so pogojene s časom bujenja vsakega posameznika in ne od vpliva svetlobe ali ure. Hormona kortizol in melatonin štejemo kot stresna označevalca. Nedavne študije so pokazale, da lahko melatonin vpliva na vrednosti kortizola. Ti rezultati so uporabni pri diagnosticiranju motenj spanja.

Psihološke raziskave

Nenormalni ritmi hormonov so lahko vpleteni v številne bolezni, in vedno več raziskav je namenjenih za njihovo razumevanje in iskanju zdravil. Parametri, kot so raven kortizola, DHEA, testosterona in alfa amilaze, kažejo povezavo s kroničnim stresom, posttravmatsko stresno motnjo, vedenjem, kognitivnimi funkcijami in zdravjem.

Hormoni v slini in raven kortizolaEndokrinologija

Endokrinologija je povezana z biologijo in medicino endokrinega sistema, vključno z boleznimi endokrinega sistema ter hormoni. Endokrini sistem je sestavljen iz več žlez, ki izločajo hormone neposredno v kri. Hormoni imajo različne funkcije in način delovanja; en hormon ima lahko več učinkov na več različnih ciljnih organov, in obratno, na en tarčni organ lahko vpliva več kot en hormon.

Cushingov sindrom

Cushingov sindrom nastane zaradi prekomernega izločanja enega ali več adrenokortikalnih hormonov, predvsem kortizola. Najpogostejši vzrok Cushingovega sindroma, včasih imenovanega hiperkortizolizem (hypercortisolism), je uporaba peroralnih kortikosteroidnih zdravil. Stanje se lahko pojavi tudi, ko vaše telo producira preveč kortizola. Bolj podrobno pa smo cushingov sindrom že opisali.

Androgeni status

Prosti testosteron je idealno diagnostično orodje za androgene ravni pri moških in ženskah, vendar nam natančno merjenje testosterona še vedno predstavlja izziv. Določitev koncentracije testosterona v serumu z imunskimi testi niso dovolj točni tako pri moških, kot pri ženskah in otrocih. Neposredno merjenje testosterona v slini je boljša alternativa merjenju testosterona iz krvi; v slini namreč izmerimo le prosto obliko hormona.

Študije kažejo, da je raven prostega testosterona v jutranjih vzorcih v dobri korelaciji s prostim testosteronom iz krvi, tako pri zdravih moških, kot pri bolnikih s pomanjkanjem testosterona.

Medicina športa

Vzorčenje sline je preprosto in neinvazivno in ni potrebna zdravniška pomoč. Vzorci se lahko zberejo v okoliščinah, ko je odvzem krvi težaven ali celo ni priporočljivo. Zaradi teh okoliščin je vzorčenje sline primerno tudi za športnike za ocenjevanje fizičnih pogojev med vadbo. V medicini športa je določanje testosterona, kortizola in DHEA iz sline uporabno pri področje raziskav. Med telesno vadbo se koncentracija kortizola (prosta oblika), DHEA in testosterona z intenzivnostjo vadbe povečuje. Pri športu je to še posebej pomembno, saj se raven hormonov pri posameznikih spreminja glede na tip treninga.

Spremljanje ravni hormonov v športu je koristno raziskovalno orodje za optimizacijo treningov in za prepoznavanje pretirane vadbe, ki bi lahko povzročila sindrom pretreniranosti (kortizol in testosteron pri športnikih).

Avtor: Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.