Vitamin B12, znan tudi pod imenom kobalamin, so odkrili kot zadnjega. V poznih 40. letih 20. stoletja so ga identificirali kot snov v jetrih teličkov, ki zdravi perniciozno anemijo, potencialno smrtno nevarno bolezen, ki prizadene pretežno starejše odrasle. Vitamin B12 je edini vitamin, ki ga organizem kopiči v velikih količinah, pretežno v jetrih. Zanj je značilno, da se nahaja v živilih živalskega izvora.

Absorbcija vitamina B12

Telo ga absorbira z zelo zapletenim postopkom: prebavni encimi ob zadostnih količinah želodčne kisline izločijo B12 iz hrane. Vitamin se potem veže s snovjo, ki se imenuje intrinzični faktor (beljakovina, ki jo tvorijo celice želodčne stene), nato potuje v tanko črevo, kjer se absorbira. Premalo želodčne kisline ali intrinzičnega faktorja (oboje nastopi v starosti) lahko povzroči tudi pomanjkanje vitamina. Ker pa ima telo velike zaloge B12, lahko mine več let, preden se pomanjkanje dejansko opazi.

Folna kislina in B12 sta vitamina, ki jih telo ne zmore samo proizvajati in jih je treba vnesti v telo s hrano. Ti so potrebni za normalno tvorbo rdečih krvnih celic (eritrocitov), ​​popravila tkiv in celic in sintezo DNK, genetskega materiala v celicah. B12 je bistvenega pomena za pravilno delovanje živcev in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Kako deluje vitamin B12?

Vitamin B12 je ključen za delitev celic in je posebno pomemben za tvorjenje rdečih krvničk. Vzdržuje varovalni ovoj okoli živcev (mielin), pomaga pri pretvarjanju hrane v energijo in igra ključno vlogo pri tvorjenju DNK in RNK, genskega materiala celic.

 • PREPREČEVALNI UČINKI: srednje velike koncentracije homocisteina v krvi povezujejo s povečanim tveganjem za srčna obolenja. Skupaj s folno kislino pomaga telesu predelati homocistein, in tako zniža tveganje. Vitamin B12 ugodno vpliva na živce, zato lahko pomaga preprečiti številne nevrološke motnje, prav tako pa tudi odrevenelost in mravljinčenje, povezana s sladkorno boleznijo. Lahko deluje tudi pri zdravljenju depresije.
 • DODATNI ZDRAVILNI UČINKI: z raziskavami so ugotovili, da so nizke koncentracije vitamina B12 pogoste pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Ali pomanjkanje vitamina prispeva k bolezni ali je njena posledica, ni jasno. Skrbi pa za dobro delovanje imunskega sistema. Sodeč po nekaterih raziskavah podaljšuje čas med okužbo z virusom HIV in razvojem aidsa. Glede na druge raziskave zadovoljivo uživanje B12 izboljša imunski sistem pri starejših ljudeh. Ker pozitivno učinkuje na živce, lahko omili tinitus (zvonjenje v ušesih). Kot sestavina mielina je pomemben pri zdravljenju multiple skleroze, avtoimunske bolezni osrednjega živčevja.

Pomanjkanje vitamina B12

Znaki pomanjkanja vitamina B12 so med drugim utrujenost, depresija, odrevenelost in mravljinčavost v okončinah, ki jo povzroča propadanje živcev, šibkost mišic, zmedenost in izguba spomina. Pojavita se lahko tudi demenca in perniciozna anemija – obe pa je mogoče pozdraviti brez posledic, če ju odkrijemo dovolj zgodaj.

Pomanjkanje vitamina B12 se pogosto pojavi ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca (veganstvo). Matere morajo biti še posebno previdne med samo nosečnostjo oziroma dojenjem, saj pomanjkanje vitamina B12 pri dojenčkih vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare ter motnje. Pojavijo se lahko tudi neplodnost in spontani splavi.

Pri majhnih otrocih se lahko posledice pomanjkanja pojavijo hitreje, saj so njihove zaloge bistveno manjše ali jih sploh še nimajo.

Koncentracija vitamina B12 v krvi se s starostjo manjša. V skupino z večjim tveganjem sodijo ljudje z razjedo, Crohnovo boleznijo in drugimi prebavnimi boleznimi, pa tudi tisti, ki jemljejo zdravila na recept za napade epilepsije, kronično slabo prebavo in putiko. Tudi pretirano pitje alkohola ovira absorpcijo vitamina B12.

Previsoki odmerki vitamina B12

Odvečna količina vitamina B12 se enostavno izloči z urinom; ni znano, da bi jemanje velikih količin imelo kakršnekoli negativne posledice.

Kdaj je primerno testiranje vitamina B12?

Testiranje vitamina B12 je smiselno opraviti, če ima oseba znake in simptome pomanjkanja, kot so:

 • driska,
 • omotica,
 • utrujenost, mišična oslabelost,
 • izguba apetita,
 • bleda koža,
 • hitro bitje srca, nepravilno bitje srca,
 • zasoplost,
 • mravljinčenje, otrplost,
 • zmedenost in pozabljivost,
 • paranoja.

Znaki in simptomi pomanjkanja B12 in folne kisline so si med seboj podobni.

Prehranski viri vitamina B12

Največje zaloge vitamina B12 so v hrani iz živalskih virov. Med njimi so drobovina, pivski kvas, ostrige, sardine in druge ribe, školjke, jajca, meso in sir.

Rastline same po sebi ne sintetizirajo vitamina B12. Proizvajajo ga bakterije. Lahko ga sicer najdemo v rastlinskih živilih, ki so bila podvržena bakterijski fermentaciji (npr. kislo zelje), a le v sledovih, zato teh živil ne štejemo med vire vitamina B12. Nekaj vitamina B12 vsebujejo tudi določene alge.

Avtor: Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Kadar nam primanjkuje vitamina B12 ali pa se le ta ne absorbira pravilno, imamo perniciozno anemijo. Katere anemije poznamo in zakaj nastanejo pa lahko preverite tudi v posnetku na našem you Tube kanalu. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih vsebin spremljajte kanal #mojLaboratorij.

Viri:

 • Vitamini, minerali in druga prehranska dopolnila/ (prevod Milič K. in drugi). Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
 • Inštitu za nutritistiko dosegljivo tukaj
 • Lab tests online vitamin B12 dosegljivo tukaj

Vas Vitamin B12 zanima še bolj? Potem preberite še: