Pomanjkanje spanja

Vsakemu se zgodi, da čuti po neprespani noči pomanjkanje spanja. V tokratni infografiki pa objavljamo kakšne posledice ima lahko pomanjkanje spanca na naše telo. Prespano noč in intenzivne sanje lahko povezujemo s hormonom, ki uravnava budnost-zaspanost je odličen antioksidant in ima večinoma pozitiven vpliv na naše telo. gre za hormon melatonin, ki naj bi bil povezan tudi z zimsko depresijo in drugimi hormonskimi motnjami.

Ko nam primanjkuje spanca lahko to na dolgi rok pomeni povečanje tveganja za rakava obolenja, predvsem pa se ob pomanjkanju spanja poveča tveganje za kronična obolenja (sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni). Na drugi strani se zmanjša sposobnost pomnenja, postanemo bolj čustveno nestabilni in na koncu še slabše izgledamo.

Kdaj ste pa vi nazadnje čutili pomanjkanje spanja? Poglej vse posledice.

Se najdete v zgornjih simptomih. Morda vam primanjkuje melatonina. Če vam je bila infografika “Pomanjkanje spanja” všeč jo vščekajte. Tako nas motivirate da izdelamo še kakšno 🙂

Zakaj je melatonin pomemben in kaj se dogaja, kadar ga imamo premalo pa lahko preverite tudi v videoposnetku na našem You Tube kanalu. Vabljeni k ogledu!

 
Za več podobnih videoposnetkov pa obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!