V mesecih, ko so temperaturna nihanja bolj izrazita in je prehajanje med toplim in hladnim bolj pogosto, smo bolj dovzetni tudi za razna prehladna obolenja in druge viroze. Ko obiščemo zdravnika nas ta velikokrat napoti v laboratorij, kjer pregledujejo koliko je in v kakšnem razmerju so eritrociti, levkociti in trombociti.

Osnovna krvna slika ali hemogram

Levkociti, bela krvna slika ali bele krvničke spadajo med osnovne krvne slike (hemogram) kamor prištevamo še rdečo krvno sliko (število eritrocitov) ter število trombocitov.

Vsaka izmed skupin celic ima svojo nalogo. Eritrocitev je številčno največ, njihova naloga pa je prenašanje kisika. Trombociti so po velikosti najmanjši in imajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi.

Pri bolezenskih stanjih je določenih celic lahko preveč ali premalo. Ta podatek je zdravniku v pomoč pri postavljanju diagnoze. Obe krvni sliki ter število trombocitov tako v večini primerov odražajo prehodne spremembe, ki potekajo v telesu in le redko kronično stanje. Glede na to, da je pacientovo mnenje o lastnem počutje subjektivno, daje krvna slika bolj objektiven vpogled v dogajanje v telesu.

Bela krvna slika – Levkociti

Levkociti nimajo krvnega barvila (hemoglobina) in jih zato imenujemo bele krvničke. Število levkocitov ter diferencialno krvno sliko merijo hematološki analizatorji, nepravilnosti krvnih celic pa opazujemo pod mikroskopom.

Normalne vrednosti (število celic v litru krvi) za levkocite so 4-10 x 10^9/L. V primeru, da je levkocitov premalo govorimo o levkopeniji oz levkocitozi, kadar je število levkocitov visoko.

O zvišani vrednosti levkocitov oziroma povišanih levkocitih govorimo kadar število preseže 10 x 10^9/L. Zvišane levkocite zaznamo ob večini vnetnih procesov (okužbe z bakterijami, virusne okužbe). Levkocitoza je značilna za angino, vnetje sečil, kot tudi za nekatere kronične bolezni. Povišane levkocite imajo tudi kadilci, zato je potrebno upoštevati tudi ta dejavnik.

Znižane vrednosti levkocitov so manj pogoste in značilne za nekatere bolezni kot so: slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa (povzroča tudi izgorelost), revmatološka obolenja, neželeni učinki zdravil, virusne okužbe (HIV – ena izmed hipotez farmacije, ki išče zdravilo za HIV je kako dvigniti levkocite).

Vrste levkocitov

V primeru, da nam osnovna krvna slika (hemogram) ne pove dovolj, je potrebno narediti diferencialno krvno sliko (DKS), ki pove deleže, med posameznimi celicami levkocitne vrste. Zato se levkociti naprej delijo na granulocite, monocite in limfocite.

Diferencialno krvno sliko podobno kot hemogram opravi aparat, vendar pa kljub izpopolnjevanju, določenih celic ne prepoznajo pravilno in ja zato potreben pregled pod mikroskopom in ročno diferenciranje.

Preden v nadaljevanju članka preberete o različnih vrstah levkocitov, si lahko ogledate tudi videoposnetek na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij, kjer vam na poenostavljen način predstavljamo bele krvne celice in pomembnost le teh. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih vsebin pa vas vanimo tudi, da si ogledate celoten kanal #mojLaboratorij

Levkociti granulocitne vrste

Granulociti so ime dobili zaradi značilnih granulacij, ki se nahajajo v celični tekočini (citoplazmi). Poznamo tri vrste celic granulocitne vrste: Nevtrofilec, eozinofilec in bazofilec.

Nevtrofilcev je v telesu največ. Polovica se jih premika ob stenah žil, druga polovica pa kroži po sredini. Po nekaj urah kroženja po krvi se premaknejo v tkiva, kjer uničujejo in onemogočajo (fagocitirajo) mikrobe (bakterije, glive in viruse), nekatere celice in odpadne snovi. Po tkivih se premikajo podobno kot amebe. Pri stiku z mikrobom se le ta prilepi na njihovo steno. Iz notranjosti nevtrofilca se na prilepljen mikrob izpustijo encimi, ki tujek uničijo.

Referenčne vrednosti: 40-70% vseh levkocitov oz. 1,6-7,5 x 10^9/L

Segmentirani nevtrofilec - levkocit. Poleg so eritrociti.

Segmentirani nevtrofilec – levkocit. Poleg so eritrociti.

Eozinofilcev je v telesu manj od nevtrofilcev, njihova glavna mesta bivanja so koža in sluznice respiratornega ter prebavnega trakta. Tudi eozinofilci prehajajo iz krvi v tkiva, kjer po potrebi fagocitirajo mikrobe. Fagocitirajo lahko tudi imunske komplekse (ta nastane, ko limfocit prepozna tujek v telesu in se z njim zlepi. Nastane imunski kompleks). Glavna vloga eozinofilcev je obramba pred paraziti, ki  vdrejo v tkiva. Sodelujejo tudi pri preobčutljivostni reakciji zgodnjega tipa (Alergiji)

Referenčne vrednosti: 1-6% vseh levkocitov oz 0,04-0,6 x 10^9/L

Eozinofilec levkocit. Poleg so eritrociti.

Eozinofilec levkocit. Poleg so eritrociti.

Bazofilcev je v telesu zelo malo. Po velikosti so manjši od eozinofilcev in nevtrofilcev. Gibljejo se kot amebe. Imajo manjšo fagocitno sposobnost. Zvišane vrednosti bazofilcev zaznamo pri preobčutljivostnih reakcijah (Alergija I in Alergija III – intoleranca na hrano).

Referenčne vrednosti: do 1% vseh levkocitov oz 0,01 x 10^9/L

Bazofilec levkocit. poleg so eritrociti.

Bazofilec levkocit. poleg so eritrociti.

Monociti

Monociti so naslednji predstavniki levkocitov. Njihova glavna naloga je fagocitoza. Monociti so močno vpleteni tudi v imunski komplementarni sistem. Ko požrejo tujek, jih naše telo prepozna kot antigen. V njihovi membrani nastaja tudi interferon.

Referenčne vrednosti: 2-10% vseh levkocitov oz 0,8-1 x 10^9/L

Monocit levkocit. Poleg so eritrociti.

Monocit levkocit. Poleg so eritrociti.

Levkociti – limfociti

V zadnjo skupino, ki jo po številčnosti lahko enačimo z celicami granulocitne vrste pa prištevamo celice limfatične vrste – najbolj poznani limfocit ter plazmatka (teh v krvi zdravih ljudi ne najdemo).

Limfocite v krvi najdemo kratek čas. Od tam prehajajo v tkiva in se po nekaj urah spet vračajo v cirkulacijo. Recirkulira približno 2/3 limfocitov. To so limfociti z dolgo življenjsko dobo. Nekateri živijo celo več let,  izhajajo pa iz kostnega mozga ali timusa. Limfociti, ki nastajajo v bezgavkah, običajno živijo kratek čas, okoli 30 dni. Limfociti se gibajo spontano. Na svoji površini imajo antigene, po katerih jih med seboj ločimo. Glede na vsebnost površinskih antigenov jih razdelimo na:

  • limfociti T, okrog 80 % vseh limfocitov,
  • limfociti B, 15–20 %,
  • limfociti 0, ki jih je v krvi zelo malo.

Referenčne vrednosti: 20-50% vseh levkocitov oz 0,8-5 x 10^9/L

Limfocit levkocit. Poleg so eritrociti.

Limfocit levkocit. Poleg so eritrociti.

Zakaj so levkociti povečani

Običajno najdemo povečano število levkocitov v krvi v primeru okužb z mikrobi, kamor spadajo prehladna obolenja, angine, gripe, kot tudi v primeru anemij in drugih kroničnih obolenj. Včasih so levkociti v urinu posledica bakterijske okužbe sečil, zato se levkocite določa tudi v urinu. V večini primerov gre za limfocite.

In kako doseči dobro krvno sliko?

Če želite imeti dobro krvno sliko, lahko sami največ naredimo s pravilno prehrano. Mešana, uravnotežena prehrana, naj bi človeku zagotovila vse esencialne snovi in posledično težav s krvjo naj ne bi imeli. Kljub temu pri ženskah v rodni dobi pride do prehodnih anemij, ki nastanejo kot posledica pomanjkanja železa (ki se sicer shranjuje v eritrocitih). Posledično je tudi rdeča krvna slika, ki je tokrat nismo opisovali, lahko slabša, zato zdravnik predpiše dodatke.

Osnovna krvna slika (hemogram) tako spada med prve diagnostične preiskave, ki jih naroči zdravnik, v primeru, da pacient opiše simptome slabšega počutja. Pri ljudeh, ki se prehranjujejo vegansko, vegetarijansko ali kako drugače in se kljub temu dobro počutijo in lahko večji fizični napor opravijo brez večjih težav, pa preventivni hemogram ni smiseln, saj bodo vrednosti v večini primerov normalne.

Avtor: Aleš Koščak

Viri:

Vas levkociti zanimajo še bolj podrobno? Preberite še: