Čeprav sta Slabost in bruhanje nadvse nadležna in neprijetna, sta povsem naraven odziv na uživanje škodljive hrane ali bolezen. V nekaterih primerih pa se lahko pojavita tudi v okoliščinah, ko zdravje ni ogroženo.

Kaj sta slabost in bruhanje?

Slabost je opredeljena kot neugoden občutek telesne nemoči, ki ga ponavadi spremljajo potenje, drgetanje ali povečano slinjenje. Včasih se občutek slabosti stopnjuje do bruhanja. V tem primeru se sprostijo želodčne mišice, normalno ritmično krčenje mišic, ki sicer potiska hrano skozi potisne vsebino nazaj v želodec. Ta se skrči in potisne vsebino navzgor skozi požiralnik. Bruhanje je pomemben mehanizem, s katerim se telo brani pred zaužitimi škodljivimi snovmi. Po bruhanju občutek slabosti večinoma popusti.

Kaj povzroča slabost in bruhanje?

Povzroči ju lahko pokvarjena hrana, ki vsebuje škodljive bakterije. Slabost in bruhanje sta lahko stranska učinka nekaterih zdravil, kot so na primer kemoterapevtiki, ki se uporabljajo za zdravljenje rakavih bolezni. Slabost in bruhanje lahko povzročijo tudi prenajedanje, pitje prevelikih količin alkoholnih pijač ali uživanje mastne hrane. Sprožijo ju lahko tudi močne vonjave (dim, parfum, vonj po določeni hrani), stres, občutki tesnobe ter morska bolezen ali potovalna slabost oz. kinetoza. Pojavita se lahko tudi pri žolčnih kamnih in raznih virusnih okužbah.

Slabost in bruhanje se lahko pojavita tudi kot simptoma preobčutljivosti na hrano (nutritivna intoleranca ali zapoznele skrite alergije na hrano).

Vzrok za slabost in bruhanje pa je lahko tudi motnja v delovanju živčevja želodca, ki začne pošiljati opozorilne znake, čeprav telo ni v nevarnosti. To se lahko zgodi v času nosečnosti, ko ima ženska v krvi visoko raven določenih hormonov, in je verjetno vzrok za jutranjo slabost. Povišana raven določenih hormonov je morda tudi vzrok, da je slabost eden od znakov predmenstrualnega sindroma (PMS), ki ga lahko uvrščamo med predstavnike hormonskega neravnovesja.

Najpogosteje slabost in bruhanje izzvenita sama od sebe. V določenih primerih pa sta odraz resnih težav npr. srčnega infarkta, pretresa ali poškodbe možganov, bulimije, encefalitisa, meningitisa, bolezni jeter ali ledvic, črevesne zapore, vnetje slepiča ali možganskega tumorja.

Kako si lahko pomagamo sami?

Če vas zaradi slabosti sili na bruhanje, tega skoraj ni mogoče preprečiti. Lahko je celo koristno, pri zastrupitvi s hrano se škodljiva hrana z bruhanjem odstrani iz telesa. Če slabost vztraja dalj časa oz. je posledica nosečnosti, potovalne slabosti, stresa, nekaterih zdravil ali močnih vonjav, pa si lahko pomagate z naravnimi pripravki.

Med najprimernejše sodi ingver, ki ga lahko jemljete v obliki kapsul ali čaja. Tudi olje poprove mete ali čaj ublažita krče v prebavilih, zato je rastlina primerna za zdravljenje slabosti s krčevitimi bolečinami v trebuhu. Če ingver ali poprova meta ne pomagata (in slabost ni povezana z nosečnostjo), lahko poskusite še s kamiličnim čajem, ki uravnovesi izločanje prebavnih sokov ter umiri želodec in jetra.

Po bruhanju je pomembno, da nadomestite izgubljeno tekočino. Pijte veliko tekočine (najprimernejši so voda, sadni sokovi in druge pijače, ki ne vsebujejo kofeina).

Ustrezna higiena pri pripravi hrane prepreči zastrupitev s hrano zaradi umazanih rok, saj se s hrano ali pijačo lahko prenašajo fekalne okužbe. Z rednim umivanjem rok se izognemo tudi številnim drugim črevesnim virusnim okužbam.

Slabost in bruhanje sta simptoma bolezni in ne bolezen, ki bi jo bilo potrebno diagnosticirati. Če slabost traja več kot teden dni ali pa obstaja možnost, da ste noseči, se posvetujte z zdravnikom, ki bo ugotovil vzrok slabosti. Morda pa je slabost tudi posledica intolerance na hrano, katero hitro in enostavno preverite tudi v našem laboratoriju (več o testiranju intolerance na hrano)

Avtor:

Petra Okoren, dipl.inž.lab.biomed.

Viri:

  • Vitamini, minerali in druga prehranska dopolnila/ (prevod Milič K. in drugi). Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Enciklopedija sodobne medicine/ (prevod Hribernik M. in drugi). Izola: Meander, 2007.
  • Driska kot posledica intolerance na hrano