Menopavza

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov in najpogosteje ni znanstveno dokazana vsaj do enega leta po prenehanju menstruacije. V povprečju pa ženske izgubijo menstruacijo pri 52 letih.

Čas pred menopavzo, to je 12 mesecev pred izgubo ciklusa, se imenuje perimenopavza, med katero mnogo žensk podoživlja razne težave v menopavzi, kot so vročinski vali, nespečnost, izguba las, itd. Pojav perimenopavze je povzročen s strani sprememb v nivojih določenih hormonov, ki regulirajo mesečni ciklus. Težave v menopavzi so tako posledica hormonskega neravnovesja. Ko telo preneha producirati estrogen, povzroči povečano produkcijo folikle stimulirajočega hormona (FSH), ki običajno regulira razvoj ženskih jajčec. Ravno zato nam test FSH omogoča določitev ali je ženska v perimenopavzi.

FSH ali folikle stimulirajoči hormon uravnava razvoj, rast, pubertetno zrelost ter reproduktivne procese telesa. Hormon se sintetizira in izloča v majhni žlezi – hipofizi, ki leži tik pod bazo možganov. FSH spodbudi nastanek foliklov, majhnih mešičkov, ki vsebujejo jajčno celico. Hkrati z razvojem foliklov pa le-ti začno izločati tudi estrogen, ki pripravljajo sluznico maternice za sprejem oplojenega jajčeca. Naraščanje estrogenov v krvi zavre nadaljnjo izločanje FSH, kar povzroči zastoj in propad vseh foliklov razen enega, ki mu rečemo dominantni folikel. Ko telo preneha producirati estrogen, povzroči povečano produkcijo FSH, te pa nakazujejo na pojav menopavze.

Namen diagnostičnega testiranja je odkrivanje presežka količine FSH v urinu kot pomoč za zgodnje odkritje menopavze. To prispeva k uspešnemu ‘soočenju’ perimenopavze – obdobje parih mesecev tik pred nastopom menopavze. Test vsebuje kombinacijo protiteles (monoklonska FSH protitelesa) za selektivno odkritje povišanih vrednosti FSH.

Simptomi menopavze:

  • depresija,
  • razdražljivost,
  • anksioznost,
  • zmanjšan libido,
  • nespečnost,
  • bolečina v kosteh in sklepih,
  • vročinski vali, itd.

Če ženska ve, da je v zgodnji fazi menopavza oz. perimenopavzi, lahko učinkovito poskrbi za svoje zdravje in počutje. Doživljanje menopavze poteka individualno tako kot zdravljenje posledičnih simptomov. Dolgoročne posledice simptomov lahko privedejo do hormonskega neravnovesja in s tem bolezni kot so osteoporoza ter bolezni srca in ožilja. S preventivnim diagnosticiranjem lahko oblažimo simptome. Ženske v menopavzi lahko s prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, olajšajo ali povsem odpravijo neugodne fiziološke spremljevalne že omenjene znake menopavze.

Aleš Koščak

Priporočamo v branje tudi