Ledvice so eden najpomembnejših očiščevalnih organov v telesu, saj imajo osrednjo vlogo pri izločanju vode, soli in presnovkov, ki dnevno nastajajo pri razgradnji snovi v telesu. Poleg tega uravnavajo krvni tlak, presnovo kosti ter izločajo hormon eritropoetin, ki je potreben za tvorbo rdečih krvničk v kostnem mozgu.

Kadar ledvice počasi pešajo, lahko potencialno govorimo o kronični ledvični bolezni, ki se večinoma odkrije po naključju ali ko je že v napredovalni fazi.

Ledvice in bolezni

Med zdravim odraslim prebivalstvom naj bi bilo kar do 10% odstotkov ljudi, ki že imajo t.i. mikroalbuminurijo – majhno, a že nenormalno izločanje beljakovin v urin. To pomeni, da ima lahko znake potencialne kronične bolezni ledvic kar 100.000 prebivalcev Slovenije. Težava pa je v tem, da bolezen poteka tiho in neopazno, brez očitnih znakov in bolečin, zato večina ljudi sploh ne ve, da je z njihovimi ledvicami kaj narobe. Delovanje ledvic lahko ocenjujemo tudi z merjenjem sečnine, kreatinina v krvi in glukoze v krvi (osnovni ledvični test).

Proteini v urinu

Zdrav odrasel človek izloči z urinom do 150 mg proteinov na dan. Pri okvari oz. poškodbi glomerulov ledvic (klobčiči ledvičnih kapilarnih zank) pride do prepuščanja teh krvnih proteinov v urin – albuminurija. Kadar se z urinom izloči več kot 150 mg proteinov/dan, govorimo o proteinuriji. Albumini so krvni proteini, ki zaradi velikosti in električnega naboja težko prehajajo preko stene zdravih glomerulov v urin. Pri zdravih ljudeh je albumin prisoten v urinu v koncentracijah 10 -15 mg/l. Z izrazom mikroalbuminurija pa označujemo rahlo povišano koncentracijo albumina v urinu (nad 20 mg/l), ki je zgodnji pokazatelj blažje okvare glomerulov ledvic (nefropatije).

Celotna populacija, ki ima simptome nepravilnega delovanje ledvic s poudarkom pri ljudeh s kroničnimi obolenji, kot sta sladkorna bolezen in visok krvni pritisk. Večinoma se bolezni ledvic pojavijo pri ljudeh s prekomerno težo, pri kadilcih ter osebah, ki imajo v družini dedno ledvično bolezen. Tudi faktor starosti ni zanemarljiv: verjetnost okvare ledvic se pri ljudeh starejši od 60 let poveča.

Simptomi bolezni ledvic

 • otekle noge in stopala,
 • majhen curek ali nič urina,
 • žeja, suha usta,
 • slabost, bruhanje,
 • povišan srčni utrip,
 • omotičnost,
 • pomanjkanje apetita,
 • zmedenost,
 • anksioznost,
 • utrujenost, zaspanost,
 • bolečine v hrbtu, pod rebri in nad pasom.

Zmerno povečana vrednost mikroalbumina v urinu nakazuje na možnost pojava zgodnje faze razvoja bolezni ledvic. Zelo visoke vrednosti pa so znak, da je bolezen ledvic prisotna v hujši obliki.

Testiranje se priporočamo celotni populaciji, ki ima simptome ogroženosti za nepravilno delovanje ledvic, še posebej starejšim od 60 let, sladkornim bolnikom, ljudem z zvišanim krvnim tlakom, kadilcem ali posameznikom, ki imajo v družini dedno ledvično bolezen. Nekateri ljudje imajo večje tveganje za razvoj te bolezni, zato bi morali redno, vsaj enkrat letno, opraviti preiskave seča in krvi, s katerimi ugotovimo morebitno okvaro ledvic.

Ob pravočasni potrditvi diagnoze okvare ledvice lahko z vsemi ustreznimi ukrepi uspešno upočasnimo slabšanje ledvičnega delovanja in zmanjšamo možnost zapletov ledvične bolezni.

Aleš Koščak

V videoposnetku na našem You Tube kanalu preverite kako vnetje mehurja in ledvic prepoznate sami in kako ga prepoznamo v laboratoriju ter kako si lahko težave ublažimo sami. Vabljeni k ogledu!

Za več podobnih videoposnetkov obiščite naš You Tube kanal #mojLaboratorij!

Vas ledvice zanimajo bolj podrobno? Preberite še