Ledvični test

Odkrivanje povišanih vrednosti posameznih parametrov lahko prepreči nastanek kroničnih bolezni ledvic. V laboratoriju zato preučujemo naslednje parametre: Krvni sladkor, Sečnina, Kreatinin in maščobe iz krvi.

Ledvice so parni organ fižolaste oblike, ki ležijo za potrebušnico ob hrbtenici. Obdane so z dvema slojema maščevja, ki ščitita organ pred mehaničnimi vplivi. Desna ledvica je tik pod jetri, leva pa pod trebušno prepono ob vranici. Ledvice iz telesa odstranjujejo škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin (sečnina in kreatinin), in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se 1,5 do 2 litra seča in z njim škodljivi presnovki.

 

“Ledvice dnevno prečistijo 180 litrov krvi, zato je dobro, da skrbimo za njihovo zdravje.”

Splošno

O testiranju

Preiskava krvi, s katero ocenimo, kako dobro se kri filtrira ali očisti v ledvicah, je koncentracija kreatinina. Kreatinin je snov, ki stalno nastaja pri presnovi mišic, in jo je v krvi zelo enostavno določiti. Čim nižja je ocenjena glomerulna filtracija ali čim višja je koncentracija kreatinina v krvi, tem slabše je ledvično delovanje.

Sečnina je glavni metabolični produkt dušikovih snovi v človeškem organizmu. Nastaja v jetrih kot produkt presnove aminokislin. V manjših količinah nastaja tudi v telesu.

Ker sečnina z lahkoto prehaja skozi vse celične membrane, jo najdemo v vseh telesnih tekočinah v praktično enakih koncentracijah. Izjema je le urin saj jo je tam znatno več.

Povišano koncentracijo sečnine v serumu ali plazmi imenujemo hiperuremija ali uremija. Do nje pride najpogosteje zaradi okvare ledvic, zato je merjenje serumske koncentracije sečnine najbolj razširjen test za ugotavljanje ledvičnih bolezni.

Sečnina in kreatinin

pokažeta na zdravje ledvic

oGF

ocena glomerulne filtracije

Osnovni

ledvični test

 • Ledvice vsak dan prečistijo 180L krvi
 • Povišane vrednosti mikroalbuminov so prvi znak okvare ledvic
 • Okvaro ledvic zaznamo pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom
 • V paketu prejmete analizo sečnine in kreatinina ter oGF
 • Odvzem na tešče, izvid naslednji dan

 

Osnovni ledvični test

Simptomi za testiranje

 • Otekle noge in stopala
 • majhen curek ali nič urina
 • pekoče ali boleče uriniranje
 • spremenjena barva urina
 • bolečine v hrbtu, pod rebri
 • omotičnost
 • pomanjkanje apetita
 • apatičnost
 • splošno slabo počutje
 • zmedenost

Naročite se na ledvični test

Z enostavno laboratorijsko preiskavo lahko odkrijete zdravje in delovanje ledvic ter oceno glomerulne filtracije.

Napotki za odvzem

Pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali terapevtom. V primeru dvoma nas pokličite na 059-162-018 ali 070-766-322. Odvzem opravljamo na tešče, saj je takrat kri najbolj čista in posledično vzorec najbolj reprezentativen. Po sladkem obroku zjutraj bi se lahko nivo krvnega sladkorja (glukoze) dvignil. Na odvzem pridete do 10.00 ure zjutraj. Vabimo pa vas da si preberete tudi najpogostejša vprašanja in odgovore.

Želite izvedeti še več? Preberite tudi članke povezane z jetri

Jetrni testi

Jetrni testi

Jetrni testi obsegajo preiskave jetrnih encimov in holesterolov, ki jih je smiselno opraviti vsake toliko časa. S tem preverimo zdravje naših jetr, ustreznost prehrane in splošno stanje organizma....

read more
Levkociti

Levkociti

V mesecih, ko so temperaturna nihanja bolj izrazita in je prehajanje med toplim in hladnim bolj pogosto, smo bolj dovzetni tudi za razna prehladna obolenja in druge viroze. Ko obiščemo zdravnika nas...

read more
Jetrni encimi

Jetrni encimi

Jetra predstavljajo našo največjo žlezo in hkrati naš največji organ. Ker sodelujejo pri prebavi so odlično prekrvavljena. Jetrni encimi, ki nastajajo v jetrih, omogočajo sintezo beljakovin na bolj...

read more
Jetra

Jetra

JETRA Jetra predstavljajo našo največjo in najbolj pomembno žlezo. V jetrih se odvija dobršen del prebave, saj se s pomočjo jetrnih encimov sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za...

read more