Sl – kortizol

Podatki o preiskavi

Ime preiskave: Sl – kortizol

Laboratorij: diagnostični laboratorij Medicare PLUS d.o.o.

Vzorec: slina

Namen in področje uporabe: koncentracijo kortizola v slini merimo kvantitativno in vitro z encimsko imunološkim testom (kompetitivna ELISA). Kortizol je hormon iz skupine imenovane glukokortikoidi, ki ga proizvaja nadledvična žleza kot del dnevnega hormonskega cikla. Je ključen hormon pri odzivu telesa na stres, tako na psihološkem kot čustvenem področju.

Kortizol je smiselno opraviti v primeru suma na sindrom izgorelostiCushingov sindromAddisonovo bolezen. Povišan kortizol na dolgi rok predstavlja povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka. S pomočjo njegove vrednosti lahko tudi ocenimo delovanje nadledvične žleze.

Način odvzema: priporočeni časi vzorčenja sline so ob 8:00, 12:00, 16:00, 22:00 in 24:00. Gre za možno več-kratno vzorčenje, kar pomeni, da lahko uporabite od 1 do 5 ampul. Običajno se skupaj s kortizolom določa tudi vrednost DHEA. V tem primeru dodatne ampule ne potrebujete.

Interference:

  • Vsaj 30 min pred vzorčenjem sline ne zaužijte kakršnekoli hrane in pijače ter se izognite kajenju, žvečenju, umivanju, nitkanju zob in večji telesni aktivnosti ter jemanju zdravil.
  • Pred samim vzorčenjem lahko spijete kozarec vode, vendar počakajte vsaj 5 min, preden oddate vzorec sline.
  • V primeru poškodb in obolenj dlesni vzorčenje ni priporočljivo zaradi možnosti kontaminacije vzorca s krvjo.

 

Vsebnik: 5 mL ampula

Minimalna količina: približno 1/3 ampule oz. 2 mL sline

Čas izvedbe: 5 – 7 delovnih dni

Enote: nmol/L

Informacije: E: laboratorij@medicareplus.si ali T: 070 766 322.

Pacienti lahko več informacij o testiranju kortizola iz sline dobite tukaj.