Vas kaj zanima?
Nahajate se na FAQ sekciji, kjer si preberite že objavljene odgovore, ali pa postavite novo vprašanje s pomočjo obrazca na desni.
FAQ povezana z intoleranco na hrano:
Kako poteka testiranje za nutritivno intoleranco
V primeru, da želite vzorčenje opraviti sami je postopek sledeč: Naročilo lahko oddate na spletni strani za naročilo kompleta za samovzorčenje. Nato običajno naslednji dan prejmete paket z navodili. Vzorčite po navodilih. Ko prejmemo vzorce, bomo v roku 3 dni opravili analizo. Ob zaključeni preiskavi pošljemo izvid.
2. možnost je, da se zglasite v laboratoriju Medicare plus (kje je to) kjer bomo opravili odvzem. Odvzem lahko opravimo iz venske ali kapilarne krvi. Na odvzem pridete kadarkoli v delovnem času laboratorija (delavniki med 8. in 16. uro). Ni potrebno biti tešč. Zaradi lažje organizacije dela vas prosimo da vaš prihod najavite na 059-162-018 ali 070-766-322.
Na kaj moram paziti pri vzorčenju intoleranco na hrano?
Pazite, da pred testiranjem ne spreminjate prehranjevalnih navad in uvajate diete in da redno uživate čim več živil iz seznama živil oziroma paketa, ki ste si ga izbrali. (za vse analize kliknite tu). Le na ta način lahko izmerimo specifična IgG4 protitelesa, značilna za ta tip analize.
Ali sem alergičen na neko živilo?
Vedno se pred testiranjem posvetujte tudi z zdravnikom. Ta bo v primeru suma na prave alergije (tipa I) naročil testiranje pri alergologu, ki se diagnostike lahko loti na več načinov. Prvi način so kožni vbodni testi ali pa merjenje specifičnih IgE-jev. Včasih so ti testi negativni, zato se odločimo, da raziskujemo dalje. Nutritivna intoleranca oziroma preobčutljivost zaznava alergije tipa III, ki lahko pojasnijo določene simptome, zaradi katerih ima pacient težave. Več o razlikovanju med alergijami in preobčutljivostjo najdete na tem naslovu.
Ali je testiranje primerno za mojega otroka?
Pred testiranjem o mnenju povprašajte tudi osebnega pediatra. Potem, ko ste izključili možnosti običajnih alergij (tipa I – kot npr mleko, jajca, oreščki) lahko opravite tudi testiranje za alergije tipa III – preobčutljivost. Vendar pa naj bo starost otroka vsaj 18 mesecev, saj se pred to starostjo imunski sistem šele razvija, v otrokovem krvnem obtoku pa krožijo še mamina protitelesa.
Katera živila so v posameznem panelu?
SEZNAM ŽIVIL 20+ ALERGENOV
Mlečne beljakovine, kokošje celo jajce, gluten, pšenica, koruza, riž, soja, pekovski kvas, svinjina, goveje meso, ribe mix, raki mix, paradižnik, krompir, jabolko, banana, kivi, kava, kakav, oreški mix.
SEZNAM ŽIVIL 24 ALERGENOV
Jabolko, banana, korenček, krompir, kazein, kivi, česen, breskev, rž, zelena, gorčica, soja, paradižnik, pšenica, jajce mix, ribe mix, meso mix, zelenjava mix, žita mix, žita mix 2, začimbe mix, mleko mix, oreščki mix, sadje mix.
SEZNAM ŽIVIL 88 ALERGENOV
Ananas, janež, jabolko, marelica, pekovski kvas, banana, bazilika, hruška, cvetača, brokoli, ajda, Camembert sir, indijski orešček, koper, pira, grah, jagoda, arašidi, postrv, Gouda sir, pomelo, zeleni fižol, kumara, oves, lešnik, slanik, malina, proso, piščanec, polenovka, kamilični čaj, korenje, krompir, kazein, višnje, kivi, česen, repa, kokos, solata, morski rakci, mleko, kumina, losos, jagenjček, por, leča, lovorjev list, koruza, skuša, mandlji, mango, muškatni orešček, pomaranča, paprika, peteršilj, meta, breskev, sliva, šampinjoni, redkvica, riž, govedina, rž, brstični ohrovt, ovčje mleko, črni poper, svinjina, zelena, gorčica, soja, šparglji, špinača, rumenoplavuti tun, timijan, paradižnik, grozdje, puran, vanilija, kokošje jajce, oreh, beli fižol, pšenica, kozje mleko, cimet, limona, bučke, čebula.
SEZNAM ŽIVIL 184 ALERGENOV
Meso: Divji prašič, Govedina, Jagnjetina, Piščanec, Puran, Račje meso, Srnjad, Svinjina, Teletina – kuhana, Zajčje meso
Morska hrana: Trska (Th. chalcogramma), Sled, Jastog, Kozice, Krap, Losos, Modra klapavica, Morski list, Ostriž, Romb, Rumenoplavuti tun, Sardele, Skuša, Šarenka, Ščuka, Trska (Gadusmorhua)
Sadje: Ananas, Avokado, Banana, Borovnica, Breskev, Brusnica (Vacciniumvitisi.), Češnje, Datelj, Fige, Grenivke, Grozdje, Hruška, Jabolko, Jagoda, Kivi, Kosmulja, Limona,Brusnica, Maline, Mandarina, Mango, Marelica, Nektarina, Papaja, Pomaranča, Pomelo, Rdeči ribez, Robide, Sladka melona, Slive
Zelenjava: Amarant – Ščir, Artičoke, Beli fižol, Beluši, Blitva, Bob, Brstični ohrovt, Buče, Bučke, Cvetača, Čebula, Česen, Čičerika, Drobnjak, Endivija, Grah, Hren, Jajčevec, Janež, Kitajsko zelje, Koleraba, Koromač, Korenje, Kreša, Krompir, Kumare, Leča, Motovilec, Ohrovt, Paprika, Paradižnik, Pesa, Peteršilj, Por, Redkvica, Regrat, Rukola, Solata, Špinača, Švedska repa, Zelena, Zelene olive, Brokoli, Stročji fižol, Zelje
Žita: Ajda, Divji riž, Gluten, Ječmen, Kamut pšenica, Koruza (sladka, vložena), Koruza (moka), Oves, Pira, Proso, Pšenica, Riž, Rž, Sezam, Soja
Mlečni izdelki/Jajčni izdelki: Alfa-laktalbumin, Beta-laktoglobulin, Kazein, Kokošje jajce, Kozje mleko, Kravje mleko – surovo, Ovčje mleko, Sir Camembert, Sir Gouda
Zelišča in začimbe: Pekoča paprika, Cikorija, Cimet, Curry, Gorčica, Gumi iz zrn rožičevca, Hmelj, Ingver, Kardamom, Konoplja, Koper, Kumina, Kurkuma, Lovorjev list, Majoram, Muškatni orešček, Nageljnove žbice, Origano, Poper – črn, Poprova meta, Rožiči, Rožmarin, Koriander, Bazilika, Vanilija, Timijan, Laneno seme, Beli volčji bob, Žajbelj, Kajenski poper
Oreščki: Ameriški oreh, Arašid, Brazilski orešček, Indijski orešček, Kokos, Kostanj, Lešnik, Oreh, Mandlji, Pinjole,Sončnično seme
Razno: Parazit (Ascarissuum), Aspartam – sladilo, Gliva (Candidaalbicans), Cvetni prah, Črni čaj, Glutamat, Guar gumi, Kakav, Kamilice, Kava, Lipov čaj, Pekovski kvas, Pivski kvas, Ječmenov slad, Šampinjon, Zeleni čaj, Lisičke, Kvinoja
vji prašič, Govedina, Jagnjetina, Piščanec, Puran, Račje meso, Srnjad, Svinjina, Teletina – kuhana, Zajčje meso
Morska hrana: Trska (Th. chalcogramma), Sled, Jastog, Kozice, Krap, Losos, Modra klapavica, Morski list, Ostriž, Romb, Rumenoplavuti tun, Sardele, Skuša, Šarenka, Ščuka, Trska (Gadusmorhua)
Sadje: Ananas, Avokado, Banana, Borovnica, Breskev, Brusnica (Vacciniumvitisi.), Češnje, Datelj, Fige, Grenivke, Grozdje, Hruška, Jabolko, Jagoda, Kivi, Kosmulja, Limona,Brusnica, Maline, Mandarina, Mango, Marelica, Nektarina, Papaja, Pomaranča, Pomelo, Rdeči ribez, Robide, Sladka melona, Slive
Zelenjava: Amarant – Ščir, Artičoke, Beli fižol, Beluši, Blitva, Bob, Brstični ohrovt, Buče, Bučke, Cvetača, Čebula, Česen, Čičerika, Drobnjak, Endivija, Grah, Hren, Jajčevec, Janež, Kitajsko zelje, Koleraba, Koromač, Korenje, Kreša, Krompir, Kumare, Leča, Motovilec, Ohrovt, Paprika, Paradižnik, Pesa, Peteršilj, Por, Redkvica, Regrat, Rukola, Solata, Špinača, Švedska repa, Zelena, Zelene olive, Brokoli, Stročji fižol, Zelje
Žita: Ajda, Divji riž, Gluten, Ječmen, Kamut pšenica, Koruza (sladka, vložena), Koruza (moka), Oves, Pira, Proso, Pšenica, Riž, Rž, Sezam, Soja
Mlečni izdelki/Jajčni izdelki: Alfa-laktalbumin, Beta-laktoglobulin, Kazein, Kokošje jajce, Kozje mleko, Kravje mleko – surovo, Ovčje mleko, Sir Camembert, Sir Gouda
Zelišča in začimbe: Pekoča paprika, Cikorija, Cimet, Curry, Gorčica, Gumi iz zrn rožičevca, Hmelj, Ingver, Kardamom, Konoplja, Koper, Kumina, Kurkuma, Lovorjev list, Majoram, Muškatni orešček, Nageljnove žbice, Origano, Poper – črn, Poprova meta, Rožiči, Rožmarin, Koriander, Bazilika, Vanilija, Timijan, Laneno seme, Beli volčji bob, Žajbelj, Kajenski poper
Oreščki: Ameriški oreh, Arašid, Brazilski orešček, Indijski orešček, Kokos, Kostanj, Lešnik, Oreh, Mandlji, Pinjole,Sončnično seme
Razno: Parazit (Ascarissuum), Aspartam – sladilo, Gliva (Candidaalbicans), Cvetni prah, Črni čaj, Glutamat, Guar gumi, Kakav, Kamilice, Kava, Lipov čaj, Pekovski kvas, Pivski kvas, Ječmenov slad, Šampinjon, Zeleni čaj, Lisičke, Kvinoja
Imam težave z vzorčenjem krvi. Kaj lahko storim?
Pred vzorčenjem roke razkužimo in opremo pod toplo vodo. Vbodno mesto razkužimo s priloženim alkoholnim robčkom. Nato vbodemo prst in prikazala se bo kapljica krvi. Še naprej se držimo za vbodno mesto, saj bomo le tako stimulirali pretok krvi. Ko se nabere velika kaplja nanjo prislonimo vzorčevalno ampulo in počakamo, da kri steče vanjo. Kri bolj teče, če smo sproščeni, če roke niso mrzle, če visijo ob telesu in če pred vbodom prst pomasiramo. V primeru težav (da ste že porabili lanceto in se je vbodno mesto že zacelilo, ali pa se je kapilarka zamašila) nas pokličite in poslali vam bomo nov komplet za vzorčenje ali pa vas bomo povabili k odvzemu v naš laboratorij.