Vzorčenje kapilarne krvi

Pred vzorčenjem kapilarne krvi najprej preberite navodila, da pri vzorčenju ne bo prišlo do napak, saj to lahko vpliva na kakovost laboratorijskih meritev. Najbolj optimalen čas vzorčenja krvi je zjutraj na tešče ali tik pred obrokom. Postopek za odvzem kapilarne krvi:

 • 1. Pripravite set za vzorčenje krvi in vzorčevalno serumsko epruveto postavite na ravno površino. Če vam je lažje prosite nekoga, ki vam bo pomagal pri vzorčenju krvi.

set_vzorčenje_kapilarne_krvi

Set za vzorčenje kapilarne krvi

Vsaj 30 sekund pustite roko viseti ob telesu, da se bo povečal krvni pretok. Nato masirajte prst, iz katerega boste vzorčili kri (sredinec ali prstanec). Potiskajte pretok krvi od dlani proti konici prsta. Ogrevanje lahko do 7-krat poveča pretok krvi v tem predelu. To lahko storite tudi pod toplo vodo.

Vedno moramo vbosti v sredino površine blazinice prsta, ker je tu tkivo dvakrat debelejše kot na konici prsta ali ob strani. Izogibamo se vboda v mezinec. Vbodno mesto ne sme biti oteklo ali poškodovano.

 • 2.  Prst posušite (v primeru, da ste ga ogrevali pod toplo vodo) in razkužite s priloženo alkoholno blazinico.
 • 3. Odstranite rumeni zatič (zavrtite in potegnite) na sterilni lanceti in močno potisnite v prst. Lanceto morate na površino prsta postaviti navpično, da tako zagotovite zadostno količino krvi.

odsraite_rumeni_zatič

Odstranite rumeni zatič

 • 4. Iglo sprostite s pritiskom na rumeni gumb.

sprostite_iglo_s_pritiskom

Iglo sprosti s pritiskom na rumeni gumb

 • 5. Po vbodu prvo kapljico krvi odstranite s koščkom sterilne gaze, ker vsebuje preveč tkivne tekočine.
 • 6. Ko odstranite prvo kapljico krvi, se druga kapljica zlije po površini kože. S konico kapilarne cevke se dotaknite te kapljice in kri sama od sebe steče v epruveto po načelu kapilarnega vleka.

pobirajte_kapilarno _kri_s_pomočjo_cevke

Pobirajte kri s pomočjo kapilarne cevke

 • 7. Iztok krvi lahko pospešite, če vbodno mesto obrnete navzdol in nežno pritisnete na površino prsta okrog vbodnega mesta. Pazite, da prsta ne pritiskate premočno.
 • 8.  Izogibajte se pobiranja krvi s površine kože. Kapljice morajo prosto teči v kapilarno cevko in naprej v epruveto.

Če se kapljica ustavi ob steni kapilare, rahlo potolcite z epruveto po trdi površini, da zdrsne v epruveto.

 • 9.  V primeru, da ne uspete s kapilarno cevko pobrati dovolj krvi, lahko pokrovček odstranite in vzorčite neposredno v epruveto.

v_primeru_težav_vzorči_v_kapilaro

V primeru težav vzorči neposredno v epruveto

 • 10. Epruveto s krvjo napolnite do oznake (200 µL). V epruveti se nahaja antikoagulant, ki preprečuje strjevanje krvi zato je pomembno, da vzorčite do oznake. Le tako zagotovimo pravilno razmerje med krvjo in antikoagulantom.

napolnite_epruveto_do_oznake

Napolnite epruveto do oznake

 • 11. Odstranite pokrovček s kapilarno cevko in serumsko epruveto zaprite s pokrovčkom, ki je na spodnjem delu epruvete.
 • 12. Pokrovček s kapilarno cevko lahko zavržete.
 • 13. Kri, odvzeto v epruveto z antikoagulantom, moramo takoj po odvzemu dobro premešati tako, da epruveto 8 – 10 krat obrnemo na glavo. Nato jo še potresemo, kakor da bi zbijali termometer, in s tem odstranimo ostanke krvi pod zamaškom.

Ni šlo? Pokličite nas na 059-162-018 ali 070-766-322 ali pa pridite na odvzem krvi v laboratorij na Dolgem mostu v Ljubljani (kje je to?)