Test celiakije

15,00 

Testiranje celiakije iz kapilarne ali venske krvi

  • vzorčite lahko tudi doma
  • pošiljanje vzorca po pošti
  • določanje vrednosti encima tTg
  • laboratorijski izvid v 2 delovnih dneh
  • razumljiv laboratorijski izvid
Kategorija: Oznaka:

Komu se priporoča testiranje?

Testiranje celiakije priporočamo pacientom z znaki motenj presnove glutena, kot so napihnjenost, slaba prebava, driska, slabost, bolečine v črevesju, glavoboli ali prisotnost celiakije v družini.

Kako poteka testiranje?

Če vas zanima testiranja celiakije, se oglasite pri nas v laboratoriju, kjer boste dobili komplet za vzorčenje blata.

Z dodajanjem izdelka v košarico, na dom dobiš komplet za vzorčenje kapilarne krvi. V kompletu dobiš lanceto, razkužilni robček, epruvetko, vprašalnik, navodila za vzorčenje ter pošiljko, v kateri vzorce pošlješ nazaj k nam v laboratorij.

Kaj dobim?

Po opravljeni laboratorijski analizi pripravimo klinično veljaven izvid. Z izvidom se obrneš na svojega zdravnika. Na izvidu bo zapisana prisotnost, oziroma odsotnost encima tTG v vzorcu.

Pri celiakiji gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri telo ni zmožno prebavljati glutena. Glavna sestavina glutena je gliadin, tTG (tkivna transglutaminaza) pa je encim, ki ga celica začne izločati, ko je poškodovana zaradi ostankov gliadina. Če je prisotnost, bo rezultat testa pozitiven. Na podlagi tega lahko sklepamo, da gre za celiakijo.

Napotki za odvzem

Pred testiranjem svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali pediatrom. V primeru dvoma nas pokličite na 059-162-018 ali 070-766-322.

Odvzem se lahko vrši kadarkoli v dnevu. Vabimo pa vas, da si preberete tudi najpogostejša vprašanja in odgovore.