Vitamin D imenujemo tudi »sončni vitamin«, ker ga telo tvori le kadar smo izpostavljeni sončni svetlobi. Nujen je za zdravje kosti in lahko upočasni razvoj osteoporoze. Vitamin D krepi tudi imunski sistem in preprečuje nastanek nekaterih vrst raka. Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov in je nujno potreben za pravilno rast in tvorbo zob in kosti.

Telo ga začne proizvajati, ko je izpostavljeno sončni svetlobi. Teoretično je dovolj le nekaj minut sonca na dan, da dobimo potrebno količino vitamina D, vendar marsikdo ne dobi niti toliko sončne svetlobe, sploh pozimi. Poleg tega se sposobnost telesa, da tvori vitamin D, z leti slabša, tako da je pomanjkanje tega vitamina pri starostnikih kar pogosto. A tudi pri mlajših je mogoče, da jim vitamina primanjkuje

Kdo in zakaj potrebujemo vitamin D?

Vitamin D potrebujemo vsi, to je jasno. Vendar pa ima v različnih starostnih obdobjih različno vlogo:

Predvsem pomemben je pri nosečnicah, saj takrat enako zalogo črpata dve osebi. Pomaga pri zdravi nosečnosti, da le ta poteka brez zapletov ter omogoča pravino razvijanje imunskega sistema pri plodu.

Ker se pri dojenčkih kosti še razvijajo, je pomembno, da imajo dovolj vitamina D, kar omogoči trdnost kosti in pravilen razvoj imunskega sistema. Pri otrocih je poleg vpliva na kosti vitamin D pomemben še za razvoj zob, ščiti pa tudi pred vnetji grla in ušes.

Odrasli vitamin D potrebujemo na večih ravneh zdravja. Predvsem je pomemben za pravilno delovanje imunskega sistema, prav tako pa nas ščiti pred rakom, uravnava krvni sladkor, skrbi za zdravje možganov in s tem celotnega organizma.

Ker so starostniki manj izpostavljeni soncu, je zanje še toliko bolj pomembno, da si ob pomanjkanju ta vitamin dodajajo. Ključnega pomena je preprečevanje padcev ter manjše tveganje za zlome kosti. Zelo spodbudno pa je, da vitamin D pomaga ohranjati kognitivne sposobnosti.

Zakaj potrebujemo vitamin D

Zakaj potrebujemo vitamin D v različnih starostnih obdobjih

Avtor: BB

Zdaj, ko veste kako zelo pomemben je vitamin D in zakaj vse ga potrebujemo, se morate le še odpraviti do osebnega zdravnika, ki bo naročil merjenje ali pa neposredno v laboratorij, kjer bodo izmerili vaš nivo vitamina D. Svoje vrednoste morate nujno poznati tudi zato, ker… Preverite v videoposnetku na našem You Tube kanalu!

 

Več o vitaminu D lahko preberete tukaj.

Več o testiranju lahko preberete tukaj.