Navodila za vzorčenje sline

Vzorčenje sline je enostavno. Pacienti običajno vzorčenje izvedete na domu, saj zaradi pulznega prehajanja analita, ki ga merimo priporočamo večkratno vzorčenje.

Pred vzorčenjem posebne priprave niso potrebne, vsaj 30 minut pred vzorčenjem pa odsvetujemo ščetkanje zob, uživanje hrane, žvečenje žvečilnih gumijev in uživanje zdravil.

Ker so vrednosti v krvi zaradi razmerja vezani/nevezani hormon precej višje morate biti še posebej pozorni, da ne krvavite iz dlesni, saj to vpliva na rezultat.

Navodila boste prejeli skupaj s kompletom za vzorčenje sline. Če ste ga pomotoma založili pa so navodila za vzorčenje sline dostopna tudi tukaj. Poleg navodil za vzorčenje boste prejeli tudi vprašalnik. V primeru, da ste založili vprašalnik so vse verzije dostopne tukaj: ženski spolni hormoni, moški spolni hormoni, kortizol – oba spola.

 

Navodila za vzorčenje kapilarne krvi

Kapilarno kri lahko uporabimo za preiskave intolerance na hrano in izjemoma tudi za določevanje ostalih analitov (dvojni hormonski test, ščitnica). V primeru, da ste iz bolj oddaljenih krajev lahko vzorčenje kapilarne krvi za preiskave intolerance na hrano izvedete sami (velja za manjša testiranja 20, 20+, 24 živil). Več o tem kako vzorčiti kapilarno kri.

V ta namen prejmete na dom komplet za samovzorčenje.

Poleg navodil za vzorčenje krvi boste izpolnili tudi vprašalnik. V primeru, da ste ga založili je vprašalnik dostopen tukaj.