Sprejemamo le naročene paciente. Prosimo, da se pred obiskom naročite na naši spletni strani. Hvala
 • Pokličite nas: 059-162-018
 • Kje smo: Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana
 • Pon-pet: 7:30 - 15:00

  Izraz medicinska termografija pomeni uporabo infrardeče termo kamere, z namenom »videnja« in »merjenja« stanj ter procesov, ki jih imenujemo »termoregulacija metabolizma« oziroma toplotne energije, ki jo telo oddaja. Termografija razkriva presenetljive in zanesljive vzorce toplotne aktivnosti, ki predstavljajo zgodnja opozorila. Ti vzorci nam lahko razkrijejo in nakazujejo glavne vzroke številnih poškodb, motenj in bolezenskih stanj, obolenj ter težav.

  V največ primerih se medicinska termografija uporablja za zgodnje odkrivanje tveganja pojava raka dojk, saj je tu v veliki prednosti pred ostalimi diagnostičnimi orodji. Raziskave so celo pokazale, da je medicinska termografija sposobna zaznati zgodnje znakev pojava raka dojk celo do 8 let prej kot na primer mamograf. Medicinska termografija lahko zazna celo pojave oziroma znake, ki nakazujejo na prihodnji možni razvoj novotvorbe, torej še preden se ta sploh pojavi. Zelo občutljiva medicinska infrardeča termo kamera, lahko namreč zazna celo nežno pulzacijo, ki jo ustvarja pretok krvi po krvnih žilah.

  Medicinska termografija
  Medicinska termografija

  Kako deluje medicinska termografija

  Skozi lečo omenjene kamere lahko vidimo torej pojave, ki jih s prostim očesom ne moremo, saj pripadajo nevidnemu elektromagnetnemu valovanju, ki ga zaznavamo kot toploto. Vse okoli nas, kar ima s temperaturo višjo od nič stopinj Celzija, oddaja toploto. Medicinska infrardeča termo kamera nam omogoča izvajanje natančnih toplotnih meritev telesa, brez dotika. Zaradi vseh omenjenih odlik je medicinska infrardeča termo kamera zelo stroškovno učinkovito, varno in dragoceno diagnostično orodje za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Omogoča pa tudi zelo širok spekter uporabe, kar vključuje spremljanje stanja srca, ožilja ter dojk.

  Medicinska termografija obstaja že preko 50 let (prva termalna slika je bila posneta leta 1952). FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) je že pred 20 leti odobrila in registrirala prvi sistem medicinske termografije. Medicinska uporaba se je razširila in bila zelo popularna v 80-ih letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih njena popularnost ponovno narašča, zaradi vse bolj napredne tehnologije, ki zagotavlja zanesljive rezultate merjenj, posledično pa po njej posega vse več uporabnikov. Povpraševanje po pregledih z medicinsko termografijo narašča, še posebej na področju preventive raka dojk.

  Zakaj medicinska termografija?

  Na uspešnost zdravljenja večine bolezni 21. stoletja kritično vplivata pravilna diagnostika in zgodnje odkrivanje simptomov. S pravočasnim prepoznavanjem težav lahko namreč upočasnite ali celo preprečite njihov razvoj, zato medicinska stroka že vrsto let spodbuja ljudi k obiskovanju preventivnih pregledov. Vendar je bilo potrebno za popolno diagnostiko človeka opraviti številna testiranja in uporabiti različne metode, da bi zdravniki pridobili celostno sliko o zdravju pacienta.

  Medicinska termografija lahko pred ostalimi diagnostičnimi metodami določene spremembe, ki nastajajo v telesu zazna prej. S pravilno uporabo pa dobimo tudi vpogled v celostno sliko o zdravju pacienta, skupaj z lokacijami bolezenskih žarišč in vnetnih procesov v organizmu.

  Prednost medicinske termografije je v tem, da vse ostale diagnostične metode na podlagi slik (rentgen, CT, magnetna resonanca, ultrazvok …) spadajo med strukturne slikovne tehnologije; omogočajo nam vpogled v telo in z njimi odkrivamo že nastale strukturne spremembe (pozna faza), npr. zlome kosti, tumorje, poškodbe na organih itd. V nasprotju s temi orodji medicinska termografija odkriva infrardeče (toplotne) markerje, ki odražajo komaj zaznavne, globlje ležeče kemične signale in signale živčnega sistema. To nam omogoča vpogled v način delovanja telesa (zgodnja faza). Ti nevrološki signali so namreč lahko edini znak, da v telesu obstaja problem, da poškodba še ni sanirana ali pa da gre za prve signale nastajanja bolezni.

  S to informacijo se lahko lečeči zdravnik lažje odloča, hitreje in bolj ciljano reagira, se morebiti izogne potrebi po izvajanju agresivnega zdravljenja in prepreči nepopravljive posledice, ki bi lahko nastale kot posledica prepoznega odkrivanja bolezenskih stanj.

  Mnogi strokovnjaki in zdravniki po vsem svetu izkoriščajo prednosti, ki jih prinaša medicinska termografija, saj omogoča preventivno odkrivanje sprememb celo leta preden se pojavijo dejanski simptomi bolezni. Poleg tega je metoda človeku prijazna, saj ob pregledu ni kontakta kamere z vašim telesom, metoda je popolnoma varna, brez sevanja in brez bolečin. Medicinska termodiagnostika je primerna tudi za spremljanje učinkovitosti zdravljenja.

  Medicinska termografija, ki je bila v ZDA odobrena s strani FDA (Food and Drug Administration) že leta 1982, postaja ena od najbolj iskanih in priznanih metod preventivne diagnostike, ki so jo že sprejeli številni strokovnjaki in zdravniki po vsem svetu. Po besedah priznanega ameriškega zdravnika dr. Toma Hudsona termografija »zagotavlja možnost prepoznavanja zaskrbljujočih sprememb v telesu še pred nastankom dejanske bolezni ( v predklinični fazi), torej ravno v času, ko je mogoče nadaljnji razvoj še preprečiti s spremembo življenjskega sloga, dieto in gibanjem.«

  Uporaba medicinske termografije

  Medicinska termografija se najpogosteje uporablja za:

  • preventivni pregled splošnega stanja našega organizma
  • bolezni in obolenja dojk
  • bolezni, poškodbe in obolenja gibalnega sistema (težave s hrbtenico, vretenci, kostmi, sklepi, medvretenčnimi ploščicami, bolečine v vratu, artroza, artritis, …)
  • bolezni, poškodbe in obolenja živčnega sistema (nevropatija, nevralgija, nevritis, išias, vkleščenje in prizadetost živca, karpalni tunel, refleksna distrofija, nateg živca, …)
  • bolezni, poškodbe in obolenja mišic, kit in vezi (distrofija, natrganje vezi, mišični spazmi, krči, miofascialni sindrom, tendinitis, poškodbe po nesrečah, zvini , nategi, natrganine mišic, kit, kronična obremenitev mišic, burzitis, sinovitis, športne poškodbe, itd…)
  • bolezni srca in ožilja (globoka venska tromboza, obolenja in pretočnost vratnih arterij, krčne žile, težave z venami, Raynaudov sindrom, pregled stanj pri kapi, obolenja perifernega ožilja, bolezni temporalnih arterij, …)
  • infekcijske bolezni, vnetja
  • bolezni in vnetja, povezana s prehrano
  • obolenja zob, zobnih korenin in ustne votline
  • bolezni, poškodbe in obolenja kože (kožni rak, hiperestezija, ekcem, dermatitis, vnetja, luskavica, …)
  • bolezni in obolenja dihal (astma, bronhitis, …)
  • bolezni in obolenja prebavil in prebavnega trakta
  • bolezni, vnetja in obolenja sečil (infekcije sečnih kanalov, obolenja ledvic, …)
  • pomoč pri kirurških posegih (določitev lokacije obolenja)
  • spremljanje učinkovitosti in napredka zdravljenja in terapij

   

  Več informacij o medicinski termografiji pa na spletni strani Vila zdravja.

  Avtor: Vila Zdravja