fbpx
Sprejemamo le naročene paciente. Prosimo, da se pred obiskom naročite na naši spletni strani, hvala. Paciente sprejemamo med 7. in 15. uro.
  • Pokličite nas: 059-162-018
  • Kje smo: Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana
  • Pon-pet: 7:00 - 15:30

Vitamin B12 serum

Podatki o preiskavi

Ime preiskave: S, P – Vitamin B12

Laboratorij: diagnostični laboratorij Medicare PLUS d.o.o.

Vzorec: kri (serum, plazma)

Namen in področje uporabe: koncentracijo vitamina B12 v serumu ali plazmi merimo kvantitativno in vitro na analizatorju Roche cobas e411. Vitamin B12, imenovan tudi kobalamin, je zapletena spojina. Je vodotopen vitamin, ki se ne more sintetizirati v človeškem telesu in ga redko najdemo v rastlinskih proizvodih. Glavni vir vitamina B12 so meso, ribe, jajca in mlečni izdelki. Vitamin B12 je izredno pomemben za sintezo DNK, regeneracijo metionina (pri sintezi proteinov), za normalno vzdrževanje centralnega živčnega sistema, idr.

Pomanjkanje vitamina B12 najdemo pri bolnikih z anemijo, pri bolnikih z vnetno črevesno boleznijo, pri veganih in osebah, ki se držijo strogih diet, idr.

Način odvzema: odvzem venske krvi.

Interference: hemolitični, lipemični ali ikterični vzorci (do določene koncentracije) ne vplivajo na rezultat testa. Vzorcev krvi ne smemo odvzeti bolnikom, ki so se zdravili z visokimi biotinskimi odmerki oz. mora preteči vsaj 8 ur od terapije.

Vsebnik: serumska epruveta (z gelom ali brez).

Čas izvedbe: analize izvajamo 2x tedensko.

Enote: pmol/L

Informacije: E: laboratorij@medicareplus.si ali T: 070 766 322