Vezani kortizol serum

Podatki o preiskavi

Ime preiskave: s–kortizol

Laboratorij: diagnostični laboratorij Medicare PLUS d.o.o.

Vzorec: kri (serum, plazma)

Namen in področje uporabe: koncentracijo kortizola v serumu ali plazmi merimo kvantitativno na analizatorju Roche cobas e411. Kortizol je hormon iz skupine imenovane glukokortikoidi, ki ga proizvaja nadledvična žleza kot del dnevnega hormonskega cikla. Je ključen hormon pri odzivu telesa na stres, tako na psihološkem kot čustvenem področju.

Kortizol je smiselno opraviti v primeru suma na sindrom izgorelosti, Cushingov sindrom, Addisonovo bolezen. Povišan kortizol na dolgi rok predstavlja povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka. S pomočjo njegove vrednosti lahko tudi ocenimo delovanje nadledvične žleze.

Način odvzema: odvzem venske krvi.

Interference: Zaradi cirkadianega ritma kortizola je potrebno upoštevati čas vzorčenja krvi. Visoke vrednosti kortizola lahko povzroči huda oblika stresa.

Hemolitični, lipemični ali ikterični vzorci (do določene koncentracije) ne vplivajo na rezultat testa. Vzorcev krvi ne smemo odvzeti bolnikom, ki so se zdravili z visokimi biotinskimi odmerki oz. mora preteči vsaj 8 ur od terapije.

Nosečnost, kontracepcija in estrogenska terapija povzroči povišano koncentracijo kortizola.

Vsebnik: serumska epruveta (z gelom ali brez)

Minimalna količina: 0,2 mL

Čas izvedbe: analize izvajamo 2x tedensko

Enote: nmol/L

Informacije: E: laboratorij@medicareplus.si ali T: 070 766 322