LH serum

Podatki o preiskavi

Ime preiskave: s-LH

Laboratorij: diagnostični laboratorij Medicare PLUS d.o.o.

Vzorec: kri (serum, plazma)

Namen in področje uporabe: koncentracijo LH v serumu ali plazmi merimo kvantitativno in vitro na analizatorju Roche cobas e411. LH (luteinizirajoči hormon) skupaj s FSH (folikle stimulirajoči hormon) ureja in spodbuja rast in delovanje spolnih žlez (jajčnikov in testisov). LH in FSH nadzorujeta menstrualni cikel. Spodbujata rast in zorenje folikla in s tem tudi biosintezo estrogenov in progesterona. Vrh LH se pojavi med ovulacijo in sproži tvorbo rumenega telesca iz katerega se tvori progesteron. V Leydigovih celicah (v testisih) pa LH stimulira proizvodnjo testosterona.

Določanje koncentracije LH se uporablja pri razjasnitvi motnje v sistemu hipotalamus-hipofiza-spolne žleze. Določanje LH v povezavi s FSH je v uporabi pri sledečih indikacijah: policistični jajčniki (PCO), amenoreja, pri sindromu menopavze, insuficienca Leydigovih celic.

Način odvzema: odvzem venske krvi.

Interference: hemolitični, lipemični ali ikterični vzorci (do določene koncentracije) ne vplivajo na rezultat testa. Vzorcev krvi ne smemo odvzeti bolnikom, ki so se zdravili z visokimi biotinskimi odmerki oz. mora preteči vsaj 8 ur od terapije.

Vsebnik: serumska epruveta (z gelom ali brez)

Minimalna količina: 0,2 mL

Čas izvedbe: analize izvajamo 2x tedensko

Enote: mIU/mL

Informacije: E: laboratorij@medicareplus.si ali T: 070 766 322